Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Книжка-діл.м-2..doc
Скачиваний:
71
Добавлен:
27.05.2015
Размер:
3.9 Mб
Скачать

03.07.3 99 № 13/31-131

Директорам науково-дослідних установ

Українська академія аграрних наук повідомляє, що відповідно до статті 23 Закону України «Про науку і науково-технічну діяльність» постановою Кабінету Міністрів України від 22.06.99 № 1110 «Про виплату над6авки за стаж роботи у науковій сфері» затверджено Положен­ня про порядок виплати надбавки за стаж роботи в науковій сфері та перелік посад наукових працівників держав­них наукових установ, організацій і державних вищих навчальних закладів III—IV рівнів акредитації, яким може встановлюватися надбавка за стаж роботи в науковій сфе­рі. Цією постановою також встановлено, що всі витрати, пов'язані із запровадженням виплати надбавки за стаж роботи в науковій сфері, здійснюються лише в межах коштів, передбачених науковим установам, організаціям на оплату праці.

Примітка. Положення про порядок виплати надбавки за стаж ро­боти в науковій сфері та перелік посад наукових пра­цівників додається.

Перший віце-президент (підпис) В, П. Ситник

Вправи на закріплення вивченого

Вправа 29. Скласти текст листа-прохання стосовно допомоги фінансово в оздоровленні дітей співробітників у літній період.

Вправа 30. Напишіть лист, в якому ви просите дати детальну інформацію про необхідний вам товар. Визначте, який це лист: 1) за найменуванням; 2) за напрямом; 3) за призначенням.

Листування з іноземними діловими партнерами

Ділові листи - важливий елемент зовнішньоекономічної діяльності. Саме від ділового листа залежить пошук потенційних партнерів для подальшої спільної діяльності, можливість встановлення чітких ділових контактів.

Є різні види передачі листів: факс, Інтернет, факсимільний зв'язок, який надає можливість миттєво направити лист до будь - якої країни, але незалежно від того як направляється лист його загальні параметри, вимоги є незмінними.

Для зовнішньоекономічного листування необхідно спеціальний бланк. Головним реквізитом бланка є найменування організації, установи, - фірми відправника листа.

Назву організації розташовують у верхньому лівому або правому кутах. А адреса, телефони, факс, телекс – у протилежному куті. Спочатку пишеться прізвище особи, якій адресується лист. Другий рядок – посада. Третій – найменування організації. Наступні рядки – поштова адреса( вулиця, місто, індекс, країна)

Усю кореспонденцію можна поділити на дві частини: формальні і неформальні.

Формальні - листи, складені від імені підприємства, організації, установи іншому підприємству, організацій.

Неформальні – листи, складені працівниками одного рівня ( наприклад менеджер однієї фірми – менеджеру іншої). Неформальні листи складаються після особистого знайомства після встановлення партнерських відносин.

Якщо в листі відсутнє звертання, то це грубе порушення етикету.

Основний зміст листа залежить від мети його написання. Однак завжди в першому абзаці листа формулюється вступний комплімент. Цей комплімент може містити подяку за лист( якщо надсилається відповідь), доброзичливе повідомлення, що адресат – відома в своїй галузі організація. Після вступного компліменту – основні положення тексу.

Текст листа повинен бути послідовним, чітким, написаним у діловому стилі, без помилок.

Підпис під службовим листом, який адресується іноземному партнеру, має свої особливості. Перш за все обов’язковою є фраза « з повагою», «з найкращими побажаннями». Нижче зазначається найменування організації – відправника. З нового рядка також від лівого поля проставляється підпис, чорнилом. Після підпису з нового рядка зазначається і‘мя та прізвище, а нижче – посада. Отже, підпис, прізвище та посаду розташовують зверху вниз, а не окремим рядком.

Якщо лист надсилається поштою, слід звернути увагу на оформлення конверта. На конверті допускається відтворення реквізитів бланка.