Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ЛЕКЦИИ з ф нансового права1.doc
Скачиваний:
15
Добавлен:
06.02.2016
Размер:
766.46 Кб
Скачать

3. За формою вираження:

Зобов'язуючі фінансово-правові норми приписують здійснити певні дії, скеровані на мобілізацію або витрачання коштів державою. Вони регулюють відносини в галузі фінансового планування (бюджетного, кредитного, касового і т. д.), встановлюють обов'язковий порядок дотримання ставок заробітної плати тощо. Зобов'язуючі фінансово-правові норми містяться у всіх фінансових законах і нормативних актах.

Забороняючи фінансово-правові норми приписують не чинити дій, які порушують або підривають фінансову дисципліну. Наприклад, правилами касових операцій забороняється видача готівки під звіт, доки особа не звітує повністю за раніше отримані під звіт суми.

Зобов'язуючі і забороняючи норми схожі між собою визначеністю, категоричністю форми, точністю приписів, які містяться в них.

Правовстановлюючі фінансово-правові норми встановлюють права на здійснення певних дій у ході здійснення фінансових правовідносин.

4. За спрямованістю функціонування розрізняють регулятивні та охоронні фінансово-правові норми.

3.2. Фінансово-правові відносини, їх зміст, особливості і види

Фінансово-правові відносини є формою вираження і закріплення фінансових відносин.

Фінансово-правові відносини - це урегульовані нормами фінансового права суспільні відносини, учасники яких виступають як носії юридичних прав і обов'язків, що реалізують та утримують в цих нормах розпорядження з утворення, розподілу та використання державних фінансів. У фінансових правовідносинах реалізуються певні функції, у зв'язку з чим їх можна розділити на:

1) загально-регулятивні (спрямовані на закріплення кола суб'єктів фінансового права, їх загального юридичного статусу);

2) конкретно-регулятивні (спрямовані на закріплення конкретного поводження суб'єктів);

3) комплексні (виникаючі на стику загально регулятивних і конктретно-регулятивних);

4) охоронні (спрямовані на реалізацію заходів державно-примусового характеру).

Усі види правових відносин діють у єдності: конкретно-регулятивні правовідносини функціонують лише тоді, коли вступили у дію загально-регулятивні; охоронні відносини передбачають існування регульованих обов'язків, за порушення яких застосовуються заходи юридичної відповідальності.

У фінансових правовідносинах відбиваються суб'єктивні права й обов'язки їх учасників, тобто відбувається безпосередній вплив права на фінанси, оскільки розпорядження держави щодо мобілізації, розподілу і використання фінансових ресурсів, централізованих і децентралізованих фондів реалізується у поведінці людей.

Суб'єктами фінансових правовідносин є юридичні особи і громадяни, які на підставі правових норм можуть бути учасниками фінансових правовідносин, а також держава як державно-владний суб'єкт права.

Суб'єктів фінансових правовідносин можна розділити на три групи учасників фінансових правовідносин.

1. Держава у особі органів влади, які встановлюють і регулюють процес мобілізації, розподілу і використання фінансів держави, шляхи встановлення норм фінансово-правового характеру (Верховна Рада України, Президент України, Кабінет Міністрів України).

2. Органи фінансового, у тому числі податкового, контролю, які безпосередньо взаємодіють з платниками податків, суб'єктами господарювання та спеціальними суб'єктами фінансової діяльності.

3. Платники податків, суб'єкти господарювання та спеціальні суб'єкти фінансової діяльності.

Об'єктом фінансових правовідносин є фонди фінансів, які формуються, використовуються, розподіляються у процесі фінансової діяльності. Об'єкт фінансових правовідносин завжди пов'язаний з інтересами держави.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]