Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ЛЕКЦИИ з ф нансового права1.doc
Скачиваний:
15
Добавлен:
06.02.2016
Размер:
766.46 Кб
Скачать

Тема 4. Правові засади фінансового контролю в україні

4.1. Поняття фінансового контролю, його зміст та призначення

Об'єктом фінансового контролю є процес мобілізації, розподілу і використання централізованих та децентралізованих фондів фінансів.

Таким чином, фінансовий контроль - це контроль за законністю і раціональністю утворення, розподілу і використання усіх фондів фінансових ресурсів держави.

Предметом фінансового контролю є фінансові показники господарської діяльності, оскільки вони регламентують процес формування, розподілу, використання фінансових ресурсів або відображають результативність їх кругообігу.

Основними задачами фінансового контролю є:

1. Перевірка виконання зобов'язань суб'єктів фінансових правовідносин.

2. Перевірка дотримання правил здійснення операцій витрат, збереження або обліку коштів суб'єктів фінансових правовідносин.

3. Перевірка правильності і доцільності використання позикових і залучених коштів і фінансових ресурсів.

4. Контроль за правильністю нарахування і сплатою обов'язкових платежів податкового та неподаткового характеру.

5. Контроль за правильністю використання готівкових та безготівкових грошових коштів як у національній, так і в іноземній валютах.

Методами фінансового контролю є:

1) ревізія;

2) перевірка.

Ревізія - це метод документального контролю за фінансово-господарською діяльністю підприємства, установи, організації, дотриманням законодавства з фінансових питань, достовірністю обліку і звітності, спосіб документального викриття недостач, розтрат, привласнень та крадіжок коштів і матеріальних цінностей, попередження фінансових зловживань. За наслідками ревізії складається акт або довідка, доповідна записка.

Перевірка - це обстеження і вивчення окремих ділянок фінансово-господарської діяльності підприємства, установи, організації або їх підрозділів. Наслідки перевірки оформляються довідкою або доповідною запискою.

Ефективність фінансового контролю у вирішальній мірі залежить від правильної його організації та розподілу ролей, компетенції суб'єктів фінансового контролю. В цій справі вже існує значний досвід. Він переконує, що система органів, які здійснюють фінансовий контроль, аби діяти ефективно, не може будуватись довільно, аби як. Вона неминуче зумовлюється об'єктивними причинами і спільними традиціями.

4.2. Види фінансового контролю, організація фінансового контролю

Класифікація фінансового контролю.

1. За змістом:

■ документальний;

■ фактичний;

■ камеральний.

Документальний - контроль, у ході якого здійснюється перевірка обліку коштів, отриманих суб'єктом, що перевіряється, у процесі здійснення господарської та іншої діяльності на підставі регістрів обліку.

Фактичний - контроль, у ході якого перевіряється не тільки правильність обліку, але і наявність коштів у суб'єкта, що перевіряється, і їх використання, правильність розрахунку з бюджетом зі сплати податку. За цього виду фінансового контролю обов'язково застосовується такий метод фінансового контролю, як інвентаризація.

Камеральний - контроль, який проводиться контролюючим органом виключно на підставі даних, зазначених у податкових деклараціях, без проведення будь-яких інших видів перевірок платника податків.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]