Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ПРОГРАМА ДЕК Фунд гал. 4-й курс2013_.doc
Скачиваний:
29
Добавлен:
11.02.2016
Размер:
345.09 Кб
Скачать

3. Критерії оцінювання відповідей студентів на державному екзамені

Державний екзамен передбачає перевірку знань, умінь і навичок студентів шляхом усної відповіді студента на державний екзаменаційний білет, який містить два теоретичних питання і практичне завдання. Відповідь студента оцінюється за стобальною шкалою та шкалою ECTS з обов’язковим переведенням оцінки у національну шкалу.

Підсумковий бал за відповідь студента на державному екзамені є сумою балів, одержаних відповідь на кожне із трьох теоретичних питань виконання практичного завдання.

Критерії оцінювання відповіді студента на теоретичні питання з психології.

Рівень

Зміст критеріїв

Зміст оцінки

Оцінка в балах

Компетентністний (високий)

Студент виявив розуміння теоретико-методологічних підходів у вивченні психічних феноменів, точність визначення категорій та понять психологічної науки, здатність до систематизації та інтеграції знань різних галузей психології. Під час відповіді продемонстрував логіку, широку ерудицію (цитування першоджерел), вміння доцільно застосовувати теоретичні знання для розв’язання практичних задач, сформованість професійно значущих практичних вмінь та навичок.

відмінно

5

(90-100)

Базовий (середній)

Студент виявив розуміння основних теоретико-методологічних підходів у вивченні психічних феноменів, точність визначення категорій та понять психологічної науки. Під час відповіді продемонстрував логіку, здатність до аргументації, вміння застосовувати теоретичні знання для розв’язання практичних ситуацій, сформованість професійно значущих вмінь та навичок, але припустився несуттєвих помилок у аналізі психічних явищ.

добре

4

(75-89)

Достатній (низький)

Студент виявив знання теоретичних положень окремих наукових підходів у психології, неточно давав визначення поняттям, припустився суттєвих помилок при відповіді на питання, але продемонстрував спроможність їх усунути. Під час відповіді на питання студент виявив репродуктивну пізнавальну активність, мав труднощі у розв’язанні практичних завдань. Виявляє утруднення при пов’язанні знань з психології з іншими галузями наукових знань. Можливості застосування теоретичних знань на практиці демонструє на простих прикладах та ситуаціях, що не мають системного значення для професії.

задовільно

3

(60-74)

Недостатній (нульовий)

Студент виявив часткові знання з психології, припустився принципових помилок при відповіді, виявив нездатність пов’язати теорію із вирішенням практичних завдань. Відсутні елементи правильної відповіді. Низький рівень компетентності, недопустимий для професійної діяльності.

незадовільно

2

(35-59)

Критерії оцінювання відповіді студента на практичне питання:

Рівень

Зміст критеріїв

Зміст оцінки

Оцінка в балах

Компетентністний (високий)

Студент виявив точність формулювання проблеми, самостійність та творчий підхід до розв’язання завдання, здатність до побудови теоретичної моделі дослідження, обґрунтованого вибору методик дослідження, демонструє високий рівень сформованості психодіагностичної культури.

відмінно

5

(90-100)

Базовий (середній)

Студент виявив точність формулювання проблеми, здатність до побудови теоретичної моделі дослідження та обґрунтованого вибору методик дослідження, демонструє достатній рівень сформованості психодіагностичної культури.

добре

4

(75-89)

Достатній (низький)

Студент виявив здатність до формулювання проблеми при наявності труднощів у визначенні теоретичної моделі дослідження, у виборі методик, продемонстрував частковий рівень сформованості психодіагностичної культури.

задовільно

3

(60-74)

Недостатній (нульовий)

Студент мав значні труднощі в формулюванні проблеми, визначенні теоретичної моделі дослідження, адекватному виборі методик дослідження. Низький рівень компетентності, недопустимий для професійної діяльності.

незадовільно

2

(35-59)