Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
управління бізнесом-лкц.doc
Скачиваний:
24
Добавлен:
09.02.2016
Размер:
827.9 Кб
Скачать

Тема 3. Соціальна відповідальність бізнесу

Швидкий перегляд сайтів 500 найбільших компаній за версією журналу “Fortunе” свідчить, що доброчинність фігурує під багатьма іменами, зокрема соціальна відповідальність, корпоративна філантропія, корпоративні пожертви, зв’язки з громадою, корпоративний суспільний маркетинг тощо.

З метою конкретнішого обговорення питання оберемо найбільш розповсюджений термін:

Соціальна корпоративна відповідальність– це вільний вибір на користь зобов’язання підвищувати добробут громади через відповідні підходи до ведення бізнесу, а також надання корпоративних ресурсів.

Ключовим елементом визначення є “вільний вибір”. Тут ми не говоримо про ділову діяльність, регламентовану законом, або ту, що є моральною і етичною за своєю природою, тобто очікуваною. Скоріше мається на увазі добровільне прийняття зобов’язання щодо відбору й реалізації згаданих підходів і здійснення пожертв, яке компанія бере на себе. Термін “добробут громади” в цьому визначенні включає умови людського існування та питання охорони довкілля.

Також ми користуємося терміном “соціальні корпоративні ініціативи” аби описати основні заходи, що проводяться під егідою соціальною відповідальності бізнесу:

Соціальні корпоративні ініціативи– основні заходи, які здійснює компанія задля підтримки суспільно корисних справ та виконання зобов’язань щодо корпоративної соціальної відповідальності.

Найчастіше ці ініціативи спрямовані на підтримку:

  • охорони здоров’я громадян (запобігання СНІДу, раку молочної залози),

  • безпеки (профілактика злочинності),

  • освіти (грамотність, комп’ютери для шкіл),

  • зайнятості (професійна підготовка),

  • охорони довкілля (переробка відходів, відмова від використання шкідливих речовин);

  • розвитку громади і економіки (пільгові кредити на житло);

  • задоволення інших основних людських потреб (боротьба з безпритульністю, захист тварин, антидискримінаційні заходи).

Усі ці види діяльності (соціальні ініціативи) умовно поділені на шість основних груп:

  1. Просування доброчинної справи– компанія надає кошти, негрошові та інші корпоративні ресурси аби привернути увагу суспільства до певної соціальної проблеми або допомогти зібрати кошти, залучити учасників і волонтерів;

  2. Доброчинний маркетинг– компанія зобов’язується робити внески чи відраховувати відсотки від обсягу продажу на доброчинну справу. Зазвичай ця ініціативи розрахована на певний час, певний продукті певну благодійну справу;

  3. Корпоративний соціальний маркетинг– компанія підтримує розробку та проведення кампаній за зміну типів поведінки (звичок) для того, щоб покращити суспільне здоров’я чи безпеку, сприяти захисту довкілля чи розвитку громад;

  4. Корпоративна філантропія – компанія робить пожертви безпосередньо благодійній організації чи акції, найчастіше у формі грошових грантів, подарунків та товарів чи послуг;

  5. Волонтерська робота на користь громади – компанія підтримує і заохочує працівників, роздрібних торговців допомагати місцевим громадським організаціям і ініціативам. Компанія може сама організовувати волонтерську діяльність або підтримувати своїх працівників, які самостійно обирають сферу волонтерства, оплачуючи їхній час.

  6. Соціально відповідальні підходи до ведення бізнесу –компанія на власний розсуд запроваджує практику ведення бізнесу та робить інвестиції, які сприяють зростанню добробуту в громаді та збереженню довкілля.

Приклад:МакДоналдс входить до числа найбільш соціально відповідальних компаній за версією “Fortune”, а у 2001 році “Wall Street Journal” визнав компанію п’ятою за цим критерієм.

Просування доброчинної справи

Доброчинний маркетинг

Корпоративний соціальний маркетинг

Корпоративна філантропія

Волонтерська робота

Соціально-відповідальні підходи до бізнесу

Компанія спонсорує програму “Олімпійський молодіжний табір”

Перераховує 1 дол. з кожного проданого “Біг-Мака” на дитячу самостійність

Сприяє проведенню вчасної імунізації

“Дім Роналда МакДоналда” надає місця для проживання родинам, діти яких потребують лікування далеко від дому

Надає обіди для рятівників і волонтерів, що працювали на місці терактів 11 вересня 2001 р.

Зменшує обсяги використання пакувальних витрат

Останнє десятиріччя засвідчило – корпоративна доброчинність набирає обертів. З’являється все більше звітів про соціально відповідальні ініціативи; доброчинність стає нормою корпоративної поведінки.