Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Скачиваний:
77
Добавлен:
07.06.2015
Размер:
1.04 Mб
Скачать

5.3 Рання виписка з підтримкою і підтримка після виписки

5.3.1 РЕЗЮМЕ РЕКОМЕНДАЦІЙ

Рекомендується

▪ виписка з ранньою підтримкою при помірному/середньої тяжкості інсульті

▪ мультидисциплінарні команди з ранньої підтримки

Недостатньо доказів

▪ виписка з ранньою підтримкою у віддалених і сільських районах

Добре проведений систематичний огляд, який включав 12 випробувань (1659 хворих) показав, що рання виписка з підтримкою знижує смертність і залежність пацієнтів з легким/помірним інсультом порівняно з традиційним лікуванням257. Рання виписка з підтримкою, яка скорочує тривалість перебування у лікарні в середньому на 8 днів, не мала позитивного або негативного впливу на суб'єктивний стан здоров'я пацієнтів або на стан настрою, а також не мала позитивного або негативного впливу на осіб, які здійснюють догляд (у тому числі на стан здоров'я, настрій і задоволеність). Рання виписка з підтримкою найбільш ефективна, якщо підтримка здійснюється спеціалізованою мультидисциплінарною командою. Рання виписка з підтримкою виявляється дешевшою, ніж звичайна допомога257.

1++

А

Пацієнти з легким/помірним інсультом повинні мати доступ як до служб з організованої стаціонарної допомоги при інсульті так і до служб ранньої виписки з підтримкою.

В

Команди з ранньою виписки з підтримкою повинні включати фахівців мультидисциплінарної команди з лікування, догляду, логопедії і трудотерапії.

Щодо віддалених і сільських районів, необхідно подальше дослідження даного питання.

5.4 Реабілітація в домашніх умовах або амбулаторно

5.4.1 РЕЗЮМЕ РЕКОМЕНДАЦІЙ

Рекомендується

▪ реабілітація вдома або в лікарні

Ефективність реабілітації вдома після виписки зі стаціонару на амбулаторну реабілітацію (або в денний стаціонар) вивчалася в РКВ258-262, у тому числі в 2 великих випробуваннях (DOMINO; Bradford Community Stroke Trial)263,264. Невеликі РКВ були різної якості; випробування DOMINO і Bradford Community Stroke Trial були добре спланованими дослідженнями хорошої якості, і, хоча вони сягали 10 річної давнини, їх не замінили більш якісні дослідження. Дослідження не виявили різниці в ефективності між реабілітацією постінсультних хворих в домашніх умовах порівняно з реабілітацією в умовах лікарні (амбулаторно або в денному стаціонарі).

1+

А

Повинно розглядатися питання про реабілітацію постінсультних хворих в домашніх умовах або в лікарні (амбулаторно або в денному стаціонарі).

Служби планування повинні приймати рішення залежно від місцевих умов.

5.5 БІЛЬШ ТРИВАЛА РЕАБІЛІТАЦІЯ ХВОРИХ ПІСЛЯ ІНСУЛЬТУ В УМОВАХ ГРОМАДИ

5.5.1 РЕЗЮМЕ РЕКОМЕНДАЦІЙ

Рекомендується

▪ служби реабілітації за участю спеціаліста

Кокранівський огляд служб реабілітації постінсультних пацієнтів в домашніх умовах включав випробування, які порівнювали групу з терапевтичним втручанням з контрольною групою, яка отримувала альтернативні види терапії, або не отримувала ніяких втручань265. Всього включено 1617 пацієнтів, які лікувалися після виписки з лікарні або які взагалі не госпіталізувалися.

1++

Було включено 3 види реабілітаційної терапії пацієнтів з інсультом в домашніх умовах протягом 1 року після інсульту265. Вони включали фізіотерапію, трудотерапію або мультидисциплінарну команду. Характер терапії реабілітаційних служб був різним в групах, проте, їх взяли разом оскільки вони мали спільну мету — зменшення обмеження фізичної активності шляхом зміни поведінки, орієнтацією на виконання завдання.

1++

у 12 випробуваннях наявні дані про смерть або несприятливий результат (наприклад, погіршення стану або залежність) у 1350 (83,4%) хворих. Загалом було показано, що в цілому результат був поліпшений. Реабілітаційні служби на основі терапії показали зниження ймовірності несприятливого результату (відношення шансів за методом Пето 0.72, 95% ДІ від 0.57 до 0.92, р = 0,009) і збільшення показників особистої активності в повсякденному житті (стандартизована середня різниця 0.14, 95% ДІ від 0.02 до 0.25, р = 0,02). На кожні 100 хворих на інсульт в громаді, що отримувала послуги на основі реабілітаційної терапії, 7 пацієнтів (95% ДІ від 2 до 11) уникають несприятливого результату, у той же час у 37,5% хворих без лікування результат поганий265.

1++

А

Пацієнти, які перенесли інсульт, та живуть у громаді, повинні мати доступ до спеціалізованих служб реабілітаційної терапії.

Ради NHS повинні розглянути забезпечення можливості для хворих самостійно звертатися до служб з лікування інсульту.

Коментар робочої групи:

Соціальна реабілітація інвалідів в Україні визначається Законом України «Про реабілітацію інвалідів в Україні» від 06.10.2005 р. стаття 37. «Соціальна реабілітація»:

«Соціальна реабілітація (абілітація) спрямовується на оптимізацію і коригування ставлення інвалідів, дітей-інвалідів до своїх вад, становища в сім'ї та суспільстві, виховання у них навичок до самообслуговування, адаптацію в навколишньому середовищі.

Соціальна реабілітація (абілітація) передбачає навчання інваліда, дитини-інваліда основних соціальних навичок (особиста гігієна, самообслуговування, пересування, спілкування тощо), пристосування побутових умов до потреб інваліда, дитини-інваліда, соціально-побутове влаштування та обслуговування, педагогічну корекцію для інвалідів, дітей-інвалідів з метою вироблення та підтримання навичок автономного проживання, стереотипів безпечної поведінки, опанування навичками захисту власних прав та інтересів, самоаналізу та отримання навичок позитивного сприйняття себе та оточуючих, навичок спілкування, забезпечення автономного проживання у суспільстві з необхідною підтримкою (соціальний, медичний, юридичний супровід, побутові послуги), протезування, ортезування, забезпечення інвалідів, дітей-інвалідів технічними та іншими засобами реабілітації, санаторно-курортне лікування відповідно до медичних показань.

Інваліди, діти-інваліди з важкими формами інвалідності, які згідно з медичним висновком потребують постійного стороннього догляду, забезпечуються соціальним, педагогічним і психологічним патронажем (повсякденною допомогою) за місцем проживання (вдома). У разі необхідності послуги з соціального і педагогічного патронажу надають виїзні реабілітаційні бригади.

Соціальна реабілітація здійснюється відповідно до індивідуальних програм реабілітації інваліда та в разі необхідності супроводжується медичним спостереженням за інвалідами, дітьми-інвалідами.»

Робоча група відзначає, що питання реабілітації пацієнтів після перенесеного інсульту потребують розробки специфічних медичних та соціальних заходів з урахуванням наявних доказів щодо ефективності медичних втручань.

Соседние файлы в папке ОНМК