Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ТОА.doc
Скачиваний:
69
Добавлен:
07.06.2015
Размер:
5.75 Mб
Скачать

Очищення гальм від бруду

Слід регулярно знімати гальмівні барабани для очищення деталей від пилу і бруду. Періодичність очищення залежить від умов експлуатації.

Щоб зняти гальмівний барабан, потрібно спочатку зняти з маточини колесо, потім спеціальною викруткою відкрутити три гвинти кріплення барабана до маточини. Якщо барабан важко знімається, то слід встановити монтажну лопатку між барабаном і гальмівним опорним щитом і, користуючись нею як важелем, зняти барабан.

При встановленні гальмівного барабана перш ніж закрутити гвинти слід гайками кріплення коліс щільно притиснути гальмівний барабан до маточини. Це робиться тому, що гвинтами неможливо притиснути барабан до маточини достатньо щільно

2. Послідовність виконання роботи

2.1. Відрегулювати колісні гальмові механізми.

2.1.1. Підняти домкратом одне з передніх коліс, попередньо підклавши під одне з задніх коліс з обох боків упори.

2.1.2. Обертаючи колесо рукою вперед, повертати ексцентрик передньої колодки, шестигранний кінець якого виведено назовні крізь гальмовий щит трохи вище осі колеса, поки колодка не загальмує колесо.

2.1.3. Поступово відпускати ексцентрик, повертаючи колесо рукою в ту ж сторону до тих пір, поки воно не стане обертатися вільно.

2.1.4. Відрегулювати задню колодку подібним чином, обертаючи при цьому колесо назад.

2.1.5. Опустити колесо на землю.

2.1.6. Подібним чином відрегулювати гальмові механізми інших коліс, не забуваючи при цьому міняти опори під колесами.

2.1.7. Перевіряють дію гальм під час руху автомобіля. Робочі гальма справні, якщо повне і одночасне спрацювання гальм усіх коліс авто­мобіля відбувається при натисканні на педаль не більш як на 1/2 її ходу і забезпечується регламентована ефективність гальмування. При цьому не повинні сильно нагріватись маточини і гальмові барабани коліс.

2.2. Видалити повітря з гальмового привода.

2.2.1. Ретельно очистити від бруду головний гальмовий циліндр і пе­репускні клапани гідровакуумного підсилювача та колісних гальмо­вих циліндрів.

2.2.2. Перевірити рівень гальмової рідини в резервуарі головного гальмового циліндра, який повинен бути на 15-20 мм нижче від верх­нього краю заливного отвору і в разі потреби долити рідину.

2.2.3. Зняти гумовий захисний ковпачок перепускного клапана галь­мового циліндра правого заднього колеса і замість нього надіти гумо­вий шланг завдовжки 350-400 мм, другий кінець якого опустити у скляну банку з гальмовою рідиною.

2.2.4. Відкрутити перепускний клапан на 1/2 - 3/4 оберта і різко натис­нути кілька разів на гальмову педаль (відпускати педаль повільно). Цю операцію проводити доти, поки зі шланга не почне виходити рідина без бульбашок повітря. Затримати педаль в натиснутому стані, закрутити перепускний клапан, зняти шланг і надіти гумовий ковпачок.

2.2.5. У такій самій послідовності випускають повітря з циліндра пе­реднього правого колеса, переднього лівого і заднього лівого коліс, а потім з циліндра гідровакуумного підсилювача.

Після прокачування кожного колісного цилінра необхідно доли­вати до нормального рівня гальмову рідину в головний гальмовий циліндр.

2.3. Відрегулювати привід гальм автомобіля.

Регулювання привода гальм автомобіля полягає у встановленні вільного ходу гальмової педалі в межах 8 -14 мм, який відповідає зазору між штовхачем і поршнем головного циліндра 1,5 - 2,5 мм. Для регулювання слід вийняти палець, який з’єднує педаль з тягою, і вкру­тити тягу в штовхач так, щоб вісь отвору тяги змістилась від осі отво­ру педалі на 1,5 - 2,5 мм, коли та впирається в буфер підлоги кабіни. З’єднати пальцем тягу з педаллю.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]