Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ЛЕКЦИИ з ф нансового права1.doc
Скачиваний:
15
Добавлен:
06.02.2016
Размер:
766.46 Кб
Скачать

Тема 5. Бюджетне право та бюджетний устрій україни

5.1. Правовий механізм бюджету

Поняття «бюджет» у навчальній і науковій літературі звичайно вживаються як матеріальна, економічна і юридична категорії.

З матеріальної точки зору бюджет - це централізований фонд коштів, виражений у визначеній грошовій сумі (для держави або органа місцевого самоврядування - для визначеної території), що витрачається для забезпечення виконання їх функцій.

Як економічну категорію бюджет необхідно розглядати як систему суспільних (економічних) відносин, що зумовлені об'єктивно існуючими товарно-грошовими відносинами і силою закону, за допомогою яких відбувається розподіл і перерозподіл сукупного суспільного продукту, і насамперед найбільш важливої його частини - національного доходу, і утворення централізованих фондів коштів. Бюджет - це приблизне вирахування майбутніх витрат і очікуваних доходів у певному періоді часу.

Згідно з ст. 2 Бюджетного кодексу України бюджет - це план утворення і використання фінансових ресурсів для забезпечення функцій, що здійснюються органами державної влади України, що приймається Верховною Радою України у вигляді законів.

Бюджет приймається на певний строк, який носить найменування бюджетного року. В Україні, як і в більшості країн Європи (наприклад, Франція, Іспанія, Австрія, Греція), бюджетний рік дорівнює календарному, що знайшло своє відображення у ст. 96 Конституції України, а також у ст. З Бюджетного кодексу України, згідно з якими бюджетний рік починається 1 січня і закінчується 31 грудня.

У деяких європейських країнах (Норвегія, Італія), а також у Японії бюджетний рік триває з 1 липня по 30 червня, а в Англії і Данії – з 1 квітня по 31 березня наступного року. Таке положення речей зумовлюється термінами бюджетних парламентських сесій у цих країнах.

Виходячи з вищенаведеного, бюджет як правова категорія – це визначені правовою нормою відносини, у яких визначаються права й обов'язки з приводу розподілу, мобілізації і використання коштів різними суб'єктами бюджетних відносин.

5.2. Бюджетна система та її склад

Бюджетну систему України визначено ст. 5 Бюджетного кодексу України.

Бюджетна система України складається з таких ланок:

1. Державний бюджет.

2. Місцеві бюджети.

Місцевими є бюджети Автономної республіки Крим (АРК), І обласні, районні, бюджети в містах і бюджети місцевого самоврядування

Бюджетами місцевого самоврядування є бюджети територіальних громад, сіл, селищ, міст і їх об'єднань.

Кожен місцевий бюджет має бюджетну основу - самостійний бюджет: власні доходи і закріплені доходи.

Стаття 7 Бюджетного кодексу встановлює такі принципи бюджетної системи:

1. Принцип єдності бюджетної системи.

Єдність бюджетної системи України забезпечується єдиною правовою базою, єдиною грошовою системою, єдиною бюджетною класифікацією, єдиним регулюванням бюджетних відносин, єдністю порядку виконання бюджету і ведення бюджетного обліку і звітності.

2. Принцип збалансованості

Повноваження на здійснення витрат бюджету мають відповідати обсягу надходжень у бюджет у відповідному бюджетному періоді.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]