Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ПРОГРАМА ДЕК Фунд гал. 4-й курс2013_.doc
Скачиваний:
29
Добавлен:
11.02.2016
Размер:
345.09 Кб
Скачать

1. Перелік дисциплін навчального плану, що виносяться на державну атестацію

Відповідно до вимог галузевого стандарту вищої освіти освітньо-кваліфікаційного рівня - бакалавр, за напрямом підготовки 6.030102 Психологія на державну атестацію виносяться таки навчальні дисципліни.

п/п

Назва навчальної дисципліни

1

Загальна психологія

2

Психофізіологія

3

Вікова психологія

4

Диференціальна психологія

5

Соціальна психологія

6

Філософія психології

7

Історія психології

Вказані дисципліни є складовими нормативної частини циклів гуманітарної та соціально-економічної, природничо-наукової підготовки та професійно-орієнтованих дисциплін за спеціальністю. Організація навчання з кожної дисципліни обов’язкова включала теоретичну та практичну складову. Здійснення практичної складової підготовки було забезпечено залученням студентів до розв’язання дослідницьких завдань під час лабораторних і практичних занять, а також при проведенні навчальної та виробничої практик.

Відповідно до змісту навчального плану формою контролю зазначених навчальних дисциплін був екзамен.

2. Вимоги до знань, умінь і навичок студентів відповідно до освітньо-кваліфікаційної характеристики

  • Розуміння методологічних засад, категорій, понять, загальної психології, сформованість системного підходу до визначення особливостей виникнення, механізмів функціонування, факторів розвитку психіки в філогенезі та онтогенезі, розуміння природи психічних явищ з позицій різних наукових парадигм. Вміння аналізувати, порівнювати, класифікувати, систематизувати психічні явища відповідно до їх істотних ознак.

  • Сформованість знань про предмет, завдання, принципи та основні дослідницькі методи психофізіології, нейрофізіологічні основи психіки та поведінки людини, розуміння теоретико-методологічних та методичних основ психофізіологічного дослідження;

  • Розуміння загальних проблем психічного розвитку та його характерних вікових типологічних особливостей, закономірностей розвитку людини в процесі індивідуального життя.

  • Сформованість знань студентів про основні теорії научіння, принципи та закономірності взаємозв’язку процесів навчання і розвитку людини. Володіння вміннями психологічного аналізу та прогнозування ефективності організації навчання, виховання учнів, ефективності професійно-педагогічної діяльності.

  • Розуміння відмінностей між окремими індивідами (від нервової системи, до типу особистості, темпераменту, характеру) та групами людей, видів та форм їх вияву, реальних механізмів, які формують відмінності.

  • Володіння понятійним апаратом соціальної психології, здатність до аналізу соціально-психологічних характеристик особистості, розуміння її структури та аспектів функціонування в системі соціально-психологічної взаємодії, визначення психологічних особливостей соціальних груп та динамічних процесів, соціальних спільностей, психології масової поведінки. Сформованість вмінь та навичок щодо використання методів та методичних процедур у дослідженні феноменів соціально-психологічної реальності.

  • Формування системи знань про основні етапи розвитку психологічної науки, сутність психологічних шкіл, теорій і напрямків світової і вітчизняної психології; методологічного осмислення логіки і закономірностей розвитку психології, розуміння його суперечностей і перспектив як цілісного, поступального процесу психологічного пізнання; вміння творчо застосовувати історико-психологічні знання при аналізі явищ психологічного змісту.