Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
маркетинг шпоры.doc
Скачиваний:
50
Добавлен:
23.03.2015
Размер:
254.46 Кб
Скачать

48 Глобальний маркетинг

Глобальний маркетинг - стратегія бізнесу, що сприяє продажу та просування торгової марки в усьому світі з дотриманням єдиної маркетингової політики. З точки зору глобального маркетингу, весь світ розглядається як один великий ринок, при цьому враховуються культурні та інші національні особливості різних країн.

Глобальний маркетинг припускає повномасштабну розробку, виробництво і організацію збуту товару для повного спектру категорій споживачів.

Сучасні технології сприяють загальної універсалізації; смаки, потреби і стиль життя населення стають все більш схожими, відкриваючи можливості реалізації однакової продукції в усіх країнах світу. Глобальний маркетинг вводить в практику більш високий статус міжнародних марок, відповідно, відповідно вони більш високо цінуються споживачами. З іншого боку, реалізуються і такі принципи глобального маркетингу, як культурний та інформаційний обмін.

Тема глобального маркетингу набула особливої ​​популярності після виходу в 1983 р. книги Теда Левітта "Глобалізація ринків" ("The Globalisation of Markets"), основна суть якої полягала в твердженні, що людям, які живуть на нашій планеті, властиво швидше схожість, ніж відмінності. Сучасні комунікаційні технології сприяють загальної та всебічної універсалізації, - світ на наших очах перетворюється на величезну село. Як вважає Т. Левітт, маркетологи зможуть непогано заробити, якщо, забувши про національні відмінності, вони сконцентруються на схожості смаків та уподобань споживачів.

"Думай глобально, дій локально".

Політика глобального маркетингу розглядає весь світ як єдиний ринок, який побудований на однаковості національних, культурних, поведінкових і інших характеристик ринку, а не на обліку національних особливостей.

Міжнародна політика глобального маркетингу застосовується в основному до таких товарних групах, споживання яких прямо не пов'язане і не залежить від національної культури, звичаїв і звичок. Наприклад, інтенсивність використання сучасних миючих засобів, предметів особистої гігієни, лікарських препаратів, аудіо-і відеоапаратури та інших товарів, застосування яких залежить головним чином від добробуту споживачів, а не від культурних та інших традицій тієї чи іншої країни. Типовими прикладами глобальних компаній є Coca-Cola, Procter & Gambel, Eastman Kodak-, Sony, Toshiba і ін.

49 Екологічний маркетинг

Екологічний маркетинг - процес задоволення потреб споживачів шляхом просування товарів і послуг, що завдають мінімальної шкоди навколишньому середовищу на всіх стадіях життєвого циклу та створених за допомогою мінімально можливого обсягу природних (у тому числі енергетичних) ресурсів.

Екологічний маркетинг стає все більш актуальним, незважаючи на висловлювання скептиків про те, що зараз, у кризу головне залишитися на плаву. Стає очевидним, що бізнеси, які не мають ясної тенденції до того, щоб стати «зеленішим», будуть дійсно випадати з обойми. Крім того, екологічне ставлення до ведення бізнесу насправді є набагато більш вигідним. Якщо турбота про навколишнє середовище стає в ряд першорядних завдань вашої фірми, ви досить швидко помітите значні поліпшення на самих різних рівнях. Ваші екологічні ініціативи додадуть вам балів при укладенні нових договорів з партнерами та суміжниками. Що стосується ситуації всередині трудового колективу, то тут, я вам гарантую, настане справжня весна. Зайве отмерзшее відвалиться, а нові творчі ідеї розквітнуть у всьому різноманітті.