Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
БПП2008.doc
Скачиваний:
505
Добавлен:
11.02.2016
Размер:
1.15 Mб
Скачать

Тема 2.5. «Спілкування»

Спілкування як важлива детермінанта функціонування системи психічного, його структури, динаміки й розвитку. Внутрішня єдність спілкування і психіки. Системний і діяльнісний принципи аналізу спілкування. Основні рівні аналізу структури спілкування. Комунікативна, афективна й регулятивна функції спілкування. Спілкування й організація сумісної діяльності; пізнання людьми один одного; формування й розвиток міжособистісних стосунків.

Психологічна сутність спілкування як суб’єкт-суб’єктного рівня соціальної взаємодії. Структура комунікативного процесу. Кодування й декодування інформації. Безпосереднє й опосередковане спілкування. Зворотній зв’язок у спілкуванні. Вербальні й невербальні засоби спілкування. Комунікативна природа педагогічної діяльності. Функції педагогічного спілкування. Стилі й моделі педагогічного спілкування.

Соціально-перцептивна характеристика спілкування. Особливості формування першого враження про людину та його вплив на процес подальшої взаємодії з нею. Психологічні механізми соціального сприймання людьми один одного. Стереотипи сприймання. Рефлексивні очікування у спілкуванні. Ідентифікація і адекватність соціального сприймання. Емпатійні здібності особистості. Проекція. Мотиваційні та когнітивні настанови в соціальній перцепції. Каузальна атрибуція. Труднощі взаєморозуміння. Естетичні, інтелектуальні, моральні, мотиваційні, операціональні бар’єри в соціальному сприйманні. Особливості соціально-перцептивної взаємодії в педагогічному процесі. Соціально-перцептивні та рефлексивні вміння в діяльності вчителя.

Спілкування як процес взаємовпливу особистостей. Опосередкованість міжособистісної взаємодії в умовах колективної діяльності. Соціальні норми, соціальна роль і соціальний контроль у спілкуванні. Роль і рольові очікування у процесах спілкування.

Конфлікти у спілкуванні та їх витоки. Структура конфлікту та його види. Типи конфліктної поведінки. Проблема управління конфліктом. Конфлікти в педагогічному процесі та їх подолання, корекція, профілактика виникнення.

Провідна роль спілкування у формуванні особистості підлітка. Позиція і статус особистості учня в учнівському колективі. Діяльнісне опосередкування спілкування і міжособистісних стосунків підлітка.

Проблема формування комунікативної культури й компетентності в підлітковому віці. Активні соціально-психологічні методи навчання. Можливості психологічної діагностики у вивченні комунікативних якостей школярів.

3. Структура практики

3.1. Психодіагностика особистості та індивідуально-психологічних властивостей підлітка

3.1.1. Мета: актуалізувати у студентів теоретичні знання з теми «Особистість»; навчити засобам спостереження за особистісними проявами в підлітків та навичкам використання емпіричних процедур дослідження особистості дитини.

3.1.2. Теоретична й методична підготовка до теми «Особистість та її індивідуально-психологічні властивості»

3.1.2.1. Питання для теоретичної підготовки до заняття:

  1. Співвідношення понять: «індивід», «особистість», «індивідуальність».

  2. Основні рушійні сили розвитку особистості: соціальна ситуація розвитку, провідна діяльність, особистісні новоутворення.

  3. Структура особистісних новоутворень. Темперамент і характер в структурі особистості.

  4. Методи психодіагностики та корекції розвитку особистості.

3.1.2.2. Основні поняття до теми: Людина. Індивід. Особистість. Індивідуальність. Соціалізація, Фрустрація. Потреба. Мотив. Мета. Відношення. Інтерес. Установка. Спрямованість. Ціннісні орієнтації. Життєва позиція. Статус особистості. Саморегуляція. Рівень домагань. Самооцінка. Темперамент. Екстраверсія. Інтроверсія. Індивідуальний стиль діяльності. Характер. Структура характеру. Риси характеру. Характер і особистість. Типологія характеру. Акцентуації характеру. Виховання характеру.