Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Книжка-діл.м-2..doc
Скачиваний:
71
Добавлен:
27.05.2015
Размер:
3.9 Mб
Скачать

Вправи на закріплення вивченого

Вправа 42. Напишіть рецензію на прочитану вами книжку.

Вправа 43. Введіть в речення офіційно-ділового стилю подані терміни:

Рецензія, рецензент, рецензування, рецензована, прорецензована, відіслати на рецензію, повернути на повторну рецензію, зовнішня рецензія.

Реферат, правила оформлення реферату

Реферат — письмовий виклад наукової статті, монографії, результатів наукового дослідження, змісту книги.

Цей термін має й інше значення: доповідь на будь-яку тему, написана на основі критичного огляду літератури та інших джерел.

Реферат обов’язково містить:

  1. Назву.

  2. Тему.

  1. Текст.

  2. Висновки.

Якщо це реферат результатів наукового дослідження (реферат кандидатської чи докторської дисертації), то текст його склада­тиметься з окремих розділів: актуальність дослідження; об’єкт дослідження; предмет дослідження: мета; методологічна та теоретична основа; методи дослідження; наукова новизна; значущість; практична цінність; особистий внесок здобувача; положення, що виносяться на захист; апробація результатів дослідження; структура та обсяг дисертації; основний зміст роботи; висновки; публікації автора.

Вправи на закріплення вивченого

Вправа 44. Напишіть реферат на одну з тем:

  • Особливості листування з іноземними партнерами;

  • Етикет телефонного спілкування;

  • Культура усного ділового спілкування. Мовний етикет;

  • Правила етикету й ділового спілкування у різних країнах світу;

  • Імідж ділової людини.

Конспект, тези Тези як форма запису прочитаного

Тези — це стисло сформульовані основні положення тексту, що вбирають суть висловленого автором.

Види тез

  • Цитатні — відбір авторських тез із тексту.

  • Вільні — основні положення тексту формулюються своїми словами.

  • Змішані — цитати і вільний виклад авторської думки чергуються.

Усі вони можуть бути простими і складними. Проста теза подає го­ловну думку частини тексту у вигляді ствердження чи заперечення будь-чого. Складна теза, окрім ствердження якоїсь думки, містить ще і її доведення.

Порядок роботи над складанням тез

  1. Прочитати весь текст, якщо він невеликий, або розділ, якщо твір великий за обсягом.

  2. Продумати зміст тексту, знайти і прослідкувати основні положення, висунуті автором.

  3. Викласти основні авторські думки у вигляді послідовних пунктів.

Вимоги до складання тез

  1. Формулювання думок чітке і коротке, але самобутність форми повинна зберігатися, незважаючи на деяку уривчастість викладу.

  2. Кожне положення містить у собі лише одну думку.

  3. Можна складати тези за абзацами. Іноді одна теза може об'єднуватиме кілька абзаців.

  4. Записуючи тези, нумеруємо кожну, пропускаємо рядок між ними, у кожній тезі бажано виділити головне слово і помітити логічний наголос.

  5. Якщо твір великий, то в кінці кожної тези вказуємо номер сторінки тексту. Якщо текст невеликий за обсягом, то в кінці тез необхідно вказати джерело викладу.

  6. Письмо — продуктивний вид мовленнєвої діяльності, що має ті ж механіз­ми, що і говоріння. Результати письма — це письмове висловлення.

Під час навчання вам доведеться часто використовувати підвиди письма — слухання-письмо, читання-письмо, тобто ви будете слухати і писати (диктанти, перекази, плани, тези, конспекти лекцій) або читати і писати (плани, тези, конс­пекти, анотації, реферати). Записи не тільки зберігають прочитаний або прослу­ханий матеріал, але й допомагають його засвоїти. Тому з навчальною метою ши­роко використовуються такі види записів, як план, тези, конспект.

7. План — найкоротший вид запису. У ньому лише перераховуються питання, які висвітлені у виступі чи в книзі.

8. Складаючи план тексту, намагайтеся вловити поділ тексту на частини і зв'язок між цими частинами. До кожної частини ставиться питання (питальний план) або дасться заголовок у вигляді короткого називного речення (називний план). Якщо речення взяті з тексту, план називається цитатним. У простому плані його складові частини нумеруються підряд. Під час написання складного плану текст ділиться на великі частини, а кожна частина — на менші.

9. Тези — короткий виклад основних думок автора, що передають основні по­ложення тексту у тій логічній послідовності, яка веде до доведення головної дум­ки, але може не збігатися з послідовністю викладу матеріалу в тексті. Щоб склас­ти тези, необхідно прочитати текст, продумати його зміст, віднайти основну ідею, головні думки.

Тези можуть бути цитатними, вільними та змішаними.

Конспект — найбільш розгорнута форма запису. Конспект повинен відпо­відати плану. Тому спочатку складається план, а потім пишеться конспект. Не слід конспектувати матеріал під час першого читання чи після прослуховування кожного речення лектора. На папері фіксуємо основні думки, деталі опускаємо.

Конспекти, як і тези, можуть бути цитатними (під час читання), вільними, змішаними.