Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Книжка-діл.м-2..doc
Скачиваний:
71
Добавлен:
27.05.2015
Размер:
3.9 Mб
Скачать

Вправи на закріплення вивченого

Вправа 6.Дайте визначення офіційно-ділового стилю та назвіть його головні ознаки.

Вправа 7. Дайте відповіді на питання тексту:

1. Виберіть правильно побудовану конструкцію: відсутній по хворобі; відсутній за хворобою; відсутній через хворобу.

2. Виберіть правильний варіант оформлення фрагмента протоколу: повістка дня; повістка денна; порядок денний.

3. Виберіть правильний варіант оформлення фрагмента автобіографії: …поступив(ла) у желізнодорожний технікум; …вступив (ла) у желізнодорожний технікум; … вступив (ла) до залізничного технікуму.

4. Виберіть рядок з правильними назвами документів: довіренність, довідка. Пояснювальна записка; доручення, довідка, пояснююча записка; доручення, справка, пояснювальна записка; доручення, довідка, пояснювальна записка.

5. Виберіть правильний варіант оформлення документів: а) … звільнитися по власному бажанню; б) …звільнитися за власним бажанням; в)…звільнитися з власного бажання.

Офіційно-діловий стиль — мова ділових паперів. Документ — основний вид офіційно-ділового стилю

Офіційно-діловий стиль — це мова ділових паперів: розпоряджень, постанов, програм, заяв, автобіографій, резолюцій, протоколів, указів, актів, законів, наказів, анкет, розписок тощо. Основна функція офіційно-ділового стилю - інформативна (повідомлення). Сфера вживання ділового стилю зумовлює його жанрову розгалуженість, а більшість жанрів ділового мовлення відображає соціальне спілкування.

Основною одиницею офіційно-ділового стилю є документ. Документи використовуються в різних галузях людської діяльності, ділянках знань, сферах життя. Вони є об'єктом дослідження різних наукових дисциплін, тому поняття "документ» 6агатозначне і залежить від того, у якій галузі й для чого він використовується.

З латинської documentum означає взірець, посвідчення, доказ. Енциклопедичний словник трактує документ як:

1) письмовий акт, здатний служити доказом юридичних відносин або юридичних фактів, що спричиняють правові наслідки;

2) офіційне посвідчення особи (паспорт, трудова книжка тощо);

3) достовірне історичне письмове джерело;

4) матеріальний об'єкт, у якому міститься певна інфор­мація (наприклад, перфораційна картка).

Автори "Універсального довідника – практикума з ділових паперів» тлумачать документ як засіб фіксації певним чином на спеціальному матеріалі інформації про факти, події, явища об'єктивної дійсності та розумової діяльності людини.

Отже, документ – це результат відображення конкретної інформації на спеціальному матеріалі за визначеним стандартом чи формою.

Наукова дисципліна, яка вивчає структуру і властивості документальної інформації, розвиток форм документів, методи і засоби автоматизованої обробки, зберігання, пошуку й використання їх, називається документалістикою.

Під діловодством (справочинством) розуміють діяльність, яка охоплює питання документування й організації роботи з документами в процесі здійснення управлінських дій.

Документи мають правове значення, оскільки є засобом засвідчення та доведення певних фактів. Вони також використовуються як джерела та носії інформації. А в управлінській діяльності документ виступає як предмет і як результат праці. Так, планування відбувається за допомогою різних планів; облік - у вигляді складання й обробки статистичної бухгалтерської та оперативно - технічної документації; інструктування — шляхом видання інструкцій, методичних вказівок; контроль — збиранням відомостей (письмово) і видання вказівок тощо.

Отже, документація використовується як спосіб і засіб реалізації функцій, покладених на управлінський апарат.