Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
filosof_vsi_pit.doc
Скачиваний:
120
Добавлен:
08.02.2016
Размер:
612.35 Кб
Скачать

20. Соціокультурне значення філософської проблеми буття для формування світоглядної культури студента-лінгвіста.

Проблема буття – це одна з найдавніших тем філософських роздумів. “Чому взагалі є суще, а не навпаки, – ніщо?” – це запитання М. Гайдеґґер, один з найавторитетніших філософів XX ст., слідом за Ф. Шеллінгом вважав основним питанням метафізики як науки про фундаментальні засади усього існуючого. З часів давньогрецької філософії існував розділ філософського знання, пов’язаний з дослідженням буття, але свою назву “онтологія” (від давньогрецького “онтос” – буття, суще) він отримав лише у XVII ст. У сучасній філософії метафізику та онтологію найчастіше розрізняють у такий спосіб: онтологія вивчає прояви буття, те, яким воно постає перед людиною та осмислюється нею, а метафізика шукає корені буття, тобто – відповідає на запитання: “Що є буття та звідки воно походить?”. Отже, онтологія ставить запитання: “Яким та як є буття?”, а метафізика: “Чому та що є буття?”. 

Поняття буття постає у філософії як абстракція високого, навіть гранично високого рівня. Усвідомити, що таке буття, “схопити” його зміст у думці надзвичайно важко. Навіть послідовно продумати, який зміст несе проста граматична часточка “є”, якою позначається усе, що має буття, і яку ми вживаємо майже в усіх наших судженнях, настільки непросто, що з цього приводу виникла низка різних підходів та тлумачень. Отже, у самому понятті буття прихований певний парадокс: це давнє, а тому й дуже широко вживане поняття, а з іншого, – воно настільки складне, що майже не піддається охопленню. Проте означена складність не може бути підставою для відмови від питання про буття, як це робили деякі філософські напрями. 

Значення проблеми буття для філософії пов’язане насамперед з тим, що буття – це найширше філософське поняття. Воно поєднує, збирає в єдине ціле усе, з чим ми стикаємося в житті, хоча це можуть бути дуже різні речі. Отже, буття приводить усі наші думки до єдності. Але воно водночас постає як граничний, цілісний, стратегічний людський орієнтир. Це означає, що ми прагнемо бути і знати про те, що та як є. Окрім того, поза цим поняттям було б неможливо відрізнити істинне від хибного або брехні, оскільки намагання переконати нас в існуванні того, чого немає, як раз і постає ознакою помилки. Отже, придивимось уважніше до цього складного поняття. Передусім поняття буття має фіксувати певні характеристики світу, а також і певні ознаки, за якими ми могли б відрізняти буття від небуття. У цьому аспекті ми спираємося на дані сучасної науки про світобудову. Крім того, у питанні про ознаки буття ми змушені виходити за межі науки, тому що саме це питання перебуває у залежності від розуміння і тлумачення коренів буття. Цей вихід здійснюється у сфери філософії, метафізики та теології. Термін “метафізика” дослівно означає: “те, що йде за фізикою”. М. Гайдеґґер, коментуючи деякі міркування Арістотеля, визначав метафізику як науку про “суще у самому сущому”, а філософію – як тлумачення “сущого”, як узгодження такого тлумачення з усім комплексом наших знань та уявлень. Філософія у такому підході постає як теорія, що поєднує знання про реальне та позамежове, про часткове та всезагальне. Як же визначає буття філософія? 

Отже, фундаментальне значення проблеми буття для філософії виявляється у тому, що:

  • ця проблема окреслює граничну межу і специфіку філософського узагальнення та узагальненого (сутнісного) розгляду будь-яких явищ реаль­ності;

  • від вирішення проблеми буття залежить розуміння та вирішення усього кола філософської проблематики;

  • постаючи гранично можливим орієнтиром для людського самоздійс­нення та філософствування, проблема буття стає чинником сенсоутворення та масштабом людських цінностей;

  • проблема буття концентрує найважливіші аспекти й чинники людсько­го самоутвердження та свідомого регулювання людської життєдіяльності.

(Дєвки, нашла інфу тільки в загальному про значення буття, бо такий дебільний вопрос шо трубец просто. Єслі попадеться цей вопрос, то нада розказувать про те, зачем нам, лінгвістам ця проблема. Я думаю, шо кожен шось от себк скаже+можна використать цю інфу, вона поможе. Главне говорить багато)

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]