Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ТОА.doc
Скачиваний:
69
Добавлен:
07.06.2015
Размер:
5.75 Mб
Скачать

2. Послідовність перевірки справності термостата

2.1. Очистити термостат від накипу і помістити його клапаном вгору в посудину з водою, встановлену на електроплиту (рис. 1). Термостат повністю занурити у воду.

2.2. В штативі закріпити термометр та індикатор годинникового типу. Стержень індикатора вперти в тарілку клапана термостата, стрілку індикатора встановити на «0».

2.3. Нагріти воду, перемішуючи її та контролюючи температуру ртутним термометром з ціною поділки не більше 10С.

2.4. Встановити температуру при якій клапан термостата відкриється на 0,1 мм та повністю відкриється.

Рис. 1. Схема приладу для перевірки термостата:

1 – кронштейн, 2 – термометр, 3 – індикатор, 4 – термостат, 5 – посудина з водою, 6 – електронагрівач

3. Завдання для звіту

3.1. Результати спостережень записати в таблицю 1. Зробити висновок про справність термостата.

3.2. Виконати схему перевірки термостата.

Таблиця 1. Результати перевірки термостата

Марка

двигуна

Температура відкриття клапана, оС

Величина підйому клапана, мм

Висновок

початок

кінець


4. Питання для самоконтролю

4.1. Як перевірити справність термостата?

4.2. Як запобігати відкладенню накипу в системі охолодження?

4.3. Як промити систему охолодження для видалення накипу?

Література

1. Румянцев С.И., Синельников А.Ф., Штоль Ю.П. Техническое об­служивание и ремонт автомобилей. -М.:Машиностроение,1989. – С.206-218.

2. Техническое обслуживание и ремонт автомобилей. Практическое пособие/ Боровских Ю.И., Буралев Ю.И., Морозов К.А. и др. -М.: Высш. шк.,1988. – С. 147-159.

ЛАБОРАТОРНА РОБОТА №4

Регулювання мінімальних обертів холостого ходу двигуна

Мета: Засвоїти прийоми перевірки та регулювання карбюратора.

Обладнання: Двигун, комплект ключів, викрутки, ємкість для зливу бензину.

1. Теоретичні відомості

Економічна й усталена робота двигуна багато в чому визначається рівнем палива в поплавковій камері і малою частотою обертання колінчатого вала на холостому ходу, а також справною роботою привода карбюратора.

Рівень палива в поплавковій камері карбюратора (відстань від рівня палива до площини роз’єму верхньої і середньої частини корпуса карбюратора) суворо нормується (табл. 1).

Рівень палива контролюють у карбюраторах:

типу К-126 — через оглядове вікно бічної стінки поплавкової камери;

К-82, К-84, К-88, К-89 і їхніх модифікаціях — через контрольний отвір, що закривається пробкою, у стінці поплавкової камери (рис.1). Рівень палива повинний збігатися з нижньою крайкою отвору;

К-22, К-127, К-133 —з допомогою пристосування, що працює за принципом сполучених посудин. Воно складається зі штуцера, гумової і скляної трубок. Штуцер вкручують в отвір поплавкової камери (зливний, головного жиклера і т.д.). Після заповнення камери паливом рівень заміряють від площини роз’єму карбюратора до рівня палива в скляній трубці.

Рис. 1. Перевірка рівня палива в поплавковій камері карбюратора:

а – при наявності в боковій стінці контрольного отвору;

б – з допомогою скляної трубки

1 – скляна трубка, 2 –штуцер, 3 – гумова трубка

Перевіряти рівень палива в поплавковій камері карбюраторів рекомендується на холодному непрацюючому двигуні, заповнюючи поплавкову камеру паливом за допомогою важеля ручного підкачування паливного насоса.

Регулюють карбюратор на малу частоту обертання колінчатого вала в режимі холостого ходу на працюючому двигуні, прогрітому до температури 80-85оС, при справних приладах системи електроустаткування, відрегульованому газорозподільному механізмі і повністю відкритій повітряній заслінці.

Розрегульований привід керування дросельними і повітряними заслінками приводить до порушення оптимального складу суміші на різних режимах роботи двигуна, погіршенню його економічних і тягових показників. При натисканні до відказу на педаль подачі палива (витяганні ручки керування дросельними заслінками) заслінки повинні цілком відкритися (у карбюраторах типу К-82, К-84, К-88, К-89 дросельні заслінки при їхньому повному відкритті не доходять на 5° до осі камери). При відпущеній педалі (всунутій до кінця ручці) заслінки повинні зайняти положення режиму холостого ходу, тобто повернутися до упору в регулювальний гвинт кількості суміші.

Повітряна заслінка повинна бути цілком закритою при засунутій, але не дійшовши на 1—2 мм до упору, ручці керування. Потрібно, щоб дросельні заслінки цілком відкривалися при натиснутій, але не дійшовши на 3— 5 мм до підлоги, педалі подачі палива. Дотримання цих умов гарантує надійну роботу приводів заслінок і попереджає виникнення зайвих напружень у деталях привода.

Ніжний привід дросельних заслінок регулюють, змінюючи довжину тяги чи штовхачів, ручний привід дросельної і повітряної заслінок — змінюючи довжину троса приводу, укладеного в гнучку оболонку.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]