Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
маркетинг шпоры.doc
Скачиваний:
50
Добавлен:
23.03.2015
Размер:
254.46 Кб
Скачать

26 Особливості ринку підприємств

Ринок підприємств - це сукупність осіб й організацій, що закуповують товари для використання їх надалі у виробництві, для перепродажу чи перерозподілу. Підприємства - це ринок сировини, що постачає вироби, капітальне майно (устаткування, будинки), предмети постачання і ділові послуги. Ринок підприємств представлений ринком товарів промислового призначення, ринком посередників і ринком державних установ.

Ринок товарів промислового призначення складається з осіб і організацій, що закуповують товари з метою збільшення збуту, скорочення витрат виробництва, виконання яких-небудь суспільних чи правових вимог. У порівнянні з ринком товарів споживачів ринок товарів промислового призначення відрізняється наступним:

· на цьому ринку менше покупців;

· ці нечисленні покупці крупніші;

· вони сконцентровані географічно;

· попит на товари промислового призначення визначається попитом на товари широкого вжитку;

· цей попит нееластичний;

·попит різко змінюється;

·закупівлі здійснюються професіоналами (відділами матеріального забезпечення, закупниками, закупівельними комісіями).

Рішення, прийняті закупниками для потреб промисловості, варіюються в залежності від ситуації.

Існують три основних види ситуацій здійснення закупівель:

1) повторна закупівля без змін;

2) повторна закупівля зі змінами;

3) закупівля для рішення нових задач (закупівля нового обладнання, нове будівництво, комплексна закупівля “під ключ” і т.д.).

27 Ринок проміжних продавців та ринок державних установ

Ринок проміжних продавців складається з осіб і організацій, що закуповує і продає товари, зроблені іншими. Проміжним продавцям необхідно приймати рішення щодо постачальників, цін, умов постачань і товарного асортименту. У невеликих оптових і роздрібних організаціях закупівлі можуть здійснюватися одним чи декількома особами, у великих організаціях — спеціальним відділом закупівель. При роботі з новими товарами проміжні продавці дотримуються того ж процесу закупівлі, що і покупці товарів промислового призначення. У випадках зі стандартними товарами процес закупівлі складається з повсякденної процедури видачі повторного замовлення і перегляду умов контракту.

Ринок державних установ має величезну ємність (придбання товарів і послуг для цілей оборони, охорони здоров'я, утворення, підтримки суспільного добробуту й інших соціальних нестатків). Практика державних закупівель характеризується яскраво вираженою специфікою і наявністю чітких технічних вимог. Велика частина закупівель здійснюється методом відкритих торгів (на конкурсній основі) чи методом укладання контрактів за результатами переговорів. За діяльністю урядових закупників уважно стежать парламент, органи контролю за використанням бюджету і громадськість. Тому при здійсненні державних закупівель звичайно потрібно оформлення безлічі документів, що погодять підписів, через що затягується процес видачі замовлення.

28 Критерії та ознаки сегментування ринку

Сегмент ринку - це його частина, певна особливим чином, яка може бути ефективно обслужений підприємством.

Об'єктами сегментації ринку збуту є:

- групи споживачів;

- групи продуктів (товарів, послуг);

- підприємства (конкуренти).

Сегментація ринку за групами споживачів - це угрупування споживачів з яких-небудь ознаками, в тій чи іншій мірі визначальним мотиви їхньої поведінки на ринку.

Сегментація ринку за групами продуктів - це похідна від сегментації ринку по групах споживачів, враховує запити і переваги споживачів по якісних характеристик продукту (товару, послуг).

Сегментація по підприємствах (конкурентам) - це угруповання конкурентів по факторах конкурентноздатності в просуванні на ринок.

Сегментація ринку здійснюється за критеріями і ознаками.

Критерій - спосіб оцінки вибору того чи іншого сегмента ринку для продуктів або підприємства (конкурента).

Ознака - це спосіб виділення даного сегменту на ринку.

Основними ознаками сегментації ринку за групами споживачів є географічні, демографічні, психографічним, поведінкові. Сегмент ринку за групами споживачів визначається за збігом у певних груп споживачів декількох ознак.

Основними ознаками сегментації ринку за групами продуктів є функціональні і технічні параметри, ціна і т.п.

Основними ознаками сегментації ринку по підприємствах (конкурентам ) є якісні показники продукту (НТ), ціна, канали збуту, просування продукту на ринку.

Сегментація ринку по споживачах, сегментація по продуктах і конкурентам взаємно доповнюють один одного і всі отримані результати розглядаються в комплексі, що дозволяє правильно вибрати найбільш ефективний сегмент ринку.