Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ТОА.doc
Скачиваний:
69
Добавлен:
07.06.2015
Размер:
5.75 Mб
Скачать

2. Послідовність виконання роботи

Перевірка роботи стартера на автомобілі

1. Зніміть розсіювач світла з плафона і ввімкніть світло в ньому. Потім на короткий час (5—6 сек.) ввімкніть стартер, стежачи при цьому за світлом лампи плафона. Якщо колінчастий вал обер­тається швидко, а світло лампи плафона трохи ослабло, то це свідчить про те, що стартер справний.

Якщо ж під час вмикання стартера колінчастий вал не оберта­ється або обертається дуже повільно, а світло лампи плафона знач­но зменшилось — це свідчить про поганий контакт щіток з колекто­ром (коли справна і добре заряджена акумуляторна батарея) або про поганий контакт у колі вмикача.

Якщо вал якоря стартера обертається дуже швидко, а колін­частий вал не обертається, — стартер справний, а привод включення шестірні стартера несправний. Те саме може бути, коли справний привод, але передчасно вмикається коло стартера, тобто стартер вмикається до моменту введення шестірні привода в зачеплення з маховиком.

2. Для усунення несправностей ключем 14мм і викруткою від’єднайте всі кінці проводів від затискачів і клем вмикача, роз'єднайте важіль привода і важіль вала педалі ввімкнення стартера, ключем 17 мм відкрутіть два болти кріплення стартера до картера маховика і обережно зніміть стартер з двигуна.

  1. Викруткою відкрутіть гвинти кріплення кришки вмикача, зніміть кришку, огляньте контакти, підтягніть гайки кріплення їх і, якщо потрібно, наждачним папером зачистіть окислені або підго­рілі місця. Після цього встановіть кришку на місце і надійно за­тягніть гвинти.

  2. Ключем 10 мм відкрутіть два болти з'єднання частин стартера, розберіть його, продуйте стисненим повітрям і оглядом перевірте стан деталей. Якщо окислення або підгоряння колектора незначне, зачистіть його поверхню наждачним папером і протріть ганчіркою, змоченою в бензині. Коли значно спрацьовані колектор і виступи слюдяної ізоляції, а також щітки більш як на половину своєї ви­соти, стартер треба здати в ремонт.

  3. Щітки під час складання повинні щільно прилягати до по­верхні колектора і без заїдання переміщатись у щіткотримачах. Користуючись динамометром, перевірте тиск щіток на колектор.

6. Промийте в гасі привод стартера, продуйте його стисненим повітрям і змастіть «автолом». Складіть стартер і відрегулюйте привод. Для цього натисніть на важіль привода до упору в гвинт 3 (рис. 1) і щупом заміряйте зазор між торцем шестірні 1 і упорною шайбою 2. Цей зазор повинен бути 0,5—1 мм. Якщо він не відпові­дає нормі, то відрегулюйте його, обертаючи викруткою гвинт 3.

7. Після регулювання привода затягніть контргайку і відре­гулюйте момент замикання контактів вмикача. Для цього з'єднайте проводами вмикач стартера з акумуляторною батареєю через лампоч­ки, як показано на рис. 1, і повільно натискуйте на важіль привода доти, поки засвітяться обидві лампочки. Не змінюючи поло­ження важеля, знову виміряйте зазор між торцем шестірні і упор­ною шайбою. У цьому положенні важеля він повинен дорівнювати 1—3 мм і, якщо потрібно, відрегулюйте його обертанням гвинта 5 на важелі привода, відпустивши перед цим обидві контргайки.

Рис. 1. Перевірка і регулювання стартера:

1—шестірня; 2— упорна шайба; З— регулювальний гвинт важеля стартера; 4— важіль привода стартера; 5 —регулювальний гвинт механізму ввімкнення; 6-електричні лампочки

8. Після регулювання моменту замикання контактів вмикача надійно затягніть контргайки, встановіть стартер на двигун, затягніть болти кріплення, з'єднайте важелі і приєднайте кінці всіх проводів до відповідних затискачів та клем вмикача. Після цього остаточно перевірте роботу стартера на автомобілі, пустивши кілька разів двигун стартером.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]