Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
лекции ЭА.rtf
Скачиваний:
2
Добавлен:
23.11.2019
Размер:
2.76 Mб
Скачать

2. Етапи і перспективи розвитку економічного аналізу.

Розглядаючи історію розвитку економічного аналізу, мають на увазі дві обставини: розробку теоретичних питань і їх практичне застосовування. Імпульс до його розвитку дала політична економія, яка вивчає суть виробничих процесів і їх рушійні сили.

Виникнення аналізу також пов'язують із становленням бухгалтерського обліку. Бухгалтерський облік не завжди достовірно відображає реальні господарсько–фінансові процеси, що породжує необхідність контролю за правильністю ведення бухгалтерського обліку і аналізу фінансових результатів.

В історії розвитку економічного аналізу в нашій країні виділяють три періоди:

В дореволюційний період аналіз діяльності приватних підприємств зводився до аналізу ліквідності балансу, до оцінки статей активу і пасиву. Проте, деякі галузі промисловості діяли спільно з іноземним капіталом (звітність велася на іноземних мовах), податкові звіти друкувалися на державній мові і нерідко не відображали справжнього положення справ.

В державному і кооперативному секторах методика аналізу передбачала:

  1. Аналіз доходів і витрат в цілому і по статтях.

  2. Доходи, витрати і чистий прибуток розкривалися в абсолютних і відносних величинах., їх зміни вивчалися в динаміці (за три суміжні роки).

  3. За звітний рік показники витрат давалися по кожній губернії.

  4. В текстових поясненнях містилися вивідні і додаткові таблиці (наприклад, про використовування робочої сили).

В другому періоді положено початок комплексному використовуванню економічної інформації (аналізувалися відомості про виконання виробничого плану, про собівартість і ін.). Друга особливість цього періоду – економічний аналіз став набувати проблемного характеру: аналіз набув строгу логічну послідовність, спочатку вивчалися умови і чинники виробничого процесу, а потім аналізувалися оборотні кошти і фінансових результати.

Отримав розвиток і техніко-економічний аналіз (собівартість, наприклад, досліджувалася в тісній ув'язці з організаційними, технологічними і економічними особливостями того або іншого виробництва).

В післявоєнні роки розвиток проявився: в диференціації аналізу по галузях промисловості; в поглибленні аналізу діяльності внутрішніх підрозділів підприємств; в розробці методик аналізу зведених звітів; в появі монографічних досліджень.

В умовах переходу до ринкових відносин (третій період) виникають задачі, що реалізуються в рамках маркетингової діяльності підприємства. Необхідно відзначити подвійний характер вживаних в маркетингу методів і прийомів аналізу. З одного боку аналіз комерційної діяльності виступає як засіб реалізації функцій маркетингу, з іншою – як функція управління маркетинговою діяльністю в цілому. В першому випадку аналізуються внутрішнє і зовнішнє середовище функціонування підприємства, ринки, виробники сировини і споживачі, конкурентоспроможність продукції, попит, збут і т.д. В другому, зіставляються витрати на утримання маркетингової служби і вплив результатів її функціонування на формування прибутку. В умовах ринку велике значення набуває оперативний або ситуаційний комерційний аналіз. Особливою задачею в сучасних умовах є дослідження комерційного ризику.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]