Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
лекции ЭА.rtf
Скачиваний:
2
Добавлен:
23.11.2019
Размер:
2.76 Mб
Скачать

2.3. Оцінка і аналіз фінансових коефіцієнтів.

В ході подальшого аналізу розраховуються так звані фінансові коефіцієнти. Ці коефіцієнти можуть бути підрозділені на ряд характерних груп:

  • показники оцінки рентабельність підприємства;

  • показники оцінки ефективності управління або прибутковості продукції;

  • показники оцінки ділової активності або капіталовіддачі ;

  • показники оцінки ринкової та фінансової стійкості;

  • показники оцінки ліквідності активів балансу.

Розглянемо основні з кожної групи фінансові коефіцієнти:

Оцінка рентабельності підприємства

1. Загальна рентабельність підприємства

2. Чиста рентабельність підприємства

3. Рентабельність власного капіталу

й інші.

Показник рентабельності є самою узагальненою характеристикою ефективності господарської діяльності. На нього роблять вплив показник рентабельності продукції (ефективність управління) і показник капіталовіддачі (ділова активність). Ця залежність показана наступним прикладом

де – рентабельність капіталу (підприємства), %,

П – прибуток, грош. од.,

åК – величина авансованого капіталу, грош. од.,

Rпр – рентабельність продажів, %,

ВР – обсяг продажів, грош. од.,

Коб – коефіцієнт оборотності капіталу (фондовіддача авансованого капіталу), грн./грн.

Оцінка ефективності управління.

  1. Чистий прибуток на 1 грн. обороту

2.

та інші.

Оцінка ділової активності.

1. Загальна капіталовіддача (фондовіддача)

2. Оборотність всіх оборотних активів

та інші.

В розвинутій ринковій економіці по найважливіших показниках ділової активності встановлюються нормативи по народному господарству в цілому і по галузях. Так, в більшості ринкових країн нормативом оборотності запасів є 3 обороти, тобто приблизно 122 дні.

Оцінка ринкової і фінансової стійкості.

Коефіцієнти ринкової стійкості характеризують незалежність підприємства від зовнішніх джерел фінансування. Коефіцієнти фінансової стійкості характеризують взаємозв'язок між активом і пасивом балансу. Ці коефіцієнти слід розраховувати на певну дату складання балансів і розглядати в динаміці.

1. Однією з найважливіших характеристик ринкової стійкості підприємства є коефіцієнт автономії ( ), який розраховується як відношення загальної суми власних коштів (р. 380 ф.1) до підсумку балансу (ф.1 р. 640). Нормальне мінімальне значення Ка оцінюється на рівні 0,5 і означає, що всі зобов'язання підприємства можуть бути покритий його власними засобами. Зростання коефіцієнта автономії свідчить про збільшення фінансової незалежності підприємства. Така тенденція з погляду кредиторів підвищує гарантованість підприємством своїх зобов'язань.

2. Коефіцієнт автономії доповнюється коефіцієнтом співвідношення позикових і власних засобів (Кз/с), рівним відношенню величини зобов'язань до величини його власних засобів. Взаємозв'язок коефіцієнтів Ка та Кз/с:

звідки слідує нормальне обмеження для коефіцієнта співвідношення позикових і власних засобів:

При збереженні мінімальної фінансової стабільності підприємства КЗ/С повинен бути обмежений зверху коефіцієнтом співвідношення мобільних та імобілізованих засобів ( Км/і) який обчислюється діленням оборотних активів (підсумок розділу П активу) на імобілізовані активи (розділ I активу).

За наявності імобілізації оборотних коштів, їх сума зменшується при розрахунку на цю величину, а знаменник показника збільшується, оскільки відволікання оборотних коштів з обороту знижує їх реальну наявність.

3. Важливе значення має показник фінансового лівериджу ( ), який характеризує залежність підприємства від довгострокових зобов'язань і визначається як відношення довгострокових зобов'язань (ф.1, р.430+р.480) до джерел власних засобів (ф.1, р.380). Зростання значення

свідчить про зростання фінансового ризику.

4. Головним показником, що характеризує фінансовий стан підприємства та його фінансову стійкість, є коефіцієнт забезпеченості власними оборотними коштами (тобто робочим капіталом)

,

Мінімальне нормальне обмеження Корк складає 0,1, тобто робочий капітал повинен бути не менше 10% загальну суму поточних активів (оборотних коштів)

5. При оцінці фінансової стійкості, разом з визначенням величини власних оборотних коштів (тобто робочого капіталу) визначається величина власних засобів. Це та частина оборотних активів, яка фінансується тільки за рахунок джерел власних засобів. Одним з показників фінансової стійкості є коефіцієнт забезпечення власними засобами ( ). Він визначається як відношення різниці між обсягами джерел власних засобів і фактичною вартістю основних засобів й інших необігових активів до фактичної вартості оборотних коштів, що є у підприємства.

При розрахунку величини показника необхідно з підсумку розділу I пасиву балансу відняти підсумок розділу I активу і розділити на підсумок II активу.

Оцінка ліквідності активів підприємства.

Для оцінки платоспроможності підприємства використовуються три відносні показники ліквідності, що розрізняються набором ліквідних засобів, які розглядаються як джерела покриття короткострокових зобов'язань.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]