Добавил:
Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Дезинфекция.doc
Скачиваний:
180
Добавлен:
30.05.2014
Размер:
4.21 Mб
Скачать

Нові засоби для вологої і аерозольної дезінфекції

В Україні з імпортних дезінфектантів зареєстровані в ДНДКІ ветпрепаратів та кормових добавок: віркон (KRKA, Словенія), барисидал ("Інтерхем АГ", Швейцарія), септодор ("Дорвет", Ізраїль), дімацид і біоклін ("Дімер", Словаччина).

Серед доступних є й такі, які мають ряд небажаних властивостей. Так, препарати, які за активнодіючою речовиною (АДР) містять альдегіди або альдегіди у суміші з четвертинними амонійними сполуками, змінюють забарвлення тканин, коагулюють білки та фіксують органічні барвники на оброблюваних поверхнях.

Деякі дезінфекційні засоби, що містять вільні форми активного хлору, окислюють і хлорують органічні речовини з утворенням тригалометанів. Останні виявляють мутагенні властивості. Такий самий ефект мають і препарати із вмістом формальдегіду.

Серед нових засобів вітчизняного виробництва заслуговує на увагу кристал-700 (розроблений ДНДКІ ветпрепаратів та кормових добавок та НДІ "Синтез" м. Борислав). Це безбарвна рідина із специфічним запахом перекису водню. Основними діючими компонентами є перекис водню, катамін АВ та натрію бензоат. Препарат є універсальним, стабільним при зберіганні й транспортуванні, добре розчиняється у воді, активний проти мікроорганізмів широкого спектра дії. Після застосування швидко розкладається на складові, які не утворюють токсичних сполук (3 клас токсичності).

Науково-виробниче об'єднання "Фармакос" (м. Київ) запропонувало дезінфекційний засіб хлоранптоїн, який поєднує дезінфекційну дію з мийними, емульгуючими й очищувальними властивостями. Діючою речовиною препарату є дихлорантин, вміст активного хлору, у якому становить 1,5 %. Препарат стабільний при зберіганні, неагресивний щодо різних будівельних конструкцій і матеріалів, належить до 3 класу токсичності.

Цим же НВО запропонований дезінфекційний засіб хлоран. Це білий порошок із слабким запахом хлору, досить добре розчиняється у холодній водопровідній воді та належить до 4 класу токсичності. Препарат можна використовувати як для вологої, так і для аерозольної дезінфекції повітря тваринницьких приміщень.

Для аерозольної дезінфекції повітря приміщень використовують 1 %-й розчин хлорану в дозі 2 мл/м3 при тиску в аерозольній системі 4,5-5,5 атм. й експозиції ЗО хв. При цьому мікробне забруднення знижується на 50 %, а через 1 годину - до 80 %. Для стабілізації аерозолю застосовують 10 %-й гліцерин до об'єму робочого розчину.

Препарати

Форми випуску

Шляхи введення

Дози

Амфолан

30 % розчин, каністри 10, 20, 50 л.

Назовні

0,5-3 % розчини для дезінфекції приміщень, інструментів

Віркон С

порошок, фл. 200, 400 мл; пакети 1 і 5 кг.

назовні

1-2 % розчини для дезінфекції приміщень

Дезокс

Розчини, каністри 20 л.

Назовні

1-2 % розчини для дезінфекції приміщень

Дезоксон - 1

Розчин, каністри 20 л.

Назовні

0,4 % розчин для дезінфекції приміщень

Кобакцид

Порошок, пакети 10, 20 кг.

Назовні

2-3 % розчини для дезінфекції приміщень

Медісан- 2000

Розчин, бутлі 1 л, каністри 6 л.

Назовні

0,5-0,75 % розчини для дезінфекції приміщень

Натрію гідроксид

Порошок, бочки 200 кг.

Назовні

2-5 % розчини для дезінфекції приміщень

Натусан

Концентрований розчин, каністри 50 л.

Назовні

0,1 % розчин для миття і дезінфекції технологічних ліній виробництва молока та обладнання в цехах виготовлення м’ясних продуктів

Ооцид

Порошок у 2 пакетах масою 3 кг.

Назовні.

Вміст пакету № 1 розчиняють в 30 л води і зволожують приміщення. Через 2-6 годин приміщення зволожують розчином з пакету № 2 на 30 л води

Сульфахлорантин

Порошок, пакети 20 кг

Назовні

для дезінфекції приміщень

Рапіцид

Розчин, склінки 1 л, каністри 5 л.

Зовнішнє

Дезінфекція на м’ясопереробних підприємствах розчином 1 літра на 300 л води

Біологічний метод дезінфекції

Знезараження мікроорганізмів у зовнішньому середовищі, в т.ч. збудників інфекційних хвороб, можливо і біологічними (природними) засобами (наприклад, використовуючи властивості мікробів-антагоністів, термофільних мікроорганізмів). Цей метод, ефективний при знезараженні гною, залишків корму, стічних вод, сміття, трупів у біотермічних ямах.