Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Скачиваний:
77
Добавлен:
07.06.2015
Размер:
1.04 Mб
Скачать

4.17 Інфекції

Інфекції — це досить часта проблема під час реабілітації після інсульту, особливо інфекції органів грудної клітки або інфекції сечовивідних шляхів під час перебування в стаціонарі. Персонал, який здійснює реабілітацію, повинен знати про можливість інфікування.

Персонал відділення інсульту повинен виявити, оцінити, обстежити і вилікувати такі інфекції, як інфекції грудної клітки або сечовивідних шляхів.

4.18 Профілактика пролежневої виразки

При наявності достатніх ресурсів і досвіду в догляді, пролежневі виразки не повинні розвиватися під час нерухомості після інсульту. Оцінка ризику появи пролежневих виразок входить до універсальних навичок медичної сестри і повинна бути частиною звичайної стаціонарної і громадської допомоги. Є настанова з профілактики та ведення пролежневих виразок245.

4

Коментар робочої групи:

В Україні документи з профілактики та ведення пролежневих виразок відсутні.

D

Адміністрація лікувальних закладів повинна гарантувати, що досвід сестринського персоналу та устаткування достатні для попередження появи пролежневих виразок.

Стаціонари повинні дотримуватися сучасних методик оцінки ризиків, запобігання пролежневих виразок, а також їх лікування.

4.19 Тромбоемболія вен

4.19.1 РЕЗЮМЕ РЕКОМЕНДАЦІЙ

Рекомендується

▪ аспірин в перші два тижні після інсульту

Не рекомендується

▪ еластичні компресійні панчохи різного ступеня компресії вище коліна

Недостатньо доказів

▪ еластичні компресійні панчохи різного ступеня компресії нижче коліна

Коментар Робочої групи:

Аспірин – торгова назва ацетилсаліцилової кислоти

Лікування в стаціонарі в організованих відділеннях інсульту (див. розділ 3.2) може призвести до зменшення кількості випадків тромбоемболії за рахунок:

▪ ранньої мобілізації реабілітаційної політики (див. розділи 4.1.2 і 14.9.5)

▪ ранньої гідратації (0,9%) розчином натрію хлориду

▪ спеціалізованого сестринського догляду (див. розділ 6.1).

4.19.2. РАННЄ лікуваННЯ

Антикоагулянтна терапія в перші 2 тижні після ішемічного інсульту може викликати геморагічний інсульт або геморагічну трансформацію ішемічного інсульту і не має чистої користі246. Аспірин в низьких дозах є безпечним і ефективним в профілактиці тромбозу глибоких вен (ТГВ) і легеневої емболії247.

1++

А

Аспірин (300 мг на добу) слід призначати всім пацієнтам з гострим ішемічним інсультом в перші два тижні після інсульту, щоб запобігти тромбозу глибоких вен і тромбоемболії легеневої артерії (за умови, що немає відомих протипоказань до застосування аспірину).

Аспірин може призначатися через назогастральний зонд або ректально (з використанням супозиторіїв 300 мг/добу) у тих, хто не в змозі ковтати.

Пацієнтам з особливо високим ризиком раннього ТГВ після ішемічного інсульту (наприклад, з попередніми ТГВ в анамнезі, відомої тромбофілії або активного раку) може бути призначений профілактичний гепарин. Низькомолекулярний гепарин рекомендується призначати на перевагу від нефракціонованого гепарину (НФГ)7.

4.19.3. лікування через два тижні після інсульту

Не відомо, коли перший ризик геморагічної трансформації мозкового інфаркту повертається до нормальних передінсультних рівнів (або прийнятних рівнів). Тому розумно відкласти застосування гепарину у пацієнтів з ризиком тромбозу глибоких вен.

Через 2 тижні після гострого ішемічного інсульту лікарі повинні знову оцінити пацієнта щодо ризику виникнення ТГВ і розглянути питання про додаткові профілактичні заходи (наприклад, гепарин).

4.19.4 еластичні компресивні панчохи різного ступеня компресії

Кокранівський огляд фізичних методів запобігання тромбозу глибоких вен при гострому інсульті, який включає 2 невеликі РКВ з залученням 220 пацієнтів, не дає переконливих доказів щодо співвідношення ризику і користі еластичних компресивних панчох різного ступеня компресії при інсульті і дійшов висновку, що немає достатніх доказів, що підтверджують їх використання в повсякденній клінічній практиці248.

Наступне РКВ рандомізувало 1256 пацієнтів на застосування довгих, до стегна еластичних компресивних панчох різного ступеня компресії, які застосовувалися з дня госпіталізації до 3 дня після гострого інсульту і 1262 пацієнтів на звичайне лікування249. не повідомлялося про будь-які істотні відмінності між цими двома групами з первинної точки (симптоматичної або безсимптомної підколінної або стегнової вени ТГВ на ультразвуку протягом 30 днів). Значне збільшення локальних уражень шкіри зазначалося при застосуванні еластичних компресивних панчох різного ступеня компресії (ВР 4,18, 95% ДІ від 2.40 до 7.27). Незначна тенденція до ішемії нижніх кінцівок/ампутації зазначена при еластичних компресивних панчох різного ступеня компресії (ВР 3.53, 95% ДI від 0,73 до 17,03).

1++

А

еластичні панчохи вище колін різної компресії не рекомендується для зменшення ризику тромбозу глибоких вен після гострого інсульту.

4.19.5 РАННЯ МОБІЛІЗАЦІЯ

Кокранівський огляд виявив лише 1 невелике РКВ ранньої мобілізації у 71 пацієнта, у яких даних про тромбоемболію не було. На даний час немає ніяких доказів, які б підтверджували або спростувати використання дуже ранньої мобілізації (протягом 48 годин після інсульту), щоб запобігти венозній тромбоемболії (див. розділ 4.1.2)22.

1++

Соседние файлы в папке ОНМК