Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ПРОГРАМА ДЕК Фунд гал. 4-й курс2013_.doc
Скачиваний:
29
Добавлен:
11.02.2016
Размер:
345.09 Кб
Скачать

46. Охарактеризуйте вихідні принципи та основні напрями досліджень гештальтпсихології

Подається критика асоціативного підходу до вивчення свідомості і обґрунтування принципу цілісності як вихідного в аналізі свідомості. Розкривається ідея «гештальту», зв’язок пізнання з процесом зміни і трансформації гештальтів; ізоморфізм матеріальних (фізіологічних) і психічних процесів. Цінність, спонтанна динаміка, існування «хорошої форми» та інші експериментально досліджувані особливості гештальту (закони фігури і фону, транспозиції, константності, внутрішньої впорядкованості сприймання, доповнення до цілого, групування тощо), їх використання для пояснення мнемічних і мисленевих феноменів, процесів научіння.

Аналізується гіпотеза «інсайту» як результату переструктурування перцептивного поля і механізму мисленевої діяльності; проблема дозрівання, психічного розвитку і научіння з позицій гештальтпсихології.

Розкривається реалізація ідеї цілісності при вивченні особистості у теорії К.Левіна. Поведінка людини як функція взаємодії квазі-потреби і психологічного поля. Часова перспектива особистості та її мотивуюча роль. Експериментальні дослідження особливостей цілепокладання, самооцінки, рівня домагань. Теорія К.Левіна і вітчизняні персонологічні концепції. Характеризуються основні здобутки і обмеження гештальтпсихології та її вплив на подальший розвиток психологічних знань.

47. Дайте характеристику вихідних ідей психоаналітичної концепції з.Фрейда

Розкриття питання передбачає аналіз витоків психоаналізу як теорії глибинної психології і методу вивчення несвідомого. Розкриваються основні ідеї психоаналізу З.Фрейда як методу дослідження несвідомого (сексуальна зумовленість невротичних розладів, витіснені афекти, ідеї трансферу/контрансферу, символізація несвідомого, тощо) Характеризуються основні компоненти, виділені З.Фрейдом у структурі психіки (свідомість, підсвідоме, несвідоме), розкриваються їх функції та роль в організації життя людини; суперечливість його регулятивних механізмів (принцип задоволення і принцип реальності); внутрішня конфліктність людської особистості, представлена системами «Воно», «Я», «Зверх-Я». Розглядається підхід З.Фрейда до розуміння джерел невротичної і моральної тривоги та психологічних стратегій її зниження (витіснення, раціоналізація, проекція, ідентифікація, регресія, реактивне утворення, сублімація, заперечення). Аналізується розуміння рушійних сил психічного розвитку особистості в онтогенезі та роль окремих його стадій у формуванні підструктур особистості.

48. Проаналізуйте основні ідеї індивідуальної психології а.Адлера

Аналізується спрямованість переосмислення проблеми несвідомого в індивідуальній психології А.Адлера. Обґрунтовується ідея цілісної особистості та її життєвого шляху як предмет індивідуальної психології. Характеризуються основні поняття концепції: «соціальний інтерес», «почуття меншовартості», «намагання до переваг», «компенсація», «творче Я», «стиль життя», «фікційний фіналізм», «порядок народження».

Розкривається природжене намагання до соціальної взаємодії як сутнісна характеристика несвідомого. Переживання меншовартості, його витоки і намагання до подолання в системі неусвідомлюваних детермінант поведінки. Зумовленість характеру компенсації меншовартості розвитком соціального інтересу. Вираженість соціального інтересу та творча активність людини як змістовні критерії формування її життєвого стилю.

Аналізується розуміння А.Адлером умов психічного благополуччя людини та причин її невротизації; особливостей спрямованості корекційного впливу у практиці психологічної роботи.