Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Скачиваний:
77
Добавлен:
07.06.2015
Размер:
1.04 Mб
Скачать

4.20. Падіння

Падіння — це досить характерна риса для хворих, що перенесли інсульт. Оскільки деякі падіння можуть призвести до тяжких ускладнень, повинні бути вжиті заходи, щоб звести до мінімуму ризик падіння. Докази досліджень, які включали літніх людей, мультидисциплінарний багатофакторний підхід підтримки є спільною рисою допомоги організованих відділень з інсульту (див. розділ 3.2). Індивідуально призначена програма зі зміцнення м'язів і рівноваги, відміна психотропних препаратів і оцінка небезпечності домашніх умов та їх модифікація у людей з груп підвищеного ризику, наприклад, з важкими порушеннями зору, виявилася корисною у зменшенні падінь250. Ці втручання повинні стати невід’ємною частиною добре організованого відділення інсульту.

1++

Доступна настанова з оцінки та профілактики падінь251, а «Профілактика і Ведення Падінь для Розвитку Служб» сприяє обміну знаннями, інформацією, передовим досвідом та ресурсами для підтримки розвитку послуг в Шотландії для людей похилого віку з ризиком падіння (www.fallscommunity.scot.nhs.uk).

Потреби при остеопорозі повинні бути визначені; є настанова з ведення остеопорозу252.

4.21. Повторний інсульт

Повторний інсульт виходить поза рамки компетенції цієї настанови, оскільки він входить в настанову SIGN 108 Ведення хворих на інсульт з ТІА: оцінка, дослідження, термінове лікування і вторинна профілактика7.

5 Виписка з лікарні додому

Рання оцінка потреби у виписці з лікарні із залученням в цей процес пацієнтів і осіб, які за ними доглядають, відіграє важливу роль в плануванні виписки. Планування виписки складається з трьох етапів: період перед випискою, виписка і період після виписки.

Рівень втручання для конкретного хворого буде залежати від його здатності брати участь у процесі виписування.

5.1. Період перед випискою

5.1.1 РЕЗЮМЕ РЕКОМЕНДАЦІЙ

Рекомендується

▪ Візити додому перед випискою

Для багатьох пацієнтів, які перенесли інсульт, та осіб, які за ними доглядають, перехід від стану захищеності в стаціонарі до самостійності в домашніх умовах може викликати складні почуття, які переповнюють хворого.

Процес планування виписки потребує залучення пацієнта та осіб, які за ними доглядають, команд первинного рівня допомоги, соціальних служб та в міру необхідності, медичних працівників суміжних спеціальностей. Слід враховувати домашні умови пацієнта або, якщо пацієнт живе в будинках або закладах, де здійснюється догляд, наявність необхідного обладнання.

До виписки пацієнта із стаціонара у нього вдома повинні бути здійснені відповідні приготування та встановлено необхідне обладнання.

Коментар робочої групи:

Відсутні рекомендації та інший інформаційний матеріал для представників родин та осіб, які доглядають за хворими. Також відсутня відповідна нормативна база для медичних працівників ЗОЗ, що надають первинну медико-санітарну допомогу.

5.1.2 ВІЗИТИ ДОДОМУ В ПЕРІОД ПЕРЕД ВИПИСКОЮ

Візити додому перед випискою часто вважаються важливою частиною процесу планування виписки253.

Візити додому здійснюються різними членами мультидисциплінарної команди (як правило, трудотерапевтом) і мають на меті дати персоналу (лікарні та громаді), хворим на інсульт і особам, які за ними доглядають, можливість виявити фактичні і можливі проблеми, а також задовільнити будь-які інші потреби, які хворі на інсульт/особи, які за ними доглядають, можуть мати.

коледж трудотерапевтів Великобританії визначає візит трудотерапевта додому, як візит додому стаціонарного хворого за участю трудотерапевта для оцінки його/її здатності до самостійності в домашніх умовах чи для оцінки потенційних можливостей пацієнта бути самостійним, наскільки це можливо з підтримкою особи, яка за ним доглядає254.

4

D

візит додому повинен бути здійснений до тих пацієнтів, які цього потребують.

Соседние файлы в папке ОНМК