Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
лекции ЭА.rtf
Скачиваний:
2
Добавлен:
23.11.2019
Размер:
2.76 Mб
Скачать

2. Джерела аналізу господарської діяльності підприємств .

Аналіз не обмежується тільки економічними даними, а широко використовує технічну, технологічну і іншу інформацію. Всі джерела даних для аналізу підрозділяють на:

  1. Планові.

  2. Облікові.

  3. Необлікові.

До планових джерел відносять всі типи планів, які розробляються на підприємстві (перспективні, поточні, технологічні карти і т.п), а також нормативні матеріали, кошториси, проектні матеріали і ін.

До облікових джерел відносяться:

  1. Бухгалтерський облік і звітність.

  2. Статистичний облік і звітність.

  3. Оперативний облік і звітність.

  4. Вибіркові облікові дані і первинна облікова документація.

В бухгалтерському обліку (звітності) дається об'єктивна кількісна характеристика господарських операцій, а також узагальнена характеристика сукупності засобів підприємства по складу і розміщенню, за джерелами надходження і цільовим призначенням. Аналіз бухгалтерської звітності дозволяє вжити необхідних заходів по поліпшенню виконання виробничих завдань.

Статистичний облік (звітність) відображає сукупність масових явищ і процесів і характеризує їх з кількісної сторони, що дозволяє в процесі аналізу виявити певні економічні закономірності.

Оперативний облік (звітність) забезпечує більш швидке в порівнянні із статистикою і бухгалтерією отримання відповідної інформації, що важливе для поточного аналізу. Наприклад, для оперативного керівництва на вугільних підприємствах не можна обійтися без даних про щоденне відвантаження вугілля. Прикладами такого обліку можуть служити: рапорти гірничих майстрів, картки кількісного обліку матеріалів на складі і т.п. Директори підприємств досить часто в своїх записниках ведуть оперативну реєстрацію найважливіших господарських процесів, роблять попередні розрахунки і прикидання, намічають невідкладні заходи.

Вибіркові облікові дані заглиблюють і деталізують показники звітності. До них відносяться епізодичні вибірки, поглиблені перевірки. Їх слід розглядати як джерела облікового характеру, оскільки вони використовують дані поточного бухгалтерського обліку і первинної документації.

До необлікових джерел відносяться документи, які регулюють господарську діяльність, а також дані, які не відносяться до перерахованих раніше:

  1. Офіційні документи (закони, укази президента, ухвали і т.п.), якими зобов'язаний користуватися суб'єкт господарювання.

  2. Господарсько-правові документи: договори, рекламації, рішення судових органів і т.д.

  3. Матеріали внутрівідомчої і позавідомчої ревізії, лабораторного і лікувально-санітарного контролю.

  4. Матеріали перевірок податкової служби.

  5. Матеріали постійно діючих виробничих нарад і зборів трудових колективів.

  6. Матеріали друку.

  7. Пояснювальні і доповідні записки, листування з вищестоящою організацією, з фінансовими і кредитними органами.

  8. Матеріали, що одержані в результаті особистих контактів з виконавцями.

По відношенню до об'єкту дослідження інформація буває:

  1. Внутрішньою.

  2. Зовнішньою.

До першої відносять дані облікових джерел, планові дані, нормативні дані, розроблені на підприємстві і т.д. Зовнішня інформація – це дані статистичних збірок, періодичних видань, господарсько-правові документи і ін.

По періодичності надходження інформація розділяється на

  1. Регулярну (планові і облікові дані).

  2. Епізодичну.

Аналіз господарської діяльності в першу чергу здійснюють економічні служби підприємства, якими управляє заступник директора по економіці. Проте ЕА входить до обов'язку не тільки працівників економічних служб, але і технічних відділів. Для координації аналітичної роботи можуть створюватися також техніко-економічні ради, до складу яких входять керівники всіх відділів і служб підприємства.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]