Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Скачиваний:
77
Добавлен:
07.06.2015
Размер:
1.04 Mб
Скачать

6.10 ФармацевтичнА допомогА

Фармацевти працюють в рамках мультидисциплінарної команди, щоб забезпечити медикаментозну допомогу, орієнтовану на пацієнта. Така ”фармацевтична допомога“ була визначена як ”відповідальне забезпечення медикаментозної терапії з метою досягнення певних результатів, які покращують якість життя пацієнта285.

При забезпеченні лікарськими засобами фармацевти несуть відповідальність за забезпечення найбільш ефективного використання лікарських засобів з одночасним захистом пацієнта від шкоди від цих ліків.

Фармацевти повинні забезпечити точну ціль медикаментозного лікування, а також чіткість і поділяння бажаних результатів пацієнта лікарями, пацієнтами та іншими членами мультидисциплінарної команди. Де це можливо, результати лікування виражаються якістю життя пацієнта (див. таблицю 10).

Таблиця 10: Ключові елементи фармацевтичної допомоги

Роль фармацевта

▪ Надання інформації пацієнтам, особам, які за ними доглядають та медичним працівникам про лікарські засоби та їх безпечне використання

▪ Надання індивідуального плану фармацевтичної допомоги, наприклад:

- відповідних і заснованих на доказах лікарських засобів

- безпечного введення лікарських засобів, наприклад, рідини або з застосуванням трубок для ентерального харчування

- зведення до мінімуму побічних ефектів

- уникнення взаємодії лікарських засобів

▪ Оцінка здатності людини приймати самостійно ліки, а також виявлення надійної підтримки, щоб полегшити:

- схеми прийому ліків

- контейнери, які легко відкриваються

- етикетки з великим шрифтом

▪ Сприяння передачі догляду за хворим, шляхом повідомлення медпрацівників і працівників соціальних служб про індивідуальні потреби хворого

▪ Постійне забезпечення ліками з боку як вторинного, так і первинного рівня медичної допомоги, наприклад

- організація доставки ліків

- щотижневі поставки в разі потреби

Адаптовано з United Kingdom Clinical Pharmacy Association (UKCPA) Statement on Pharmaceutical Care286.

7. Надання інформації

У цьому розділі розглянуті питання, які можуть представляти інтерес для самих хворих і осіб, які за ними доглядають. Ці питання призначені для використання медичними працівниками при обговоренні реабілітації після інсульту з пацієнтами і особами, які за ними доглядають, і у визначенні видання місцевих інформаційних матеріалів.

7.1 Потреби пацієнтів та осіб, які за ними доглядають, в інформації

Характерною особливістю надання допомоги у інсультному відділенні є надання інформації хворим і особам, які за ними доглядають, про інсульт та стосовно реабілітації після інсульту. Не досить зрозуміло, як краще поширювати таку інформацію.

було визначено 6 систематичних оглядів: 1 — орієнтований на пацієнтів та осіб, які за ними доглядають (17 досліджень 1773 пацієнтів і 1058 осіб, які за ними доглядають)287, 5 — орієнтованих лише на потреби осіб, які доглядають за хворими (загалом 65 досліджень)288-292, 1, що розглядає можливість реінтеграції в суспільство після інсульту292, а все інше — безрезультатні дослідження низької якості, присвячені формі представлення інформації про потреби осіб, що доглядають за хворими.291 докази свідчать про те, що інформація повинна надаватися регулярно з використанням стратегій активного інформаційного забезпечення, які залучають як пацієнтів, так і осіб, які доглядають за ними, а також включити змішаний підхід освіти і консультування.

1++

1+

1-

Активне надання інформації визначалося як втручання, що включає цілеспрямовану спробу дозволити учаснику засвоїти інформацію і містить плановий моніторинг процесу роз'яснення та закріплення інформації, наприклад, пропонує можливість повторно задати питання.

було показано, що активне надання інформації поліпшує знання про інсульт, збільшує аспекти задоволеності пацієнтів і зменшує показники депресії хворого за шкалою лікарняної тривоги і депресії (Hospital Anxiety and Depression Scale (HADS). Проте, зниження показника депресії було невеликим і, ймовірно, клінічно незначущим287.

1++

дослідження, яке вивчає інформаційні потреби пацієнтів — поганої якості, але, аналізуючи все зазначене можна зробити висновок, що потреби в інформації пацієнтів, їх родичів, осіб, що за ними доглядають і медичних працівників різні і їх слід розглядати як індивідуально, так і в сукупності293-297.

3

Як функції і настрій можуть поліпшитися в результаті активної інформаційної стратегії, залишається незрозумілим. Існує необхідність пояснення щодо визначення термінів, пов'язаних з наданням інформації пацієнтам і особам, які за ними доглядають. Низка корисних ресурсів та інструментарію доступна для підтримки розвитку та надання інформації для людей, які потребують комунікаційної підтримки:

▪ Комунікаційний Форум Шотландії. Бесіда стосовно Шотландії. Практичний посібник для залучення людей, які потребують комунікаційної підтримки

(www.communicationforumscotland.org.uk)

▪ інформаційний Форуму в Шотландії, SAIF (www.saifscotland.org.uk)

▪ www.improvingsupport.org.uk/equalityanddiversity

▪ www.communication people.co.uk

D

пацієнтам, які перенесли інсульт і особам, які за ними доглядають, слід надавати інформацію про інсульт і реабілітацію.

A

Інформація повинна бути доступна для пацієнтів та осіб, які за ними доглядають, в плановому порядку і пропонувати використання активних інформаційних стратегій, які включають в себе освіту і методи консультування.

A

Інформація повинна бути адаптована до інформаційних потреб окремих пацієнтів та осіб, які за ними доглядають, зрозуміла, якісна і повторена в міру необхідності.

D

Інформація повинна бути адаптована до комунікаційних і візуальних потреб окремих пацієнтів та осіб, які за ними доглядають. Пацієнти з афазією повинні забезпечуватися доступними і легкими для читання матеріалами, мати достатньо часу для засвоєння і повинна перевірятися фахівцями охорони здоров'я з метою забезпечення розуміння.

A

Інформаційні потреби повинні перевірятися і інформація повинна бути представлена у відповідні моменти в ході маршруту відновлення, оскільки потреби в інформації з часом змінюються.

Коментар робочої групи:

В Україні активне надання інформації щодо інсульту для пацієнтів та осіб, які за ними доглядають потребує активного розвитку і наповнення різноманітними матеріалами.

Соседние файлы в папке ОНМК