Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
БПП2008.doc
Скачиваний:
505
Добавлен:
11.02.2016
Размер:
1.15 Mб
Скачать

1.1.Мета, зміст, завдання практики

Пропедевтична практика з психології має споглядально-дослідницький характер. Основна мета психологічної практикиформування професійно-педагогічної спрямованості майбутнього вчителя на професійну взаємодію з особистістю учня, його неповторні вікові та індивідуально-психологічні особливості.

Зміст практики складають провідні теми загальної, вікової, соціальної та педагогічної психології, які опановувалися студентами протягом I, II та III навчальних семестрів. Вони розкривають особливості й закономірності функціонування пізнавальної діяльності особистості, мотиваційної та емоційно-вольової сфер, спілкування та міжособистісної взаємодії, провідних рис і характеристик особистості школяра, його індивідуально-психологічних властивостей в умовах навчальної діяльності.

Програма практики складає один змістовий модуль, який структурно представлено такими темами: 1. Особистість та її індивідуально-психологічні особливості; 2. Мотиваційна сфера особистості; 3. Пізнавальна сфера особистості; 4. Емоційно-вольова сфера особистості; 5. Спілкування.

Основні завдання, що пропонуються студентам для виконання під час практики, містять у собі основні положення з цих тем через конкретизацію означених психологічних явищ відповідно до вікових, соціально-психологічних та індивідуально-психологічних особливостей учнів підліткового віку. Їх виконання передбачає актуалізацію теоретичних знань студентів із психології, уміння проводити, фіксувати і змістовно інтерпретувати спостереження за поведінкою і діяльністю учнів на уроці, володіння методичними навичками психологічної діагностики окремих психологічних характеристик і властивостей учнів підліткового віку; змістовної інтерпретації досліджуваних явищ і надання (за їх результатами) кваліфікованих рекомендацій учневі, вчителям і батькам та написання узагальненої психологічної характеристики особистості учня.

Виконання завдань під час практики передбачає такі форми роботи студента: а) самостійна теоретична та методична підготовка до заняття; б) спостереження за діяльністю учнів і вчителя на уроці; в) психодіагностика школяра в позаурочний час.

1.2. Організація та керівництво практикою

Організація і проведення практики здійснюється відповідно до навчальних планів факультету і наказу адміністрації (ректорату) навчального закладу, які визначають термін і базові школи для її проведення. Робота студента під час практики організовується за такою орієнтовною схемою:

  1. теоретико-методичний допуск до практики;

  2. спостереження за діяльністю учнів і вчителя на уроці;

  3. обробка й аналіз результатів спостереження;

  4. психодіагностика учнів у позаурочний час;

  5. обробка, аналіз і обговорення результатів дослідницької роботи.

Керівництво практикою полягає в організації, консультативній допомозі, контролі й оцінюванні роботи студентів, яку здійснюють групові методисти – викладачі кафедри психології – і регулює факультетський керівник.

Факультетський керівник практики :

— затверджує зміст і базові школи для проходження практики;

— проводить настановчу і підсумкову конференції з практики;

— ставить до відома групових керівників інформацію щодо задач і змісту практики, вимог до її проведення, їхніх прав і обов’язків;

— за потреби надає науково-методичну допомогу груповим керівникам і студентам-практикантам;

— готує пропозиції щодо заохочення кращих групових керівників і студентів-практикантів;

— складає звіт про психологічну практику, узагальнює досвід, вносить пропозиції щодо удосконалення практики на засіданні кафедри.

— подає звіт про результати проходження студентами практики керівнику практики від кафедри.

Груповий керівник практики:

— бере участь у настановчій і підсумковій конференціях по практиці;

— здійснює безпосереднє керівництво роботою всієї групи студентів, які проходять практику;

— знайомить студентів з особливостями функціонування навчально-виховного процесу та його психологічного забезпечення в школі, де здійснюється практика;

— визначає конкретні задачі й види діяльності для студентів відповідно до загальної програми практики;

— надає науково-методичну допомогу студентам з усіх видів робіт;

— організовує обговорення спостережень та результатів дослідницької роботи студентів;

— перевіряє звітну документацію, виставляє підсумкову оцінку з практики, оформляє результати в індивідуальні картки студентів;

— готує пропозиції щодо заохочення кращих студентів-практикантів за результатами їх роботи;

— подає звіт про результати проходження студентами практики факультетському керівникові;

— вносить на кафедру пропозиції щодо вдосконалення змісту й організації практики.