Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ЛЕКЦИИ з ф нансового права1.doc
Скачиваний:
15
Добавлен:
06.02.2016
Размер:
766.46 Кб
Скачать

Тема 2. Фінансова діяльність держави, її правові аспекти

2.1. Сутність і структура фінансової системи держави

Як ви, мабуть, знаєте з курсу «Фінанси», фінанси в широкому розумінні - це грошові кошти, однак це не тільки асигнації, фінанси охоплюють сукупність усіх видів коштів, у всьому розмаїтті їх форм.

Саме слово «фінанси» походить від латинського «фінис», що означає - термін платежу. У повсякденному житті фінанси виступають як грошові кошти і фонди у найрізноманітніших формах існування, а саме: готівкових і безготівкових, цінних паперах та боргових зобов'язаннях, що мають грошовий еквівалент. Але фінанси це не тільки грошові кошти, насамперед це відносини з приводу утворення і використання грошових коштів. Усі фінансові відносини є грошовими, але не всі грошові відносини є фінансовими.

Тотожність між фінансами і грішми неможлива.

Поняття фінансів не є однозначним, у залежності від сфери застосування можливе різне трактування цього поняття.

Так, для теорії економіки у широкому розумінні фінанси - це сукупність важелів, що забезпечують рух грошових фондів.

Для теорії права фінанси - це економічні відносини зі створення, розподілу і використання грошових фондів держави, суб'єктів господарювання та громадян країни. Якщо звернутися до законодавчих джерел в пошуках поняття «фінанси», то ми його не знайдемо. Законодавець дає поняття тільки фінансових активів. Закон України «Про фінансові послуги і державне регулювання ринків фінансових послуг» визначає фінансові активи як кошти (очевидно, мається на увазі грошові кошти), цінні папери, боргові зобов'язання і право вимоги боргу, що їх не віднесено до цінних паперів.

Грошові кошти можуть належати будь-яким власникам (державі й органам влади, підприємствам, установам, організаціям будь-яких форм власності, фізичним особам - суб'єктам підприємницької діяльності, родинам і окремим особам). Але поряд з цим для кращого розуміння поняття «фінанси» необхідно враховувати і систему утворення, формування, руху і використання грошових фондів, те що безпосередньо пов'язане з функціонуванням грошей.

Централізовані фінанси держави - це грошові фонди, які поступають у розпорядження держави як суб'єкта публічної влади. За рахунок централізованих грошових фондів фінансуються видатки держави на капітальне будівництво, реконструкцію підприємств, структурну перебудову, конверсію, утримується вся невиробнича сфера - освіта, охорона здоров'я, фізична культура, спорт, оборонний сектор, управління, правоохоронні органи, соціальне забезпечення громадян, здійснюється багато інших програм.

Децентралізовані фінанси держави - це грошові фонди юридичних та фізичних осіб держави, які створюються у процесі цивільного обігу за рахунок їх власних ресурсів.

Головне призначення фінансів полягає у тому, щоб шляхом утворення грошових доходів і фондів забезпечити не тільки потреби держави і підприємств у грошових коштах, але й контроль за витрачанням грошових ресурсів.

Саме з централізованих і децентралізованих фінансів складається фінансова система держави.

Фінансова система держави - це сукупність фінансових інститутів, за допомогою яких держава збирає і використовує необхідні їй грошові ресурси. Вона виникає разом з державою і нерозривно пов'язана з її існуванням.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]