Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
БПП2008.doc
Скачиваний:
505
Добавлен:
11.02.2016
Размер:
1.15 Mб
Скачать

3.3.2.4.3. Додаткова література:

  1. Аткинсон А. Человеческая память и процесс обучения. — М.: Прогресс, 1980.

  2. Выготский Л.С. Воображение и творчество в детском возрасте. — 3-е изд. — М.: Просвещение, 1991. — 91 с.

  3. Дормашев Ю.Б., Романов В.Я. Психология внимания. — М., 1995.

  4. Хрестоматия по вниманию / Под ред. А.Н.Леонтьева, А.А.Пузырея, В.Н.Романова. — М.: МГУ, 1976.

  5. Тихомиров О.К. Психология мышления. — М., 1984.

  6. Фридман Л.М., Кулагина И.Ю. Психологический справочник учителя. — М.: Просвещение, 1991. — 288 с.

3.3.3. Завдання для спостереження за пізнавальною діяльністю учнів:

Використовуючи подану нижче схему, проаналізуйте особливості пізнавальної діяльності Вашого досліджуваного на уроці і на основі даних спостереження зробіть узагальнюючи висновки про її продуктивність.

Орієнтовна схема спостереження та аналізу пізнавальної діяльності учнів і діяльності вчителя на уроці

Етапи уроку

Дії вчителя

Дії учня

Психологічний аналіз

Організаційний

Прийоми організації уваги на початку і по ходу уроку і оцініть їх ефективність

Наскільки швидко спостережуваний Вами учень зосереджує увагу на діях вчителя? На основі яких зовнішніх проявів уваги Ви це встановили? Як реагує учень на активізуючі і дисциплінарні звернення вчителя по ходу уроку?

Охарактеризуйте індивідуальні особливості уваги досліджуваного

Опитування

Прийоми опитування

Особливості відтворення учня: готовність до відповіді, самостійність і осмисленість, повнота і точність, опора на смислові зв’язки тощо.

Уміння мислити гнучко/шаблонно, робити узагальнення, орієнтуватися переважно на суттєві/поверхові зв’язки тощо

Охарактеризуйте особливості мнемічних та мисленнєвих процесів досліджуваного

Пояснення і закріплення нового матеріалу

Дії по формуванню зацікавленості темою, прийоми подачі нового матеріалу, завдання (ілюстративні, на закріплення вивченого матеріалу)

Психологічна позиція учня (активно-суб’єктна, пасивно-об’єктна, байдужа). Особливості сприймання нового матеріалу, інтерес до окремих завдань тощо

Охарактеризуйте особливості перцептивної діяльності учня

Розгорнуті рекомендації для систематизації даних спостереження та написання висновків по темі наводяться нижче:

Організаційний етап

Зафіксуйте прийоми організації уваги вчителем на початку уроку і реакції учнів. Наскільки вони ефективні з точки зору налаштування дітей на роботу? Чи вдається вчителю забезпечити колективну увагу в класі? Наскільки швидко спостережений Вами учень зосереджує увагу на діях учителя? На основі яких зовнішніх проявів уваги Ви це встановили? Як реагує учень на активізуючі й дисциплінарні звернення вчителя?

Опитування

Проаналізуйте систему опитування на уроці з точки зору націленості питань вчителя на мнемічно-репродуктивний чи проблемно-пошуковий рівень відтворення ними засвоєного матеріалу.

За характером відповідей учнів визначте змістові особливості відтворення: готовність до відповіді, самостійність і осмисленість, повноту й точність, опору на смислові зв’язки тощо.

Оцініть позицію спостереженого Вами учня під час опитування: активно-зосереджена і зацікавлена, зосереджена й зацікавлена, пасивно-байдужа. Чи виявляє він інтерес до поставлених питань учителя й бажання взяти участь в опитуванні? Як би Ви оцінили якість відтворення ним матеріалу за наведеними вище характеристиками порівняно з відповідями інших учнів?

Чи засвідчує його відповідь уміння/невміння робити узагальнення, орієнтуватися переважно на суттєві/поверхові зв’язки між елементами навчальної інформації, уміння/невміння логічно обґрунтовувати свою відповідь, мислити гнучко/шаблонно, використовувати приклади і аналогії, пов’язувати відтворюване з раніше вивченим матеріалом? Чи простежується у відповіді учня опора на конкретні образи й уявлення? Як реагує учень на уточнюючі й додаткові питання, на схвальні/критичні зауваження до відповіді та її оцінку?

Пояснення і закріплення нового матеріалу

Проаналізуйте дії вчителя по формуванню зацікавленості учнів до викладу нового матеріалу й настанови на осмислене сприйняття навчальної інформації. Як забезпечується врахування індивідуальних і вікових особливостей сприймання й осмислення матеріалу, активізація різних видів пам’яті і мисленєвих операцій, уяви учнів? Які приклади чи завдання викликали найбільший інтерес і зосередженість? Які види роботи пропонувалися для закріплення нового матеріалу?

Як можна охарактеризувати психологічну позицію спостереженого Вами учня під час пояснення нового матеріалу – активно-суб’єктна, пасивно-об’єктна, байдужа. До яких завдань чи пояснень він виявив найбільший інтерес? Наскільки гнучко переходив до запропонованих на уроці видів діяльності, наскільки зосереджено включався в роботу; чи звертався за допомогою (до вчителя, учнів) при виконанні контрольних завдань чи завдань на закріплення нового матеріалу? Наскільки продуктивною, на Ваш погляд, була робота учня порівняно з іншими? Як би Ви оцінили його емоційне ставлення до уроку?

На основі зафіксованого матеріалу під час уроку зробіть висновки:

  • про системний характер функціонування пізнавальних та емоційно-вольових процесів в умовах навчальної діяльності;

  • про прийоми й засоби, використані учителем для організації пізнавальної діяльності, їх доцільність та ефективність;

  • про загальний рівень продуктивності пізнавальної діяльності спостереженого Вами учня.