Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ТОА.doc
Скачиваний:
69
Добавлен:
07.06.2015
Размер:
5.75 Mб
Скачать

3. Завдання для звіту

Записати всі зауваження і недоліки, виявлені при технічному обслуговуванні стартера автомобіля і вказати способи їх усунення

4. Питання для самоконтролю

  1. Які ознаки несправності стартера, їх причини та способи усунення?

  2. Як відрегулювати включення привода стартера й момент замикання кола стартера?

ЛАБОРАТОРНА РОБОТА №11

Регулювання вільного ходу педалі муфти зчеплення

Мета: вивчити роботи, що виконуються під час технічного обслуговування муфти зчеплення, оволодіти навичками з перевірки і регулювання вільного ходу педалі муфти.

Обладнання: автомобіль ГАЗ-53А, набір інструментів, плакати, підручники.

1. Теоретичні відомості

1.1 Зчеплення автомобіля ГАЗ-53А однодискове сухе, встановлене в литому алюмінієвому картері 2. Кожух 11 зчеплення закріплений на маховику 1 колінчастого вала шістьма центровими болтами. Натискне зусилля зчеплення створюють дванадцять пружин 12, установлені між кожухом 11 і натискним диском 4. Під пружини з боку натискного диска підкладені теплоізоляційні шайби.

Рис.1. Зчеплення автомобіля ГАЗ-53А

Передача крутного моменту, від двигуна до коробки передач здійснюється затисканням веденого диска 3 між маховиком 1 і натискним диском 4 пружинами 12.

Вимикаючий пристрій, складається з трьох відтяжних важелів 5. Точками опори важелів на кожусі служать спеціальні гайки 7.

Одночасність натискання підшипником на усі відтяжні важелі регулюють гайками 7, яких після регулювання розкернюють. У процесі експлуатації автомобіля ці важелі зазвичай не регулюють

Для вимикання зчеплення служить упорний підшипник, встановлений на муфті 5.

Між кінцями відтяжних важелів і підшипником вимикання зчеплення необхідний зазор, рівний 4 мм, що забезпечується при вільному ході зовнішнього кінця вилки 10 у межах 6—7 мм і відповідає вільному ходу педалі 35—45 мм при непрацюючому двигуні.

Відсутність цього зазору приводить до швидкого зносу відтяжних важелів, виходу з ладу підшипника і може привести до згоряння фрикційних накладок.

1.2. Несправності зчеплення

Основні ознаки несправності:

пробуксовування; неповне вимикання, ривки під година зрушування з місця; шум у зчепленні під година рухові; заїдання педалі; підтікання рідини в з’єднаннях привода зчеплення.

- пробуксовування зчеплення може відбуватися через: обмеження вільного ходу педалі внаслідок неправильного регулювання або спрацювання фрикційних накладок; замаслення фрикційних накладок веденого диска. При цьому крутний момент від двигуна передається не повністю, погіршується розгін автомобіля, сповільнюється зрушення з місця, а в разі великого пробуксовування автомобіль залишається нерухомим, навіть якщо передачу ввімкнено й педаль зчеплення відпущено.

- неповне вимикання зчеплення супроводжується шумом і скреготом зубів муфт синхронізаторів про зубчасті вінці шестерень при вмиканні передач і є наслідком: збільшеного вільного ходу педалі зчеплення; потрапляння повітря в гідропривід.

- ривки під час рушання з місця можуть бути наслідком: спрацювання веденого диска; задирок на поверхні дисків. Зчеплення в цьому разі ремонтують.

- шум у зчепленні з'являється внаслідок: перекосу (биття) натискної п'яти; спрацювання витискного підп'ятника. У цьому разі зчеплення підлягає ремонту.

- заїдання педалі в натиснутому положенні можливе через поломку або від'єднання відтяжної пружини педалі, яку слід замінити новою.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]