Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
лекции ЭА.rtf
Скачиваний:
2
Добавлен:
23.11.2019
Размер:
2.76 Mб
Скачать

4. Метод відстаней.

Його основою є облік близькості об'єктів по порівнюваних показниках до об'єкту-еталону. За еталон може бути прийнятий умовний об'єкт з максимальними елементами по всіх показниках

xi,m+1=maxj (xij); i=1,2...,n; j=1,2...,m

Розрахунок комплексної оцінки проводиться по формулі евклидової відстані.

де kj - рейтингова оцінка для j-го підприємства (об'єкту).

Тобто проводиться нормування шляхом розподілу значень вихідних показників xij на значення показника еталонного об'єкту xi,m+1.

Упорядкувавши значення kj за збільшенням, одержуємо комплексне ранжирування об'єктів, причому якнайменше видалений від точки еталона об'єкт одержує щонайвищу оцінку (перше місце). Чим менше kj тим краще.

Тема 4. Інформаційне забезпечення аналізу господарської діяльності.

1. Система економічної інформації.

2. Джерела аналізу господарської діяльності підприємства.

3. Система показників.

4. Підготовка початкових аналітичних даних.

I. Система економічної інформації.

Економічний аналіз базується на системі економічної інформації. Склад, зміст і якість інформації мають визначальну роль в забезпеченні ефективності АГД. Економічна інформація повинна достовірно, об'єктивно відображати досліджувані явища і процеси.

До організації інформаційного забезпечення аналізу пред'являється ряд вимог (принципи створення потоку інформації):

  1. Виявлення інформаційних потреб і способів найефективнішого їх задоволення.

  2. Об'єктивність віддзеркалення процесів виробництва, обігу, розподілу і споживання.

  3. Єдність інформації, що поступає з різних джерел.

  4. Усунення дублювання в первинній інформації.

  5. Оперативність інформації.

  6. Розробка первинної інформації з виведенням необхідних похідних показників.

  7. Можливе обмеження обсягу первинної інформації.

  8. Розробка програм використовування і аналізу первинної інформації для мети планування і управління.

Об'єктивність віддзеркалення процесів, усунення помилок і фальсифікацій - основні вимоги, яким повинні задовольняти діючі системи інформації. Перекладення первинної реєстрації на машини не тільки скорочує трудомісткість робіт, але і підвищує об'єктивність.

Єдність інформації витікає з вимог єдності економіки. Тому первинна документація в різних організаціях і галузях повинна бути уніфікована і для різних видів обліку (бухгалтерського, статистичного, оперативного) повинна бути заснована на єдиних принципах, у тому числі і рахівництва. В даний час встановлюються єдині форми бухгалтерської звітності, наближені до міжнародних стандартів.

Одна з найважливіших умов - оперативність інформації. Своєчасне надходження і обробку необхідних відомостей може забезпечити упровадження швидкодійних ЕОМ. Діюча система обліку цій вимозі не відповідає і, як правило, не має значення для оперативного керівництва.

Раціональна система інформації припускає скорочення обсягу даних, що передаються. На основі необхідного числа базисних показників на ЕОМ можна розраховувати всі похідні показники і робити потрібні зіставлення.

Взаємозв'язок економічного аналізу і інформації виражається в тому, що в процесі аналізу здійснюється контроль за самою інформацією. Перевірка початкових даних завжди вважалася одним з важливих етапів організації аналітичної роботи.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]