Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ЛЕКЦИИ з ф нансового права1.doc
Скачиваний:
15
Добавлен:
06.02.2016
Размер:
766.46 Кб
Скачать

8.2. Об'єкт оподаткування. Механізм обчислення об'єкту оподаткування (валові доходи, валові витрати, амортизація)

Об’єкт оподаткування

134.1. У цьому розділі об’єктом оподаткування є:

134.1.1. прибуток із джерелом походження з України та за її межами, який визначається шляхом зменшення суми доходів звітного періоду, визначених згідно зі статтями 135 – 137 цього Кодексу, на собівартість реалізованих товарів, виконаних робіт, наданих послуг та суму інших витрат звітного податкового періоду, визначених згідно зі статтями 138 – 143 цього Кодексу, з урахуванням правил, встановлених статтею 152 цього Кодексу;

134.1.2. дохід (прибуток) нерезидента, що підлягає оподаткуванню згідно зі статтею 160 цього Кодексу, з джерелом походження з України.

Порядок визначення доходів та їх склад

135.1. Доходи, що враховуються при обчисленні об’єкта оподаткування, включаються до доходів звітного періоду за датою, визначеною відповідно до статті 137, на підставі документів, зазначених у пункті 135.2 цієї статті, та складаються з:

доходу від операційної діяльності, який визначається відповідно до пункту 135.4 цієї статті;

інших доходів, які визначаються відповідно до пункту 135.5 цієї статті, за винятком доходів, визначених у пункті 135.3 цієї статті та у статті 136 цього Кодексу.

У сучасних умовах склалися передумови для парадоксальної поведінки суб'єктів підприємницької діяльності - формування не максимального (або хоча б оптимального) прибутку, а збиткового стану підприємств. Саме тому необхідно виділити основні підходи, що закріплюють різні види прибутку:

■ балансовий прибуток; ш валовий прибуток;

■ прибуток від реалізації продукції, робіт, послуг;

■ прибуток від позареалізаційних операцій;

■ оподатковуваний прибуток;

■ прибуток, що залишається у розпорядженні підприємства після сплати всіх податків (чистий прибуток).

Балансовий прибуток являє собою суму прибутку від усіх видів діяльності за звітний період, отриманий як на території України, на континентальному шельфі, винятковій (морській) економічній зоні, так і за межами території України (із заліком суми податкових платежів, сплачених за кордоном), відображену в балансі, що містить у собі прибуток від реалізації продукції, прибуток від позареалізаційних операцій.

Валовий прибуток відрізняється від балансового таким:

а) іншим розрахунком визначення прибутку від реалізації;

б) до складу валового прибутку додатково включається сума перевищення витрат на оплату праці у порівнянні з їхньою нормованою величиною, а також кошти, що перераховуються до спеціальних фондів підприємства (фонди економічного стимулювання).

Прибуток від реалізації визначається у формі різниці між виторгом від реалізації (як господарської операції, що передбачає передачу права власності на майно одного суб'єкта підприємницької діяльності іншому), і суми податку на додану вартість, акцизного збору, ввізного мита, митного збору й інших податків, а також суми витрат, що включаються в собівартість.

Прибуток від позареалізаційних операцій - різниця між коштами, отриманими від позареалізаційних операцій і витратами від них, де позареалізаційною операцією є діяльність підприємства, безпосередньо не зв'язана з реалізацією продукції. До складу прибутку від позареалізаційних операцій включається прибуток, отриманий від пайової участі у діяльності іншого підприємства; від здачі майна в оренду; прибутку, отриманого за цінними паперами, що належать підприємству.

Виходячи з цього оподатковуваний прибуток розглядається як балансовий прибуток, збільшений на суму збитків з товарообмінних операцій за реалізації продукції за цінами нижче звичайних на суму засобів фондів, створених за рахунок собівартості продукції і використаних не за призначенням; на суму засобів, отриманих платником податків як неповернена фінансова допомога.

Згідно з нормами Податкового кодексу об'єкт оподаткування є прибуток, що визначається шляхом зменшення суми скоректованого валового доходу звітного періоду на суму валових витрат і суму амортизаційних відрахувань.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]