Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ПРОГРАМА ДЕК Фунд гал. 4-й курс2013_.doc
Скачиваний:
29
Добавлен:
11.02.2016
Размер:
345.09 Кб
Скачать

57. Розкрити сутність поняття наукова парадигма. Проаналізувати особливості класичної, некласичної і постнекласичної парадигми в психології.

Взаємодія змін організаційних форм сучасного наукового дослідження і наукової методології як процеси переосмислення теоретичних уявлень про світ і явища. Зміни організації усієї системи наукового пізнання під впливом отринаних нових загальнонаукових знань. Еволюція наукового знання як формування, конкуренція і зміна парадигм. Зв'язаність наукових теорій і уявлення людей про Всесвіт.

58. Розкрити основніі етапи в науковій діяльності.

Виникнення проблеми. Емпіричний та теоретичний характер джерела проблем . Висунення гіпотез і позначення конкретної області дослідження для отримання нових фактів. Виділення і фіксація об'єкту і предмета дослідження, постановка цілей і формулювання завдань дослідження. Гіпотези як припущення про можливі результати, які будуть отримані в ході дослідження. Об'єкт дослідження як існуючий об'єктивно фрагмент навколишнього світу, який цікавить дослідника. Предмет дослідження як певна сторона (властивість, зв'язок, відношення) об'єкту, яку передбачається досліджувати. Завдання дослідження як формулювання того, як, якими способами можуть бути отримані намічені результати.

Планування дослідження і вибір конкретних методів.. Реалізація дослідження.

Обробка отриманих результатів : якісна і кількісна (статистична). Інтерпретація і узагальнення отриманих результатів : спростування або підтвердження гіпотез; формулювання законів і залежностей; побудова наукових теорій.

59. Розкрити основні методологічні проблемами.

Системний розгляд різних рівнів методології - філософського, загальнаукового, конкретно-наукового - і властивих для них компонентів наукового апарату - філософських передумов, принципів, підходів, категорій, понять, теорій, концепцій, методів, технологій. Вивчення категоріально-поняттєвого апарату та мови науки. Аналіз етапів, процедури наукового дослідження, роз'яснення, доведення експериментальних даних, їх втілення у практику. Наукове обґрунтування та проектування методів і технологій практичної діяльності.

60. Проаналізувати роль та значення методології для психології та наукової психології для методології.

Методологія як осягнення, пізнання та перетворення самого предмету психології. Оновлення методологічних систем та підходів як необхідна умова внутрішнього розвитку психології. Відповідальність психолога за отримання і використання наукових даних у теоретичному дослідженні та психологічній практиці. Наукова психологія як наука про особистість, що отримує наукові дані на основі розробки і застосування специфічної, найбільш гуманістично забарвленої методології. Принципи, підходи, категорії, поняття, методи і технології пов'язані з уявленнями про сутність людини та її відношення до світу. Методологія психологічної науки та результати наукової психологічної діяльності та їх вплив на філософське, загальнонаукове, культурологічне методологічне знання.

Здатність наукової психологія та її методологія видобувати знання про процес пізнання і самопізнання та про їх розвиток.