Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Метод вказ часть 1.doc
Скачиваний:
175
Добавлен:
06.02.2016
Размер:
622.08 Кб
Скачать

Показник – покажчик

Показник – свідчення, доказ, ознака чогось; переважно у множині – результати про досягнення чогось тощо: показник культури, показники роботи. Покажчик – вказівник, наприклад, покажчик на дорозі.

Положення – стан – становище

Положення – 1) місце перебування, розташування, розміщення: географічне положення.

2) зведення правил, законів тощо: положення про вибори.

Стан – 1) те саме, що і становище (відмінність полягає в тому, що ці слова часто сполучаються з різними словами), а також фізичне почуття або настрій: акти громадянського стану, економічний стан.

2)соціальна група людей: духовний стан.

Становище – 1) обставини, умови, в яких хтось, щось перебуває, діє тощо: матеріальне становище, міжнародне становище.

2) місце і роль у суспільстві, професійному середовищі, родині: нелегальне становище.

Постачальник – поставщик

Хоча словник фіксує друге слово з обмежувальною ремаркою “рідко”, проте в розмовній практиці воно звучить часто. Слова на – щик сприймаються як ознака не кодифікованого розмовного стилю або просторіччя. У літературній мові слово постащник уникають.

Професіональний – професійний

Слова мають спільний латинський корінь профес- (спеціальність, заняття). Професіональний вживається тоді, коли треба підкреслити значення (такий, що стосується не любителів, а фахівців, наприклад, професіональний актор – актор, який обрав своїм фахом театральну справу). Професійний – пов’язаний із професією (професійна хвороба, травма).

Рекламарекламація

Реклама – це 1) популяризація товарів, видовищ, послуг тощо з метою привернути увагу покупців, споживачів, глядачів 2) конкретне зображення, оголошення, плакат, що використовують для привертання уваги покупців, споживачів, глядачів тощо. Слово “рекламація” – це офіційна претензія, скарга, незадоволення щодо придбаного товару, заява про відшкодування збитків.

Рисунок – малюнок

У професійних термінах, науковій літературі прийнято використовувати слово “рисунок”, у художній літературі переважає слово малюнок.

Розмір – об’єм – обсяг

Розмір – 1)величина чогось в якомусь одному або в усіх вимірах: дошка розміром 3*4м; 2)стандартизований показник одягу людини: пальто 48-го розміру; 3) літературознавчий термін, що означає певну кількість і чергування складів у вірші: вірш написаний поетичним розміром – анапестом.

Об’єм – величина чогось завдовжки, заввишки й завширшки, вимірювана в кубічних одиницях: об’єм кімнати, об’єм рідини.

Обсяг – розмір, величина, кількість, значення межі чогось: обсяг книги, обсяг заощаджень.

Суспільний – громадський

Суспільний — прикметник вживається у словосполученнях: суспільний лад або клас; суспільна система, праця; суспільне становище, виробництво, буття тощо.

Громадський - це обов'язок, осуд, порядок, діяч; громадська робота, справа і т. д.

Тактовний – тактичний

Тактовний – який володіє почуттям міри, такту.

Тактичний – що стосується тактики як сукупності прийомів або способів, використовуваних для досягнення мети або здійснення певної бойової операції.

Угар – чад

Угар –спеціальна лексика, притаманна металургам (при плавленні, горінні, термічній обробці метал зазнає угару, угорає, тобто зменшується в кількості, у вазі. Визначають відсоток угару марганцю).

Російському угар у значеннях “задушливий отруйний газ, що утворюється при неповному згорянні вугілля”, і “хворобливий стан при отруєнні цим газом” відповідає українському чад.

Уява – уявлення

Уява – здатність уявляти – змалювати, створювати, відтворювати щось у думках, свідомості: багата, збуджена, художня уява.

Уявлення – знання, розуміння чогось: повне, помилкове уявлення.

Фарбабарва

Обидва слова позначають колір, забарвлення. Але фарба – це спеціально виготовлена речовина, якою користуються для забарвлення предметів у різний колір, для малювання картин. А барва – це колір, забарвлення взагалі, безвідносно до речовини, з якої її виготовлено це колір, забарвлення, що їх сприймаємо зором у навколишньому світі – в природі, побуті тощо.

Чисельнийчисленний

Чисельний – 1) числовий 2) кількісний (чисельні зростання).

Численний – це “наявний у великій кількості” (численні дороги).

Шарпласт

Коли йдеться про якусь однорідну за складом речовину, що суцільною масою вкриває будь-яку поверхню або міститься між чим-небудь, вживають слово шар (шар глини). Слово пласт здебільшого вживають на позначення суцільної однорідної маси, обмеженої більш-менш паралельними площинами. Найчастіше це слово використовують в термінологічних сполуках щодо гірництва: залізорудний пласт, соляний пласт.

Являєтьсяє

Являтися (з’являтися) переважно вживається в розмовному стилі. Під впливом російської мови його все частіше використовують в українській мові. Правомірно використовувати форму дієслова є.