Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
БПП2008.doc
Скачиваний:
505
Добавлен:
11.02.2016
Размер:
1.15 Mб
Скачать

Обробка результатів:

1. Перевірка правильності виконання проводиться з урахуванням закономірності: сума двох цифр, що стоять поряд у горизонтальному ряду, дорівнює третьому числу, що стоїть за ними. Ця закономірність проявляється до вертикальної риски, що засвідчує перехід на інший спосіб роботи. Після риски підрахування починається спочатку.

Виявлені помилки можуть розглядатися:

1) як помилки переключення уваги (ПП) — продовження роботи за старим способом, не дивлячись на команду його змінити, або ж самостійний перехід на новий спосіб, чи змішування способів (коли сума записується не там або ж не так переносяться елементи попереднього ряду)

2) як помилки додавання (ПД) — неправильне обчислення суми або ж запис випадкових чисел. Якщо одна і та ж помилка додавання (н-д, 6+7=15) повторюється кілька разів, вона приймається за одну.

2. Визначення продуктивності роботи без переключення (е) обчислюється як кількість операцій, здійснених за 1 хв. на підготовчому етапі:

е = к-ть операцій / 4 хв

3. Визначення продуктивності роботи з переключенням (Е) обчислюється як кількість операцій, здійснених за 1 хв. на основному етапі роботи:

Е= к-ть операцій / 10 хв.

Цей показник співвідноситься зі шкалою, що дозволяє визначити рівень рухомості психічних процесів в умовах частого переключення уваги:

Е

Рівні продуктивності

Менше 11,6

Низький

11,7-14,7

Середній

14,8-17,9

Високий

18,0-27,2

Дуже високий

4. Визначення ступеня переключення уваги проводиться через обчислення співвідношення продуктивності основного й підготовчого етапів роботи

К=Е / е

Значення коефіцієнта (К) порівнюється з шкалою оцінок

К

Ступінь переключення

0,33-0,79

Низький

0,80-0,90

Середній

0,91-1,00

Високий

1,01-1,33

Дуже високий

5. Визначення стійкості переключення уваги (СПУ) проводиться за формулою:

СПУ=0,1 (Е-М)(10-Н),

де М = кількість помилок додавання / 10 хв.;

Н = кількість груп операцій, у яких допущені помилки переключення уваги (одна група – це сукупність операцій, виконаних за 1 хв. роботи одним із вказаних способів).

Шкала оцінок стійкості переключення уваги

СПУ

Рівні прояву

0,54-8,39

Низький

8,4-12,53

Середній

12,54-16,18

Високий

16,19-25,02

Дуже високий

На основі отриманих даних зробити розгорнуті висновки про індивідуальні особливості переключення уваги школяра та рекомендації по її подальшому розвитку.

3.3.4.2. Методика дослідження безпосереднього і опосередкованого запам’ятовування («Піктограма» за описом с.Д.Смирнова, т.В.Корнилової)

Мета: порівняння продуктивності безпосереднього та опосередкованого запам’ятовування школяра

Обладнання: олівець, бланки протоколів.

Необхідний тестовий матеріал: 10 абстрактних понять для запам’ятовування — Відображення, Судження, Сприймання, Можливість, Інтуїція, Роздум, Спокій, Принцип, Географія, Фрукти

Процедура проведення: Дослідження передбачає два послідовно здійснювані етапи роботи.