Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ТОА.doc
Скачиваний:
69
Добавлен:
07.06.2015
Размер:
5.75 Mб
Скачать

Установка гальмівних колодок регулюється таким чином.

Відкрутити гайки опорних пальців і встановити опорні пальці в початкове положення (мітками всередину). Натискаючи на педаль гальма з постійною силою повернути опорні пальці в напрямі, вказаному стрілками (рис. 1), так, щоб нижня частина накладки торкалася гальмівного барабана. Момент, коли це відбувається, визначається по збільшенню опору при обертанні опорного пальця. Потім затягнути в цьому положенні гайки опорних пальців і повернути регулювальні ексцентрики так, щоб колодки торкалися гальмівного барабана.

Припинивши натискання на педаль, треба повернути ексцентрики у зворотному напрямі настільки, щоб колеса оберталися вільно. При установці нових колодок, коли фрикційні накладки ще не прироблені до поверхні барабанів, гальмівні барабани після регулювання можуть дещо нагріватися.

Якщо нагрів невеликий (рука вільно терпить при дотику до обода барабана), то після декількох гальмувань колодки притираються і нагрів припиниться. При сильному нагріві потрібно регулювальними ексцентриками трохи відвести колодки від гальмівного барабана.

Регулювання гальм коліс необхідно проводити, коли гальмівні барабани повністю остудились і підшипники коліс правильно відрегульовані.

Регулювання зазору між штовхачем і поршнем головного циліндра

Цей зазор необхідний для повного розгальмовування системи, що досягається відкриттям отвору В (рис. 2).

Величина зазору між штовхачем і поршнем повинна дорівнювати 1,5—2,5 мм, що відповідає ходу педалі від 8 до 14 мм.

Для регулювання зазору між штовхачем і поршнем головного циліндра необхідно виконати наступне:

  1. Роз'єднати гальмівну педаль 19 і тягу 18, розшплінтувати і вийняти з΄єднювальний палець.

  2. Перевірити положення педалі під дією своєї відтяжної пружини. Гальмівна педаль повинна упиратися в гумовий буфер, закріплений під похилою підлогою кабіни автомобіля.

  3. Закрутити тягу 18 педалі в штовхач 16 поршня так, щоб при крайньому передньому положенні поршня вісь отвору тяги була зміщена назад і не доходила до осі отвору педалі на 1,5—2,5 мм.

Не порушуючи цього положення, надійно застопорити сполучну тягу 18 педалі в штовхач 16 контргайкою 17.

  1. Сумістити отвори сполучної тяги і педалі, поставити палець і зашплінтувати його.

  2. Перевірити величину вільного ходу педалі.

Рис. 2. Головний циліндр гідравлічного приводу гальма:

А — отвір в поршні; Б — перепускний отвір; В — компенсаційний отвір

1 — замкове кільце; 2 — упорна шайба; 3 — зовнішня манжета поршня; 4 — пластинчастий клапан; 5 — внутрішня манжета поршня; 6 — пружина випускного клапана; 7 — впускний клапан;

8 — випускний клапан; 9 — пробка наливного отвору; 10 — кришка; 11 — корпус; 12 — штуцер; 13 — поворотна пружина; 14 — поршень; 15 — захисний ковпак; 16 — штовхач; 17 — контргайка;

18 — тяга; 19 — педаль; 20 — відтяжна пружина педалі;

Заповнення системи гідроприводу робочою рідиною

У систему гідроприводу слід заливати тільки спеціальну гальмівну рідину.

Не допускається змішувати гальмівні рідини, що мають різні в'язкі основи (наприклад, касторова олія і гліцерин).

Абсолютно недопустима і категорично забороняється добавка хоча б невеликої кількості мінерального масла, оскільки від цього швидко виходять з ладу всі гумові деталі.

Систему гідроприводу рідиною потрібно заповнювати таким чином:

1. Ретельно видалити весь бруд з головного гальмівного циліндра, з перепускних клапанів гідровакуумного підсилювача гальм і колісних гальмівних циліндрів.

  1. Відкрутити пробку наливного отвору головного циліндра і заповнити його робочою рідиною.

Рис.3 Прокачування гальм

  1. На циліндрі гідровакуумного підсилювача гальм зняти ковпачок перепускного клапана і надіти на нього спеціальний гумовий шланг завдовжки 350—450 мм. Відкритий кінець шланга відпустити в гальмівну рідину, налиту в скляну посудину місткістю не менше 0,5 л. Гальмівну рідину наливати до половини його висоти (рис. 3).

  2. Відкрутити на ½ - ¾ оберта перепускний клапан, після чого кілька разів натиснути на педаль гальма. Натискати потрібно швидко, відпускати поволі. При цьому рідина під тиском поршня головного циліндра заповнюватиме гальмівний трубопровід і витіснятиме з нього повітря.

Прокачувати робочу рідину через головний циліндр потрібно до тих пір, поки не припиниться виділення бульбашок повітря зі шланга, опущеного в посудину з робочою рідиною. Під час прокачування необхідно доливати робочу рідину в головний циліндр, не допускаючи у жодному випадку «сухого дна» в резервуарі.

  1. Щільно закрутити перепускний клапан циліндра гідровакуумного підсилювача гальм, зняти шланг і надіти ковпачок. Закручувати перепускний клапан потрібно при натиснутій педалі.

  2. Прокачати колісні циліндри гальм в наступному порядку: заднє праве гальмо, переднє праве гальмо, переднє ліве гальмо і заднє ліве гальмо.

  3. Після прокачування гідроприводу гальмівної системи долити рідину в головний циліндр до рівня на 15—20 мм нижче за верхню кромку наливного отвору і щільно закрутити пробку наливного отвору.

При правильних зазорах між колодками і барабанами при відсутності повітря в системі педаль гальма при натисканні на неї ногою не повинна опускатися більш ніж на половину ходу, після чого нога повинна відчувати «жорстку» педаль. Опускання педалі на величину більш ½ ходу свідчить про зайві зазори між колодками і гальмівними барабанами. Відчуття «м'якої» педалі, свідчить про наявність повітря в гідроприводі гальмівної системи.

Попередження. Не слід натискати на педаль гальма, коли знятий хоча б один гальмівний барабан, оскільки тиск в системі вичавить з колісного циліндра поршні і рідина витече назовні.

Використану для прокачування приводу гальм робочу рідину можна застосовувати повторно, давши їй відстоятися до видалення бульбашок повітря.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]