Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
маркетинг шпоры.doc
Скачиваний:
50
Добавлен:
23.03.2015
Размер:
254.46 Кб
Скачать

41 Оптова та роздрібна торгівля

Оптова торгівля охоплює будь-яку діяльність у справі продажу партій товарів та послуг тим, хто купує їх для подальшого перепродажу (роздрібна торгівля) або професійного використання (промислові підприємства, організації, установи). Взаємні продажі серед організацій оптової торгівлі також є важливою складовою їх діяльності.

Оптова діяльність може здійснюватись у трьох основних організаційних формах:

1) через оптові підрозділи фірм-виробників (при використанні прямих каналів збуту);

2) через незалежних оптових посередників;

3) через залежних оптових посередників;

Роздрібна торгівля — сфера підприємницької діяльності, пов'язана з продажем товарів та послуг кінцевим споживачам для особистого використання. Це остання ланка каналів збуту.

Раціональну форму організації роздрібної торгівлі і конкретних торговельних посередників вибирають, виходячи з цілей і фінансових ресурсів фірми з урахуванням розглянутих характеристик роздрібних підприємств.

Форми організації роздрібної торгівлі можуть бути різні. При формуванні багаторівневого каналу збуту треба визначитись, яких саме роздрібних посередників варто використовувати.

До роздрібних посередників належать: ділери; магазини роздрібної торгівлі; організації позамагазинної торгівлі.

Оптові посередники поділяються на дві великі групи. До першої належать незалежні оптовики, які беруть на себе право власності на товар і відповідно ризик його подальшої реалізації. Вони, своєю чергою, поділяються на оптовиків із повним циклом обслуговування (дистриб’ютори, торгівці оптом) і оптовиків з обмеженим циклом обслуговування (оптовики-комівояжери, оптовики-організатори тощо).

Магазини роздрібної торгівлі класифікують за різними ознаками:

- за широтою і насиченістю товарного асортименту;

- за формою власності;

- за характером торгового обслуговування;

- за ціновою політикою.

42 Поняття стратегії і тактики маркетингу

Стратегія маркетингу на підприємстві розробляється на основі досліджень і прогнозування кон'юнктури товарного ринку, вивчення покупців, вивчення товарів, конкурентів і інших елементів ринкового господарства.

Стратегічні рішення спрямовані на те, щоб забезпечити компанії довгострокову сприятливу стратегічну позицію. Якщо говорити про маркетинг, то стратегія - це рішення про товари, які компанія пропонує на ринку, і про споживачів, для яких ці товари створюються. Іншими словами, у компанії є стратегія, якщо вона знає, що і кому буде продавати в найближчі кілька років.

Найбільш поширеними стратегіями маркетингу є:

1. Проникнення на ринок.

2. Розвиток ринку.

3. Розробка товару.

4. Диверсифікація.

Тактичні рішення - це рішення, спрямовані на координацію діяльності підрозділів компаній у середньостроковій перспективі (зазвичай від кварталу до року). Фактично, тактика - це рішення про те, хто, що і в рамках якого бюджету повинен робити найближчим часом.

Зазначимо, що стратегія повинна переглядатися кожен раз, коли відбувається черговий цикл прийняття тактичних рішень.