Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ПРОГРАМА ДЕК Фунд гал. 4-й курс2013_.doc
Скачиваний:
29
Добавлен:
11.02.2016
Размер:
345.09 Кб
Скачать

6. Зміст навчального матеріалу, що виноситься на державну атестацію Загальна психологія

1. Охарактеризуйте предмет, завдання та галузі психологічної науки. Розкрийте методологічні принципи та методи психологічного дослідження.

вікова психологія

Визначення психології як науки. Предмет психологічної науки. Наукова та життєва психологія. Загальні уявлення про психіку та основні форми психічного відображення. Місце психології у системі наук, її міждисциплінарні зв’язки. Диференціація психології на окремі наукові галузі. Завдання сучасної психологічної науки. Основні принципи сучасної вітчизняної психологічної науки (принцип детермінізму, принцип єдності психіки і діяльності, принцип розвитку, системно-структурний принцип, принцип відображення). Категорії психології (образ, дія, мотив, особистість). Сутність понять методологія, метод, методика. Класифікація методів (за Б.Г. Ананьєвим). Загальна характеристика методів психології (спостереження, експеримент, тести, аналіз продуктів діяльності, соціометрія, експертне оцінювання, опитування, тощо). Етапи організації психологічного дослідження.

2. Проаналізуйте розвиток психіки у філогенезі. Простежте зв’язки психіки й еволюції нервової системи. Охарактеризуй те сутність відмінностей психіки тварини і людини.

Відображення та його рівні в живій та неживій природі. Психіка як результат еволюції матерії. Ознаки психічного відображення. Рівні розвитку нервової системи у філогенезі. Стадії та рівні розвитку форм психічного відображення у філогенезі (сенсорна психіка, перцептивна психіка, свідомість), їх ознаки та відмінні риси. Форми поведінки організмів (біологічні форми реакції, інстинктивна поведінка, научіння, інтелектуальна поведінка). Типи поведінки (чутливість, інстинкт, інсайт, імпринтинг, спроби та помилки, звикання, екстраполяційний рефлекс, дослідницька діяльність). Сутність відмінностей психіки людей від психіки тварин. Суспільно-історична природа свідомості. Роль праці та мови у становленні свідомості.

3. Порівняйте пізнавальні процеси: відчуття, сприймання. Розкрийте види і пороги відчуттів та їх динаміку, властивості сприймання.

Поняття про відчуття. Ідеалістичний та матеріалістичний підходи до розуміння природи відчуттів. Процес виникнення відчуття. Поняття про аналізатор. Фізіологічні механізми відчуттів. Поняття про сенсорну організацію. Інтероцептивні, пропріоцептивні та екстероцептивні відчуття (психологічний зміст та фізіологічні механізми). Протапотичні та епікритичні відчуття. Зорові відчуття, процес їх виникнення. Слухові, нюхові, смакові, тактильні відчуття. Органічні відчуття, кінестетичні відчуття, статичні відчуття. Загальні закономірності відчуттів: якість, просторова локалізація, тривалість та інтенсивність. Поняття про чутливість. Нижчій та вищий поріг чутливості. Диференційний поріг чутливості. Кількісна оцінка диференційного порогу, закон Бугера-Вебера. Психофізичний закон Фехнера. Явище адаптації, взаємодії, сенсибілізації та синестезії аналізатора до подразника. Залежність чутливості аналізаторів людини від її практики.

Поняття про сприймання. Рефлекторна природа сприймання. Взаємозв'язок аналізаторів у процесі сприймання. Сприймання та дія. Особливості перцептивної дії. Етапи формування перцептивної дії. Види перцептивних дій. Рівні перцептивної діяльності: знаходження, розрізняння, ідентифікація, розпізнавання. Властивості сприймання (предметність, цілісність, структурність, константність, осмисленість, апперцепція). Ілюзії сприймання. Роль попереднього досвіду в сприйманні. Сприймання простору (сприймання форми, сприймання віддаленості в глибину, сприймання розміру, сприймання напрямку). Сприймання часу (сприймання послідовності, сприймання тривалості, орієнтування у часі). Сприймання руху. Індукований рух. Автокінетичний рух. Стробоскопічний рух. Індивідуальні особливості сприймання.