Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ПРОГРАМА ДЕК Фунд гал. 4-й курс2013_.doc
Скачиваний:
29
Добавлен:
11.02.2016
Размер:
345.09 Кб
Скачать

52. Охарактеризувати специфіку психологічного знання. Розкрити відмінності наукового і ненаукового психологічного знання.

Характеристика буденного, наївного пізнання: Релігійно-містичне пізнання. Емоційно-ціннісне пізнання. Наукове пізнання та основна мета наукового пізнання.Специфіка психологічного знання. Наукове і ненаукове психологічне знання. Проблема об'єктивності в психології. Предметна специфіка психологічних знань. Можливості пізнання, стосунки знання до об'єктивної реальності, форми процесу пізнання, умови і критерії його достовірності і істинності. Характер рефлексії методологічного знання, види рефлексії в науці. Психологічне пізнання як діяльність. Наука як особлива форма знання.

53. Розкрити структуру методологічного знання: рівень філософської методології, рівень загальнонаукової методології, рівень конкретно-наукової методології, рівень процедур і методик дослідження.

Загальнофілософський рівень методологічного орієнтування як визначення філософськими позиціями, які займає учений по відношенню до явищ, що вивчаються. Загальнонауковий рівень методологічного орієнтування як забезпечення обгрунтування тих критеріїв, відповідно до яких організація досліджень і отримувані результати визнаються науковими і відносно вірними для цього рівня розвитку пізнавальної діяльності.

Конкретно-науковий рівень методології як забезпечення орієнтування в організації наукової діяльності і в аналізі наукових знань у рамках кожної конкретної науки.

54. Розкрити особливості наукового пізнання як діяльності. Проаналізувати психологію наукової творчості.

Наукове пізнання як безпосередньо-чуттєве сприйняття подій і явищ у світі, отримувані на основі індивідуальних спостережень. Наукове пізнання як раціональна форма та спосіб фіксації даних та їх наступне пояснення. Результати наукового пізнання. Факти як результати емпіричного наукового пізнання. Теорії як результат побудови наукових пояснень відомих фактів. Основні типи побудови теоретичних пояснень: атрибутивні,структурні, функціональні, генетичні.

55. Розкрити сутність та взаємообумовленість основних принципів психології: детермінізму, відображення, єдності психіки та діяльності, розвитку, системності.

Принцип детермінізму. Передмеханістичний детермінізм. Механічний детермінізм. Біологічний детермінізм. Психічний детермінізм. Макросоціальний детермінізм. Мікросоціальний детермінізм.

Принцип системності. Холизм. Элементаризм. Редукцонизм. Зовнішній методологизм. Зародження системного розуміння психіки. Машина як образ системності. Зародження принципу системності в психології. Системність і доцільність. Системний підхід до діяльності.

Принцип розвитку. Розвиток психіки у філогенезі. Роль спадковості і середовища в психічному розвитку. Розвиток психіки і розвиток особистості. Проблема провідної діяльності. Соціально-психологічна концепція розвитку особистості. Вікова періодизація.

56. Проаналізувати ключові проблеми психології: психофізична, психофізіологічна, психогностична та психопраксична проблема у психології.

Психофізична проблема - проблема залежності психіки від загальних сил і законів природи, осмислення відношення між фізичною природою і свідомістю.

Монізм, дуалізм і плюралізм. Душа як спосіб засвоєння зовнішнього. Єдиний початок фізичного, фізіологічного і психічного. Фізичний подразник як сигнал. Ноосфера як особлива оболонка планети.

Психофізіологічна проблема - проблема співвідношення між двома рядами життєвих явищ : фізіологічних і психічних, опосередкованих поведінкою; проблема залежності психіки від процесів в організмі, в нервовому субстраті. Проблема Психогностики - проблема дослідження пізнавальних процесів і їх продуктів як феноменів з метою: з'ясування причинних чинників, які їх породжують і регулюють; вивчення історії стадіального перетворення цих феноменів і їх функції в загальній системі життя суб'єкта.