Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ПРОГРАМА ДЕК Фунд гал. 4-й курс2013_.doc
Скачиваний:
29
Добавлен:
11.02.2016
Размер:
345.09 Кб
Скачать

Історія психології

  1. Охарактеризуйте предмет, завдання та методи історії психології як науки.

У процесі висвітлення питання передбачається розкрити сутність психологічного пізнання, історичний і логічний аспекти його становлення, який задає специфіку життєвої психології, міфологічних та релігійних уявлень про психічне та наукової форми психологічних знань. Обґрунтовується динаміка психологічного знання в його цілісності як предмет історико-психологічного вивчення: логіко-науковий, процесуальний, соціокультурний, персонально-особистісний аспекти. Аналізується націленість історико-психологічного аналізу на осмислення логіки і закономірностей розвитку психологічного знання, його змісту і структури. Акцентується увага на спрямованості історико-психологічного знання до пошуку закономірних тенденцій у розбудові психологічної науки, його інтегративна роль у систематизації її надбань та прогнозуванні перспектив розвитку.

Аналізується характер взаємозв’язку історії психології і історичних наук, особливий статус історії психології в структурі загальної психології, взаємовплив історико-психологічного та «галузево-психологічного» знання; інтегруюча і прогностична функції історії психології.

Характеризуються методи історико-психологічного дослідження: організаційні (структурно-аналітичний, порівняльний, генетичний); методи збору і інтерпретації фактологічного матеріалу (категоріально-понятійний аналіз, метод історичної реконструкції, проблемологічний аналіз, метод бібліометричного аналізу, тематичний аналіз, біографічний метод, метод інтерв’ю). Розкривається значення історико-психологічних знань в системі професійної компетентності практичного психолога.

42. Розкрийте чинники та основні закономірності історичного розвитку психологічної науки.

Аналіз цього питання передбачає осмислення системної детермінації розвитку психологічної науки, яка набуває конкретно-історичного змісту на різних етапах її становлення. Беруться до уваги різні підходи у розумінні визначальних факторів розвитку психології у зарубіжній традиції (ситуаційний та персонологічний) та вітчизняній науці (взаємообумовленість суспільно-історичного, предметно-логічного та особистісного чинників).

Акцентується увага на розкритті історичної змінюваності предмету психології (як науки про душу, свідомість, поведінку, механізми психічної діяльності) та з'ясуванні детермінант цього процесу; змісту категорій та пояснювальних принципів функціонування психічного (зокрема, детермінізму, системності, розвитку); методів психологічного дослідження (від інтроспекції до експерименту); характеризуються наскрізні проблеми психологічної науки (психогностична, психобіологічна, психофізіологічна, психопраксична, психосоціальна); діалектичний взаємозв’язок соціокультурних, предметно-логічних та персонологічних детермінант розвитку психології; співіснування і боротьба матеріалістичних та ідеалістично зорієнтованих психологічних концепцій; спрямованість на створення єдиної психологічної теорії. Аналізується спроба виокремлення змістовних критеріїв періодизації розвитку психології (Г.Еббінгауз, М.Роговін, В.Роменець, М.Ярошевський).