Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
лекции ЭА.rtf
Скачиваний:
2
Добавлен:
23.11.2019
Размер:
2.76 Mб
Скачать

3. Аналіз використовування основних фондів і матеріаломісткості продукції.

Основні фонди займають, як правило основну питому вагу в загальній сумі основного капіталу підприємства. Для узагальнюючої характеристики ефективності використовування основних засобів служать показники рентабельності (відношення прибутку до середньорічної вартості ОВФ), фондовіддачі, фондомісткості. Розраховується також відносна економія основних фондів. Приватні показники застосовуються для характеристики використовування окремих видів устаткування. До них відносяться коефіцієнт використовування парку наявного устаткування (відношення устаткування, що використовується, до наявного), коефіцієнти екстенсивного і інтенсивного використовування устаткування, коефіцієнти вибуття і оновлення основних фондів, ступінь використовування виробничих потужностей (відношення обсягу виробництва продукції до середньорічної виробничої потужності підприємства) та ін. В процесі аналізу вивчають динаміку названих показників, виконання плану по їх рівню, проводять міжгосподарські порівняння.

Задачами аналізу використовування засобів праці на підприємствах є:

  • вивчення складу і динаміки основних фондів, технічного стану і темпів оновлення активної їх частини, технічного переозброєння і реконструкції підприємства, упровадження нової техніки і модернізації;

  • визначення показників використовування виробничої потужності і основних виробничих фондів (фондовіддачі і фондомісткості), а також чинників, що впливають на них;

  • виявлення впливу використовування засобів праці на обсяг виробництва, собівартість продукції і інші показники;

  • встановлення ступеня ефективності застосування засобів праці, характеристика екстенсивності і інтенсивності роботи найважливіших груп устаткування.

Найбільш узагальнюючим показником є фондовіддача. На зміну її рівня робить вплив ряд чинників (рис.6.1). Загальна фондовіддача на 1 грн. середньорічної вартості основних виробничих фондів залежить від виходу продукції на 1 грн. середньорічної вартості машин і устаткування, а також від питомої ваги машин і устаткування в загальній вартості основних виробничих фондів. Дана факторна чинника може бути розширена. Наприклад, при аналізі з'ясовується вплив на показник «вихід продукції на 1 грн. вартості машин і устаткування» показника виходу продукції на 1 грн. вартості діючого устаткування і коефіцієнта використовування наявного устаткування (у свою чергу, залежного від розміру невстановленого устаткування і встановленого, але недіючого).

Економічну ефективність використовування засобів праці можна також охарактеризувати часткою амортизації у вартості продукції. В період технічного прогресу частка амортизації в собівартості росте, але це зростання відбувається при зниженні собівартості в цілому, тобто економічний ефект від упровадження нової техніки виявляється в основному через витрати праці.

2. Коефіцієнт використання часу устаткування, що діє

1. Виробіток за годину на 1 грн. Вартості устаткування, що діє

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]