Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
управління бізнесом-лкц.doc
Скачиваний:
24
Добавлен:
09.02.2016
Размер:
827.9 Кб
Скачать

Продуктова структура управління

При цій структурі управління повноваження по керівництву виробництвом і збутом якого-небудь продукту або послуги передаються одному керівнику, який є відповідальним за даний вид продукції. Такий підхід дозволяє крупній організації проявляти до конкретного продукту таку ж увагу, яка приділяється в малій організації, що випускає лише один або два продукти, швидше реагувати на попит покупців і конкуренцію.

Разом з тим на практиці це нерідко приводить до підвищення витрат унаслідок дублювання одних і тих же видів робіт для різних видів продукції.

Переваги:

  • Повноваження керівника досліджень можуть бути делеговані більшою мірою, ніж в більшості інших організаційних структур, зокрема за ситуації, коли він не має в розпорядженні безпосередню владу над лабораторіями підрозділів.

  • Концентрація висококваліфікованих фахівців на певній тематиці сприяє підвищенню якості досліджень і прискоренню виконання робіт.

  • Порівняно проста організація робіт і чіткий контроль за їх ходом спрощують взаємозв'язки між окремими підрозділами.

Недоліки:

  • Орієнтація на дисципліни змазує акцент, який необхідно робити організації по продукту, хоча окремі лабораторії можуть бути також організовані по дисциплінах, в цьому випадку може мати місце деяке дублювання зусиль.

  • Можливість нерівномірного завантаження роботою окремих співробітників підрозділів.

  • Неповне використання наявних в підрозділах приладів і устаткування, а також необхідність мати власні спеціалізовані майстерні.

Організаційна структура, орієнтована на споживача

При такій структурі управління всі підрозділи підприємства (організації) групуються навколо обслуговування певних груп споживачів. Головна мета такої структури полягає в задоволенні бажань даних груп споживачів так само успішно, немов підприємство і його структури обслуговує тільки одну групу споживачів.

Переваги і недоліки даної структури адекватні перевагам і недолікам продуктової структури управління.

Регіональна організаційна структура

Застосовується переважно в тих випадках, коли підприємство поширює свою діяльність на великі географічні зони як в масштабі однієї країни, так і в міжнародному масштабі, що більшою мірою зачіпає збутові організації.

Матрична структура управління

Ця структура управління дуже сильно відрізняється від всіх розглянутих вище і має певну схожість з проектною організацією. В матричній структурі весь колектив проектної групи і окремі її члени підпорядковуються не тільки керівнику проекту, але і керівникам функціональних відділів.

В даний час матрична організація широко застосовується у фірмах багатьох країн.

Переваги:

  • Керівники дисциплін звільняються від багатьох керівних обов'язків і дістають можливість приділяти велику частину свого часу розробкам, зорієнтованим на майбутній внесок в розвиток в тій області компанії, в якій вони працюють.

  • Окремі науково-технічні фахівці в рамках тісно зв'язаної "команди" працюють, переслідуючи конкретну і відчутну мету. Будучи фахівцем в своїй дисципліні, такий працівник придбаває більш високий статус в міждисциплінарній "команді", ніж працюючи серед інших фахівців у власній області.

  • Матрична організація добре сприймається персоналом НДПКР, оскільки більшість науково-технічних фахівців любить працювати над конкретними програмами.

  • Мінімізує витрати часу на планування і узгодження окремих питань, забезпечення спеціалізації науково-дослідних підрозділів по окремих напрямах тематичного плану. Дозволяє підвищити централізацію управління всією діяльністю наукової організації, ефективно застосовувати мережні методи управління.