Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Скачиваний:
77
Добавлен:
07.06.2015
Размер:
1.04 Mб
Скачать

6.6. Соціальна робота

Соціальний працівник є членом мультидисциплінарної команди, яка надає допомогу пацієнтам з інсультом12.

Соціальний працівник, який працює на місцеві органи влади, повинен мати уявлення про хворобу та її вплив на пацієнта, осіб, які за ним доглядають і членів родини. Крім того, соціальний працівник повинен знати про психологічні та емоційні наслідки інсульту з тим, щоб він/вона міг краще зрозуміти потреби пацієнта.

Соціальний працівник тісно співпрацює з окремими членами мультидисциплінарної команди, і з особливою увагою ставиться до висновків терапевта про потреби пацієнта. Соціальні працівники залучаються до надання допомоги пацієнтові на різних етапах процесу реабілітації, в залежності від того, які проблеми є у пацієнта, осіб, які за ними доглядають та у членів сім’ї. Деякі пацієнти потребують консультації і інформації від соціального працівника на ранньому етапі отримання допомоги через фінансові проблеми, відносини з родиною та житлові проблеми.

Соціальний працівник повинен добре знати про ресурси у суспільстві з тим, щоб він/вона міг проконсультувати команду і пацієнта про наявні можливості для пацієнта після виписки. Саме соціальний працівник повинен повідомляти команді про строки реалізації пакету допомоги і обговорювати альтернативні форми надання допомоги при необхідності.

По мірі наближення часу виписки соціальний працівник, як правило, приймає більш активну участь у наданні допомоги пацієнтові, особливо при складних проблемах. Соціальний працівник після консультації з міждисциплінарною командою, пацієнтом і сім’єю завершує оцінку соціальної допомоги пацієнтові. Важливо, щоб соціальний працівник знав про власні цілі та очікування пацієнта і був у змозі оцінити будь-який ризик, з яким може стикнутися пацієнт. Тоді соціальний працівник організує надання належної допомоги в громаді або в спеціальних закладах. Соціальний працівник буде продовжувати працювати з пацієнтом і його сім’єю після виписки, щоб в будь-яких умовах підтримати пацієнта та його сім’ю в організації та переоцінці будь-яких складних ситуацій, які можуть виникнути, та переконатися, що виконання плану реабілітації, відповідає потребам пацієнта.

4

D

Соціальний працівник повинен бути членом мультидисциплінарної команди і повинен відігравати ключову роль у процесі планування виписки.

6.7 Клінічна психологія

Після інсульту у багатьох хворих проявляються емоційні, особистісні зміни і когнітивні порушення різного ступеню вираженості. Ці проблеми можуть викликати значні складності у родичів і стати причиною хвороб, в основі яких лежить стрес.

Роль клінічного психолога, який працює у цій галузі, полягає у визначенні нейропсихологічного погіршення, щоб полегшити психологічний дискомфорт і сприяти добробуту і якості життя шляхом розробки, застосування та сприяння належному застосуванню психологічних знань, навичок та досвіду (див. Таблицю 7) 284. Для виконання цієї задачі здійснюється пряма клінічна робота або непрямі консультації, залежно від потреби, визначеної клінічним психологом. Методи непрямої роботи можуть включати: контроль, навчання, дослідження та аудит. Клінічні психологи, які є членами відділення клінічної нейропсихології Британського Психологічного товариства, проходять додаткову підготовку та практичні заняття з нейропсихології і можуть забезпечити більш високий рівень спеціалізованої допомоги в цій сфері.

4

Таблиця 7 Ключові елементи клінічної психології

Пряма робота з людьми після інсульту включає:

Допомога тим, хто доглядає за хворими на інсульт, а також спеціалістам включає:

▪ детальну нейропсихологічну оцінку інтелектуальних/когнітивних порушень, поведінки, повсякденних функцій, труднощів в міжособистісних відносинах та емоційних проблем

▪ навчання новим навичкам і стратегіям обходу інтелектуальних/когнітивних порушень, включаючи труднощі з увагою, пам'яттю і сприйняттям

▪ застосування терапевтичних втручань для зменшення проблем психічного здоров’я, наприклад, депресії, тривоги у пацієнтів і осіб, які за ними доглядають, а також управління такими порушеннями як порушення настрою, якщо вони викликають проблеми

▪ застосування відповідних методик для управління складною поведінкою, щоб зменшити стрес у пацієнтів, осіб, які за ними доглядають і медичних працівників

▪ роботу в мультидисциплінарній команді, використання результатів психологічних оцінок для розробки необхідних індивідуальних програм допомоги

▪ навчання, контроль або консультації з іншими спеціалістами, щоб допомогти їм у безпосередній клінічній роботі

▪ роботу з сім’ями щодо пристосування і розуміння когнітивних проблем, що виникають у родичів

Послуги з планування включають:

▪ розробку критеріїв оцінки допомоги та аудиту для визначення психологічних потреб в рамках надання допомоги і забезпечення інформацією про допомогу і результати

▪ проведення досліджень з метою поліпшення розуміння психологічних проблем у цієї категорії хворих і ефективності методів оцінки і терапії

D

Кожна мультидисциплінарна інсультна команда повинна мати можливість співпрацювати з психологом і психіатром.

Інші фахівці також можуть працювати з пацієнтами з розладами настрою чи емоційними змінами після інсульту. Наприклад, психіатри відіграють певну роль у роботі зі складними розладами настрою і поведінки, в той час як консультації можуть надаватися на загальному рівні або проводитися більш кваліфікованим спеціалістом з застосуванням спеціальних теоретичних моделей.

Коментар робочої групи:

Психологічна реабілітація інвалідів в Україні визначається Законом України «Про реабілітацію інвалідів в Україні» від 06.10.2005р. стаття 36. «Психологічна реабілітація»:

«Психологічна реабілітація здійснюється за наявності психологічних проблем, пов'язаних з інвалідністю особи, у тому числі у сім'ї, та у випадках виявлення порушень та/або відхилень у психічній діяльності, поведінці інваліда, дитини-інваліда.

Медико-соціальні експертні комісії (лікарсько-консультативні комісії лікувально-профілактичних закладів - щодо дітей-інвалідів) або реабілітаційні установи проводять психологічну діагностику особистості інваліда, дитини-інваліда, визначають в індивідуальній програмі реабілітації інваліда методи, засоби, строки і процедуру їх психологічної реабілітації (консультування, корекції, профілактики, професійної освіти), організують психопрофілактичну та психокорекційну роботу з сім'єю інваліда, дитини-інваліда.

При здійсненні психологічної реабілітації інвалідів, дітей-інвалідів з відхиленнями у психічній сфері навчають прийомів, методів саморегуляції, самовиховання, самонавчання з метою зниження в реальних умовах життєдіяльності негативних психічних станів, формування позитивних мотивацій, соціальних установок на життя та професію.»

Соседние файлы в папке ОНМК