Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
БПП2008.doc
Скачиваний:
505
Добавлен:
11.02.2016
Размер:
1.15 Mб
Скачать

Тема 2.2. «Мотиваційна сфера особистості»

Поняття про мотиваційну сферу особистості. Мотиви як сутнісні складові особистості людини (С. Рубінштейн) й інтегральні форми психічного відображення (Б. Ломов). Системний характер функціонування мотиваційної сфери особистості. Мотивація і діяльність. Стійкі та ситуативні фактори мотивації. Зовнішня та внутрішня (процесуальна) мотивація. Процесуальний і результативний компоненти мотивації. Полімотивований характер людської діяльності й поведінки.

Потреба як головний мотиваційний фактор. Види потреб, їх властивості та індивідуалізація способів задоволення. Опосередкований характер взаємозв’язку потреб і діяльності людини.

Поняття мотиву й мети. Змістові й динамічні характеристики мотивів. Основні функції мотивів: спонукальна, спрямовуюча, стимулююча, регулятивна, смислоутворююча. Залежність сили мотивації від психологічної відстані до мети. Інтереси й задачі як мотиваційні чинники діяльного ставлення до дійсності. Бажання, схильності, наміри людини, їх місце й роль у мотивації поведінки. Мотивація і рівень домагань особистості.

Основні параметри мотиваційної сфери: розвинутість, гнучкість, ієрархізованість, динаміка. Спрямованість як інтегральна характеристика особистості та її типи. Ціннісні орієнтації, ідеали й переконання в системі спрямованості людини.

Формування й розвиток мотиваційної сфери особистості. Роль спілкування й діяльності у формуванні нових потреб і мотивів. Основні механізми формування мотивів: «зрушення мотиву на мету» (О. Леонтьєв), механізм «знизу вгору» та «згори вниз». Мотивація просоціальної та девіантної поведінки підлітка та її витоки.

Мотиви навчальної діяльності школярів. Взаємообумовленість мотивації навчання та його продуктивності. Пізнавальна потреба та інтерес. Когнітивний, емоційно-вольовий та дійовий компоненти пізнавального інтересу. Види навчальних мотивів та особливості їх ієрархії в молодшому, середньому та старшому шкільному віці.

Сенситивність підліткового віку для розвитку потреб, спрямованості особистості, оформлення ідеалів. Потреби в самовираженні, прийнятті іншими, референтних стосунках, довірливому спілкуванні з ровесниками і рівноправному спілкуванні з дорослими, компетентності і визнанні значимості власного «Я» як провідні для розвитку особистості підлітка. Самооцінка як мотивуючий чинник навчальної діяльності й поведінки підлітка. Розвиток пізнавальних інтересів та перші ознаки професійної спрямованості підлітка. Психологічні особливості роботи вчителя з учнями підліткового віку.

Психологічні методи дослідження мотиваційної сфери особистості (спостереження, експериментальні методики, аналіз результатів діяльності, проективні методи, опитувальники, анкетування, аналіз незалежних характеристик) та вимоги до їх застосування.

Принцип єдності свідомості й діяльності як вихідна основа вивчення мотивації. Змістовий (аналіз сукупності мотивів, їх структури та ієрархії) і формально-динамічний (дослідження сили і стійкості мотивів, їх змінюваності і динаміки) аспекти вивчення мотивації. Психологічна компетентність учителя як умова ефективного використання психодіагностичних методик із метою вивчення мотиваційної сфери школяра.