Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
маркетинг шпоры.doc
Скачиваний:
50
Добавлен:
23.03.2015
Размер:
254.46 Кб
Скачать

4 Поняття та суб’єкти маркетингу

Маркетинг - це єдиний комплекс організації виробництва і збуту товару (послуги), спрямований на виявлення та задоволення потреб конкретної групи споживачів з метою отримання прибутку .

Основні суб'єкти маркетингу:

Клієнтами є фактичні або потенційні покупці продукції фірми, якими можуть бути як приватні особи, так і організації.

1. Кінцеві споживачі - це сім'я або людина, яка купує товари чи послуги для особистого, сімейного або домашнього споживання.

2. Організації - споживачі - організація або люди, які отримують товари або послуги для використання у своїй діяльності.

3. Виробник або обслуговуюча організація - підприємство або людина, що випускають товари або надають послуги.

4. Оптова торгівля - організація або люди, які отримують продукцію для перепродажу її роздрібній торгівлі та / або промисловим, організаційним і комерційним споживачам.

5. Роздрібна торгівля - організація або люди, діяльність яких пов'язана з продажем товарів і послуг кінцевим споживачам.

6. Фахівці з маркетингу - організація або люди, які спеціалізуються на конкретних маркетингових функціях.

7. Конкуренти - фірма може вважати своїми конкурентами: інші організації, що пропонують клієнтам аналогічні товари; фірми, що виробляють подібні або віддалено нагадують її товари, а також ті організації , які здатні боротися з нею за потенційних клієнтів.

5 Маркетингове поняття ринку

В основі поняття «маркетинг» лежить термін «market» - ринок, тому необхідно зупинитися на розгляді ринку та його основних характеристик.

З маркетингової точки зору ринок - це сукупність осіб і організацій зі своїми потребами і потребами, які необхідно задовольнити.

Існує наступна класифікація ринків:

1. За змістом: це ринки товарів, послуг, робочої сили, ноу-хау, цінних паперів, землі. У залежності від ступеня географічної централізації, від числа покупців, від обсягів покупок, від реалізації на рекламу, від вимог до сервісу, від мотивів та інше ринок товарів поділяють на споживчий та ринок підприємств.

2. За масштабом діяльності: внутрішній (національний) і зовнішній (міжнародний). Дані види ринків також мають істотні відмінності за рівнем ризику, мірою витрати, правовому регулюванню та ін

3. За ступенем розвитку конкуренції: ринок досконалої конкуренції, недосконалої (монополістичної), ринок омегополіі та монополії.

4. По відношенню попиту і пропозиції: «ринок продавця» (попит вищий за пропозицію) і «ринок покупця» (пропозиція вище попиту).

Дана класифікація ринків має величезне практичне значення, оскільки дозволяє підприємствам більш чітко організувати свою маркетингову діяльність з урахуванням особливостей ринку, на якому вона діє.

6 Система інструментів маркетингу

Система засобів маркетингу — це сукупність заходів методів, конкретний інструментарій, який використовується підприємством для досягнення поставленої мети, виконання відповідних завдань.

Головний елемент — товар. Тут основними інструментами маркетингової діяльності підприємства є його якість, різноманітність, зовнішній вигляд, властивості, товарна марка, упаковка, габарити, сервіс, гарантії, можливості повернення товару покупцем та ін.

Розподіл — це насамперед конструювання каналів збуту продукції підприємства. Цей блок системи засобів маркетингу передбачає належні способи та методи створення збутового апарату, вибору посередників та управління ними, підготовки торговельних працівників, розміщення товарів у відповідних торговельних закладах, формування в кожному з них оптимального асортименту та номенклатури продукції, нагромадження необхідних та достатніх її запасів, організації транспортування і зберігання тощо.

Просування має на меті створення інформаційного взаємозв'язку підприємства зі своїм цільовим ринком. Тут головними інструментами маркетингу є реклама, пропаганда, стимулювання збуту та персональний продаж.

Ціноутворення полягає у методах визначення прейскурантних Цін, знижок, умов оплати та торговельного кредитування покупців.