Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
лекции ЭА.rtf
Скачиваний:
2
Добавлен:
23.11.2019
Размер:
2.76 Mб
Скачать

5. Економічний аналіз і суміжні науки .

Окремі форми економічного аналізу застосовувалися в бухгалтерському обліку, статистиці. Як самостійна наука економічний аналіз комплексно, системно використовує способи і прийоми дослідження, властиві статистиці, плануванню, бухгалтерському обліку, математиці і іншим безпосередньо пов'язаним з ним наукам.

Найтісніші зв'язки – між економічним аналізом і бухгалтерським обліком. Частка економічної інформації, одержуваної через систему бухгалтерського обліку, досягає на підприємствах 70% і більш.

Зв'язок аналізу і статистики спостерігається в тому, що :

а) статистичний облік і звітність служать для аналізу необхідною інформаційною базою;

б) статистична наука, розробляючи методи угрупувань, індексів, кореляції, регресії і ін., істотно поповнює арсенал аналітичних способів і прийомів .

Економічний аналіз тісно пов'язаний з науковою теорією управління, яка розглядає безліч варіантів прийняття управлінського рішення, а також вплив різних чинників на кожний окремо взятий варіант і передбачає встановлення параметрів оптимальності. Багатоваріантність робить необхідним аналіз різних варіантів управлінських рішень.

Економічний аналіз пов'язаний і з розробкою маркетингових програм. Наприклад, їх розробка і контроль за їх виконанням неможлива без: аналізу впливу на економіку зовнішнього і внутрішнього середовища, аналізу конкурентної обстановки і т.д.

Він тісно пов'язаний з математикою, методи якої використовуються, наприклад, при вивченні змінних величин, зв'язаних між собою функціональною або кореляційною залежністю. Проте, кореляційний аналіз може привести до реальних результатів тільки в тому випадку, якщо він виходить з правильних теоретичних передумов. Застосування математики в економіці приймає також форму економіко-математичного моделювання.

Тема 2. Метод, способи і прийоми економічного аналізу.

1. Метод економічного аналізу.

2. Класифікація способів і прийомів аналізу.

1. Метод економічного аналізу.

Під методом в широкому значенні слова розуміється спосіб підходу до вивчення реальної дійсності. Загальним по своєму характеру є діалектичний метод.

Під методом економічного аналізу розуміється діалектичний спосіб підходу до вивчення господарських процесів в їх становленні і розвитку.

Характерними особливостями методу економічного аналізу є:

  1. Використовування системи показників, які всебічно характеризують господарську діяльність.

  2. Вивчення причин зміни цих показників.

  3. Виявлення і вимірювання взаємозв'язку між ними в цілях підвищення соціально-економічної ефективності.

Система показників формується звичайно в ході планування або попереднього аналізу, що не виключає можливості розрахунку нових показників в ході самого аналізу.

При вивченні причин зміни показників необхідно виявити найістотніші причини, що роблять дію на даний показник. Передумовою цього є економічно обґрунтована класифікація причин, що впливають на господарську діяльність і її результати.

До характерних особливостей методу відносять виявлення і вимірювання взаємозв'язків між показниками, які визначаються об'єктивними умовами виробництва і обороту товарів.

Господарські показники слідує розглядати в сукупності, проте це не виключає можливості їх логічного відособлення в процесі розрахунків. Поширеним методичним прийомом є, наприклад, визначення ступеня впливу даного чинника за інших рівних умов, тобто коли решта чинників вважається нібито незмінними.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]