Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ЛЕКЦИИ з ф нансового права1.doc
Скачиваний:
15
Добавлен:
06.02.2016
Размер:
766.46 Кб
Скачать

I. За підакцизними товарами (продукцією) вітчизняного виробництва:

■ виробники підакцизних товарів і продукції, а також їх відособлені підрозділи і філії;

■ виробники з давальницької сировини, що є податковими агентами стосовно власників такої сировини.

Акцизний збір сплачується переробниками у момент передачі готової продукції, тобто утримується із сум винагород, нарахованих йому за переробку.

II. За ввезеними на територію України товарами:

■ суб'єкти підприємницької діяльності, що імпортують підакцизні товари або продукцію;

■ громадяни України, іноземні громадяни, особи без громадянства, що ввозять (пересилають) предмети на митну територію України.

Об'єкт оподатковування. Податковий кодекс України виділяє три основні підходи до визначення об'єкта оподаткування:

а) обороти від реалізації вироблених на території України товарів, що засновані на вартості використаної підакцизної продукції, виходячи з фактичної собівартості і суми акцизів за встановленими ставками. За реалізації підакцизних товарів і продукції, виготовленої з давальницької сировини, вартість їх визначається виходячи з ринкових цін, що склалися на аналогічні товари і продукцію у даному регіоні за звітний період. За використання як давальницької сировини підакцизних товарів, за якими вже було сплачено акциз, сума акцизу, що підлягає сплаті за готовою продукцією, зменшується на суму раніше сплаченого акцизу;

б) обороти від реалізації товарів, продукції для власного виробництва, продукція, використовувана підприємством для виробництва іншої продукції (внутрішньозаводський оборот), і продукція, призначена для передачі своїм працівникам;

в) митна вартість імпортних товарів (продукції), придбаних за іноземну валюту.

Ставки акцизного збору. Невід'ємною частиною нормативних актів, що регулюють механізм акцизного збору, є додаток, що містить перелік товарів, визначених законодавцем як підакцизні товари, і ставки зборів відносно цих товарів.

Рівень ставок досить різноманітний - від 10 до 300% (ст. 215 ПК).

Особливістю закріплення акцизного збору є відсутність базової ставки на використання цілої системи для окремих товарів.

Перелік підакцизних товарів і ставок досить рухливий і виділені в ньому товари не завжди однозначні.

Відповідно до кодів виробів і гармонізованої системи опису і кодування товару ставка акцизного збору виміряється у абсолютних величинах з одиниці реалізованих товарів (продукції) або у процентних величинах до обороту з продажів за товарами, реалізованими на території України.

Ставки акцизного збору єдині на всій території держави і забезпечують надходження коштів у місцевий бюджет:

■ частково з товарів, вироблених на даній території (за винятком частки акцизного збору, що направляється у державний бюджет);

■ цілком у державний бюджет з товарів, ввезених на територію України.

Порядок нарахування і сплати акцизного збору. Сума акцизного збору у випадку встановлення її процентної величини і відпускна ціна визначаються за такими формулами: Ма = Са ×А

120%

Са =(С+Р/100-А)×100%

де Ма - сума акцизного збору;

Са - ціна товару з акцизним збором;

А - ставка акцизного збору;

С - собівартість продукції;

Р - прибуток.

Обчислюватися акцизний збір може за ставками з відсотком до обсягів продажів і у твердій сумі стосовно одиниці товару.

У першому випадку акцизний збір розраховується за вільними цінами виходячи з їхньої вартості з урахуванням акцизного збору без ПДВ:

■ за регульованими цінами - виходячи з вартості регульованих або державних цін без обліку податкових знижок і ПДВ;

■ за закупівлі митних товарів - виходячи з митної вартості.

Порядок нарахування акцизного збору з товарів, що виготовлені і реалізуються на території України. Акцизний збір обчислюється у твердих ставках у євро з одиниці (м, кг, шт.) або за ставками у відсотках до обороту від реалізації продукції, що включає акцизний збір. Акцизний збір сплачується у валюті України за кур­сом НБУ, що діє на перший день кварталу, у якому здійснюється реалізація товару, і залишається незмінним протягом усього кварталу.

Порядок нарахування акцизного збору з товарів, що імпортуються в Україну. Акцизний збір обчислюється у твердих ставках у євро або у валюті за обмінним курсом НБУ, що діє на день подачі митної декларації, виходячи з митної вартості з урахуванням сплачених сум митних зборів, ввізного мита й акцизного збору без ПДВ.

Акцизну марку встановлено Законом України від 15.09.1995 р. «Про акцизний збір на алкогольні напої і тютюнові вироби», а з 2011 року її використання регулюється ст. 226 ПК.

Марка акцизного збору - спеціальний знак, яким маркіруються алкогольні напої і тютюнові вироби і наявність якого на цих товарах підтверджує сплату акцизного збору.

Основні відмінності акцизного збору від податку на додану вартість:

■ акцизний збір - це податок на товари або продукцію, тоді як ПДВ припускає як об'єкт оподатковування оборот від реалізації товарів;

■ податком на додану вартість обкладаються обороти від усіх товарів, а при нарахуванні акцизного збору ведеться тільки на специфічні підакцизні товари.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]