Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Учеб. пос.(укр.) ООП.doc
Скачиваний:
28
Добавлен:
22.11.2019
Размер:
3.35 Mб
Скачать

Передмова

Навчальний посібник з дисципліни «Основи оздоровчого харчування» призначений для студентів денної і заочної форм навчання спеціальностей «Фізичне виховання» і «Фізична реабілітація». Матеріал, викладений у посібнику, необхідний для підвищення рівня знань студентів з організації оздоровчого харчування людини та підготовки їх до практичних занять і заліку.

Харчування – один з основних чинників зовнішнього середовища, що безперервно впливають на організм. Саме через харчування людина вступає в найтісніший контакт зі всіма хімічними речовинами рослинного і тваринного походження, що входять у біосферу земної кулі. За допомогою харчування забезпечується безперервність ходу двох взаємо протилежних і взаємо пов'язаних процесів асиміляції і дисиміляції.

Харчування – складний процес надходження, травлення, всмоктування і засвоєння в організмі харчових речовин, необхідних для покриття його енергетичних витрат, побудови і відновлення клітин і тканин організму, регуляції фізіологічних функцій організму.

Харчування служить одним із засобів активної цілеспрямованої дії на організм, збереження, формування і зміцнення здоров'я людини. За допомогою харчування можна домагатися таких змін в основних життєвих функціях організму людини, які раніше пояснювалися виключно відмінностями в конституції і спадкових ознаках. Повноцінність харчового раціону багато в чому визначає стан здоров'я населення, роблячи вплив на зростання і фізичний розвиток, працездатність, пристосовування можливостей, захворюваності і тривалості життя. Термін «раціональне харчування» означає фізіологічно повноцінне харчування, побудоване на наукових основах, здатне повністю забезпечити потребу організму в їжі. Основні гігієнічні вимоги до їжі полягають у тому, що вона повинна:

  • повністю відшкодовувати енергетичні витрати організму;

  • містити всі необхідні харчові речовини (білки, жири, вуглеводи, вітаміни, мінеральні речовини і воду) для побудови тканин, органів і нормального проходження всіх фізіологічних процесів;

  • бути різноманітною (становитися з різних продуктів тваринного і рослинного походження);

  • володіти приємними смаком, запахом і зовнішнім виглядом;

  • бути легкозасвоюваною;

  • бути доброякісною.

Розділ 1

Основні принципи раціонального харчування

Правильне харчування з урахуванням умов життя, праці, побуту віку і статі, забезпечує постійність внутрішнього середовища організму людини, функціонування різних органів і систем і, таким чином, є неодмінною умовою гарного здоров'я, гармонійного розвитку, високої працездатності. Неправильне харчування значно знижує захисні сили організму і працездатність, порушує процеси обміну речовин, призводить до передчасного старіння і може сприяти виникненню різноманітних захворювань.

Захворювання людини, пов'язані з неправильним харчуванням, називають – аліментарними. Більш ніж 100 хвороб прямо пов'язані з харчуванням – атеросклероз, цукровий діабет, подагра, ожиріння і т.д. Людина, яка вживає їжі більше, ніж їй потрібно, часто має захворювання органів кровообігу. Унаслідок недоїдання і голоду виявляються хвороби недостатнього харчування, особливо поширені серед населення економічно відсталих країн. За даними Всесвітньої організації охорони здоров'я, на сьогодні належною кількістю їжі забезпечено менше ніж третина населення земної кулі. Щодня у світі з голоду вмирає близько 35 тис. осіб. Найбільший відсоток загиблих припадає на дітей у віці до 5 років.