Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ПРОГРАМА ДЕК Фунд гал. 4-й курс2013_.doc
Скачиваний:
29
Добавлен:
11.02.2016
Размер:
345.09 Кб
Скачать

43. Охарактеризуйте виникнення психології як самостійної науки.

Розкриття питання передбачає аналіз зовнішніх (соціокультурних) та внутрішніх (предметно-логічних) чинників виокремлення психології в самостійну науку. Розглядаються філософські та природничонаукові передумови виникнення психології як самостійної науки. Аналізуються здобутки у вивченні функціонування нервової системи, органів чуття, розробці фізіологічних методів дослідження, розглядаються психофізичні та психометричні спроби вивчення психічних явищ та їх роль у розробці об’єктивних психологічних методів, розглядається вплив еволюційної теорії на постановку нових психологічних проблем; відкриття експериментальної психологічної лабораторії В.Вундтом та його концепція побудови психології; програми розвитку психології Ф.Брентано та І.Сєченова. Дається характеристика особливостей структурного та функціонального підходу до аналізу свідомості на рубежі XIX-XX століть, розвитку експериментальної психології та її галузевої диференціації. Аналізуються витоки, причини і сутність наростання кризового стану в розвитку психології.

44. Охарактеризуйте сутність «відкритої кризи» в психології та розкрийте її методологічний зміст (за л.С. Виготським).

Змістовою основою побудови відповіді на це питання слугує класична праця Л.С.Виготського «Исторический смисл психологического кризиса» //Собр.соч. в 6-ти томах. — М.:Педагогика, 1982. — Т.1. — С.291-436) або ж стаття А.Н.Ждан «Общая характеристика состояния зарубежной психологии в период открытого кризисна» //Хрестоматия по истории психологии /Под ред. П.Я. Гальперина, А.Н. Ждан) — М.: МГУ, 1980, — С. 5-16). Увага звертається на виокремлення провідних думок при характеристиці основних етапів кризового стану розвитку психології на рубежі XIX-XX ст., розкритті її методологічного змісту та позитивного значення цієї кризи для подальшого розвитку психології. Розглядається запропонована Л.С.Виготським схема логіки виникнення і розвитку психологічних теорій, аналізується їх позитивна спрямованість та методологічна обмеженість.

45. Проаналізуйте основні етапи розвитку біхевіоризму як науки про поведінку.

Аналізуються соціально-історичні, загально-теоретичні і науково-методичні чинники, що сприяли появі біхевіоризму; попередні впливи на виокремлення поведінки в якості головного предмету психологічного вивчення; розкриваються задачі та методи її вивчення у теорії класичного зумовлювання поведінки (Див. статті Дж.Уотсона «Бихевиоризм» та «Психология с точки зрения бихевиориста» //Хрестоматия по истории психологии. Период открытого кризиса (Под. ред. П.Я. Гальперина, А.Н.Ждан). — М.: МГУ, 1980. — С. 17-46.

Розглядаються причини трансформації біхевіористичних ідей в нові концепції поведінки («когнітивний» біхевіоризм Е.Толмена, теорія К.Халла, «оперантний» біхевіоризм Б.Скіннера) та розкриваються основні авторські ідеї щодо механізмів поведінки, її регуляції та прогнозування. Звертається увага на спроби дослідників врахувати особливості пізнавальних і мотиваційних процесів у організації поведінки, критику та розвиток вихідних ідей біхевіоризму. Аналізуються експериментальні дослідження Б.Скіннера по дослідженню режимів підкріплення оперантної поведінки та їх прикладне значення; перехід до багатофакторних моделей поведінки в теоріях соціального научіння (А.Бандура, Дж.Роттер), розкривається взаємообумовленість ситуаційних, особистісних і поведінкових факторів, переорієнтація з індивідуального на соціальний аспект вивчення поведінки. Розкривається спрямованість соціально-біхевіористичного підходу до обґрунтування можливостей модифікації поведінки, розглядаються його практичні аспекти.