Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Navch_metod_posibn_Ek_teoriya_2011-2.doc
Скачиваний:
1364
Добавлен:
11.02.2016
Размер:
1.48 Mб
Скачать

Тема 13. Використання виробничих ресурсів. Формування доходів в умовах ринку. План семінарського заняття

    1. Ринок факторів виробництва. Особливості ціноутворення на рику факторів виробництва.

    2. Сутність, види і джерела формування доходів в умовах ринку: заробітна плата, прибуток, рента. Ринок капіталів. Акції і облігації.

    3. Розподіл доходів. Заробітна плата та її форми. Номінальні й реальні доходи.

    4. Персональний розподіл доходів та їх диференціація. Крива Лоренца.

Література до теми: [1,с. 158-161;4, с. 331-347;23, с. 122-128;41, с. 343-385;43,с. 430-448;44,с. 521-594]

Терміни і поняття.

Фактори виробництва, доход, заробітна плата, прибуток, позичковий відсоток, рента, орендна плата, почасова заробітна плата, відрядна заробітна плата, номінальна заробітна плата, реальна заробітна плата, мінімальна заробітна плата, диференційна рента, відсоткова ставка, дивіденд.

Теми рефератів.

  1. Еволюція поглядів на суть і принципи розподілу у ринковій(капіталістичній) економіці.

  2. Теорії заробітної плати.

  3. Теорії прибутку.

  4. Доходи населення в сучасній Україні та світі. Проблема бідності.

Питання до теми.

  1. Яка основна відмінність в характері розподілу створеного продукту у ринковій та адміністративно-командній економіках?

  2. Чому заробітну плату не можна вважати платою за працю? Яка різниця між працею і робочою силою?

  3. Що є спільного між такими формами доходів у ринковій економіці як прибуток, процент та рента?

  4. Які джерела та економічний механізм формування сукупного доходу сім’ї?

  5. Охарактеризуйте заробітну плату в Україні. Порівняйте її рівень із заробітною платою в інших країнах.

  6. З’ясуйте поняття “норми прибутку ”. Які фактори визначають норму прибутку?

  7. Дайте визначення ціни землі та розкрийте його економічний зміст. Які форми (види) земельної ренти існують в Україні? Як впливає аграрна реформа в Україні на рентні відносини?

Задачі до теми.

  1. Заповніть таблицю, визначивши, які характерні риси відносяться до погодинної, а які до відрядної форм заробітної плати:

    Характерні риси

    Погодинна форма

    Відрядна форма

    1.Створюється можливість скорочувати кількість контролерів

    2. Не знаходиться в прямій залежності від продуктивності і інтенсивності праці

    3.Дозволяє підприємцям повністю привласнювати результати зростаючої продуктивності праці

    4.Величина зарплати визначається кількістю і якістю виробленої продукції

    5.Створюється видимість, що робітникові сплачується за всю працю

    6.Розширюються можливості використання робітників, працюючих на дому

    7.Робітник не зацікавлений в підвищенні продуктивності праці

    8.Поширена в індустріально розвинених країнах

  2. За робочий день вироблено 20 деталей, за кожну з яких отримано 0,6 грн. У процесі праці зекономлено 20 грн., з яких за існуючим положенням ¼ залишається підприємству, остання частка – видається робітнику у вигляді грошової премії. Визначте загальний денний заробіток робітника.

  3. Собівартість автомобіля становить 200 тис. грн. За якою ціною виробник продаватиме свою продукцію, щоб норма прибутку дорівнювалась 10 %.

  4. Прогресивна відрядна розцінка за обробку деталі становить 0,9 грн., а звичайна – 0,85 грн. Норма виробітки – 10 одиниць виробів за зміну. Визначте відсоток перевиконання норми, якщо денна заробітна плата робочого дорівнює 10 гривень 30 копійок.

  5. Акціонерне товариство випустило 10 тис. акцій номіналом 250 грн. Згідно з умовами створення АТ 20 % акцій залишається протягом року у засновників. Через рік дивіденд становив 50 грн. на акцію. Визначте засновницький прибуток, якщо відомо, що банківський процент на той час становив 10 % річних.

  6. Депозити вкладників комерційного банку “Укргазбанк” – 40 млн.грн. Процент по депозитах становить 5 % річних. На 38 млн грн банк надав позики, з них 8 млн – населенню під 15 % річних і 30 млн підприємцям під 20 % річних. Підрахуйте масу банківського прибутку.

  7. Трастова компанія прийняла від населення 600 тис. грн. і пообіцяла виплатити через 1 рік 12 % доходу. Отримані кошти компанія вклала в акції двох акціонерних товариств і в кінці року отримала 60 тис. грн. дивідендів. Чи буде трастова компанія мати прибуток в кінці року, якщо вона виконає свої зобов’язання перед населенням.

  8. Торік ціна земельної ділянки становила 100 тис. грн, у поточному році зросла до 120 тис. грн. Ставка банківського процента зросла з 5 % до 7,5 % річних. Визначте, як змінилась рента з даної ділянки землі.

  9. Фірма здає в оренду приміщення, яке вона придбала за 150 тис. грн. Орендна плата за це приміщення становить 1000 грн. за місяць. Витрати фірми на підтримання приміщення в належному стані, які вона відшкодовує з орендної плати, становлять 2500 грн. за рік. Визначте річну норму прибутку на цю інвестицію фірми.

  10. П’ять рівних за чисельність груп населення отримали річні доходи, що дорівнюють відповіднло1 млрд. $, 400 млн. $, 300 млн. $, 200 млн. $ і 100 млн. $. Побудуйте криву Лоренца для даної економіки, зробіть необхідні пояснення і аналіз.

  11. Побудуйте криву Лоренца за припущенням, що все населення країни за рівнем доходів розділене на п’ять рівних груп, на кожну з яких відповідно припадає 40, 30, 15, 10 і 5 відсотків сукупного доходу. Зробіть аналіз кривої і ситуації із розподілом доходів у даній країні.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]