Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
маркетинг шпоры.doc
Скачиваний:
50
Добавлен:
23.03.2015
Размер:
254.46 Кб
Скачать

29 Сегментування ринку по групах споживачів та групах продуктів

Сегментація ринку за групами споживачів - це угруповання споживачів з яких-небудь ознаками, в тій чи іншій мірі визначальним мотиви їхньої поведінки на ринку.

Сегментування ринку споживчих товарів проводиться з урахуванням географічних, демографічних, психографічних факторів та факторів поведінки споживача. Географічні фактори. Сегментація за географічним принципом дозволяє визначати групи споживачів за природно-кліматичними умовами. Демографічні фактори Сегментування за демографічним принципом передбачає розподілення на групи за такими демографічними даними як стать, вік, склад сім'ї та етап її життєвого циклу, сфера діяльності, освіта, релігійні переконання, національність. При сегментуванні за психографічними факторами покупців розподіляють на групи: 1. За належністю до соціального класу — незаможні, середнього достатку, достатку більшого за середній рівень, високого достатку. Стратифікація нашого суспільства, що враховує цей фактор, поки що тільки розробляється. 2. За стилем життя — богемний, елітарний, молодіжний, спортивний. Для підвищення конкурентоспроможності й правильного визначення місткості ринку, крім сегментації ринку за групами споживачів, проводиться сегментація ринку по продукту, тобто по найбільш важливим для його просування на ринку параметрами, при цьому використовується метод складання функціональних карт (метод подвійної сегментації). Суть методу полягає в тому, що на основі виділених сегментів ринку за групами споживачів і зіставлення їх з різними значеннями чинників (функціональних та технічних параметрів виробу), вибраних для аналізу, визначається, які з параметрів більш всього підходять для виділеної групи споживачів.

Найбільш поширеними для оцінки ринку по продукту є параметри: ціна, канали збуту, технічні характеристики. Результати аналізу методом подвійного сегментації оформляються у вигляді матриці, по рядках якої відкладається значення фактора, а по стовпцях - сегменти ринку по споживачах.

Сегментація ринку по продукту припускає, що на стадії розробки нової продукції для кожної моделі товару:  - враховуються всі фактори, що відображають систему споживчих переваг і одночасно технічні параметри нового виробу, що задовольняють запити споживачів (виділення сегменту ринку по параметрі вироби);  - визначаються групи споживачів, кожна зі своїм набором запитів і переваг (психографічним сегментація);  - всі вибрані фактори ранжуються за ступенем значущості для кожної групи споживачів (сегментів ринку).

30 Сегментування ринку по конкурентах

Сегментування ринку за основним конкурентам здійснюється на основі оцінки конкурентоспроможності вашого підприємства щодо конкурентів, наведеної в рекомендованій табл.

Фактори конкурентоспроможності\Ваше підприємство\Конкуренти

Продукт

Якість

Технічні параметри

Право заміни виробу

Престиж торгової марки

Ціна

прейскурантна

Договірна

Вільна

Канали збуту

Форма збуту:

пряма доставка

торговельні представники

підприємства-виробники

оптові посередники Просування продуктів на ринку

Реклама:

для споживачів

для торгових посередників

Індивідуальне продаж:

Оцінка конкурентоспроможності підприємства повинна доповнюватися аналізом його слабких і сильних сторін. Керівництво підприємства має отримати відповіді на наступні питання:

- Які плани існують у конкурентів у відношення їхньої частки ринку, підвищення рентабельності виробництва і збільшення обсягу продажів?

- Який ринкової стратегії дотримуються ваші конкуренти в даний час? За допомогою яких коштів вони забезпечують її реалізацію?

- Які їхні сильні і слабкі сторони?

- Яких дій можна очікувати в майбутньому від нинішніх та можливих конкурентів?